FONTOS


 

Györe Lajos csapata az alapszakasz nyertese
BVSC-Satelit - az elit

Röpke két hónap, máris értékelésre kerül sor, már ami a noi bajnokságot illeti (hol van már a nyár, a margitszigeti orület, az Eb-diadal, a vb-menetelés...?). A Felina-kupáért kiírt csatározás, ha nem is került reflektorfénybe, talán egy fokkal nagyobb érdeklodésre tartott számot, elvégre Sós, Primász, Tiba, Rédei, Szremkó, Tóth Andrea, Györe Anett vagy éppen Dancsa Kata nevét, a nyolc idehaza játszó június-júliusi kedvenc nevét megismerte a sportszereto közvélemény, és bár a bajnoki meccseken továbbra sem teltek meg a lelátók -bár egy-két esetben még ez is megtörtént! -, a visszajelzések alapján többen is kíváncsiak voltak a hölgyek produkciójára.

Jelentjük, jónéhány kifejezetten emlékezetes, színvonalas produkciót jegyezhettünk fel -igaz az nyilvánvaló, a 36-0-s és ehhez hasonló mérkozések gyengítik a szakág megítélését...Az említett eredményt az a Dunaújvárosi Foiskola érte el (szegény OSC...), amelyet elozetesen mindenki az alapszakasz élére várt. Ehhez képest a Faragó Tamás mellett tevékenykedo válogatott edzo, Györe Lajos által írányított csapaté, a BVSC-Satelité a részsiker. Az évek óta az elitben küzdo együttes ráadásul a kilencfordulós csatározások során (amelyben összesen 794 gól született, ami 17.6 átlagnak felel meg) nem másutt, mint a nagy rivális, újvárosiak otthonában harcolta ki a diadalt - azaz kétség sem férhet sikere jogosságához.

Persze, tisztában vannak azzal a Szonyi úton is, hogy az acélvárosban vérbeli profiegyüttes vitézkedik (Mihók Attila együttese naponta kétszer edz, míg a többiek, beleértve a BVSC-t is, jó ha naponta egyszer össze tudnak jönni...), amely váratlan kisiklás ide vagy oda, még mindig a jövo év elején folytatódó bajnokság legfobb aranyvárományosa. Ám ha egyszer sikerült, miért se sikerülhetne többször? -vélik Zuglóban.

Mindenképpen figyelemre méltó a kecskeméti "fókák"eloretörése, illetoleg az edzoként debütáló Szremkó Krisztina teljesítménye, fiatal, szépreményu csapata élén. Feltuno, és a jövo szempontjából bíztató a két teljesen új, elso ízben szereplo BVSC-Brendon, DVSI-GS duó produkciója is - az OSC-rol pedig jobb, ha most nem ejtünk szót...

Felsos"mesteri értékelés

Györe Lajos (BVSC-Satelit): -Váratlan részsikert értünk el, mondani sem kell, nagy boldogsággal tölt el bennünket. Elozetesen az elso két helyet céloztuk meg, mondván így idehaza rendezhetjük a Magyar Kupa selejtezot, és csak a döntoben találkozhatunk a Dunaújvárossal, ami elorevetíti egy esetleges KEK-szereplés lehetoségét. Persze, nem szomorkodnánk, ha BEK lenne belole...Ám tudjuk, a továbbiakban is az újvárosiak az esélyesebbek. Jobban jött ki a lépés nekünk, úgy küzdöttünk, mint amit a becsület és a tisztesség megkívánt. Maximálisan elégedett vagyok a játékosaimmal.

Mihók Attila (Dunaújvárosi Foiskola): -Egy meccset eltekintve hoztuk a kötelezot. A BVSC ellen rengeteg helyzetet kihagytunk, rosszul védekeztünk, dekoncentráltak voltunk, ugyanazt a gyatra produkciót ismételtük meg, mint tavaly a Szentessel szemben. Tizenhét ziccert lottünk mellé vagy fölé - a játékvezetoknek köze nem volt a rossz teljesítményhez. Úgy vélem, talán nem ártott ez a vereség, azóta méginkább motíváltabbak lettek a lányok. Probléma, hogy ezen a találkozón kívül nem volt igazán kihívás számukra, a legszorosabb meccseinken is hét-nyolc góllal vagyunk jobbak az ellenfeleknél...Éppen ezért szeretnénk Olaszországban is kipróbálni magunkat, hiszen nemcsak itthon, hanem a BEK-ben is a gyozelemre törünk. Egyébként pedig gratulálok a BVSC-nek, ám késobb mindenképpen vissza fogunk vágni.

