FONTOS


 

Férfibajnokság a Dreher-kupáért
Keserves Vasas-diadal

VASAS-PLAKET-FERENCVÁROS 8-7 (1-1, 2-3, 2-0, 3-3)

A mérkozés osztályzata: 3
Komjádi uszoda, 1200 nézo. V: Báthori, Madaras
Gól - emberelőnyből: 7/5, ill. 8/4
Négyméteresbol: 1/1, ill. -
Kipontozódott: Varga T. (28. p.)

VASAS: Kósz, Varga D., Varga T. 1, VÁRI 3, Steinmetz Á. 1, Vindisch 1, Madaras 1
CSERE: Székely, Hesz, Varga II Zs