Szremkó Krisztina (Carnex-Szentesi VK): - A harmadik helyezésünkkel abszolút elégedett vagyok, ettol a fiatal csapattól ez a reális teljesítmény. Az elso meccs, a kecskemét elleni döntetlen alkalmával akadozott leginkább a gépezet, fura volt a felállás mindenkinek, így nekem is a kettos, edzo-játékos szerep. Aztán fokozatosan javultunk, belejöttünk, és az óvott BVSC elleni meccset kivéve jól játszottunk. A csúcsforma a végére jött el, a másik BVSC elleni biztos, a felsoházba jutásét éro gyozelmünk alkalmával nyújtottuk a legjobb teljesítményt.

Valkay Ferenc (Villanó Fókák Kecskemét): -Soha nem végeztünk ilyen elokelo helyen, így elégedettnek kell lennem -többé-kevésbé az is vagyok. Igazán azonban akkor leszek boldog, ha csapatom pólósai nemzetközi szinten is bizonyítanak, gondolok itt elsosorban a junior világbajnokságra. Az utóbbi idoben igen keményen edzettünk, figyelembe véve az elottünk álló feladatokat. Ami a bajnokságot illeti, szeretnénk a folytatásban is jól szerepelni, meglepetéseket okozni, a lényeg hogy lássam, minden egyes játékosom többet tud, mint teszem azt egy évvel ezelott.

Leg, leg, leg...

A legtöbb találatot egy mérkozésen (9 gól) a BVSC-Satelit játékosa, a világ- és Európa-bajnok Kissné Dancsa Kata szerezte.

*

A legjobb kapusteljesítményt a Dunaújvárosi Foiskola, a magyar válogatott klasszisa, Sós Ildikó nyújtotta: kilenc mérkozésen mindössze 36 gólt kapott, ami négyes átlagnak felel meg.

*

A legtöbb játékost az OSC szerepeltette, számszerint tizennyolcat, míg a legkevesebbett a Dunaújvárosi Foiskola csapata, mindössze tizenegyet.

*

A legtöbb gól a Dunaújvárosi Foiskola-OSC mérkozésen született. Érdekesség, hogy itt volt a legnagyobb különbség is, hiszen Primászék 36-0-ra nyertek...

*

A legkevesebb gólt egy meccsen a nyitófordulóban jegyezhettük fel, amikor is a Szentes-Kecskemét derbi 3-3-mal ért véget.

*

A legjobban a Dunaújvárosi Foiskola (62.5%), a Vasas (43.5%) és a BVSC-Satelit (42.7%) használta ki az emberelonyt, míg legrosszabbul a DVSI- GS (25.8%), OSC (24.3%), Polo SC (17.9%) trió teljesített.

*

A legjobban a kapott gólokat figyelembe véve a Kecskemét (25 %), a Dunaújvárosi Foiskola (26.9%) és a Vasas (32.8%), míg legroszabbul az OSC (45.6%), a Póló (49.4%), és az Eger (51.7%) védekezte ki az emberhátrányos szituációkat.

*

A legtöbbször, tizennyolcszor a Polo SC védoje, Szalontai Kata volt kiállítva.

*

A legtöbb gólt az alapszakaszban Primász Ágnes (Dunaújvárosi Foiskola, 43 gól), Kissné Dancsa Kata (BVSC-Satelit, 33) és Gyori Eszter (Szentes, 27) szerezték.

Az alapszakasz végeredménye
1. BVSC-Satelit 9 8 1 - 122- 49 17
2. Dunaújvárosi Foiskola 9 8 - 1 156- 36 16
3. Szentes 9 6 1 2 95- 54 13
4. Kecskemét 9 6 1 2 79- 56 13
5. BVSC-Brendon-Arisona 9 5 - 4 74- 67 10
6. Vasas 9 3 1 5 79- 67 7
7. DVSI-GS 9 3 - 6 53- 71 6
8. Polo SC 9 2 - 7 42-129 4
9. Eger 9 2 - 7 67- 99 4
10. OSC 9 - - 9 27-166 0

Azonos pontszám esetén az egymás elleni mérkozés végeredménye (Polo SC-Eger 9-8), majd a gólkülönbség rangsorolt (Szentes-Kecskemét 3-3; Szentes: +41; Kecskemét: +23). A vonal fölötti csapatok a felsoházban, a vonal alattiak az alsóházban folytathatják a küzdelmeket. Mindkét osztályban egy teljes kört játszanak a csapatok, ezt követoen kerül sor a felsoházban a rájátszásra, amelyben az elso a negyedikkel, a második a harmadikkal csatázik nyolc pont eléréséig. A dönto három nyert meccsig tart.)

AZ, Nemzeti Sport 2001.11.14.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK

  Vízilabda.2001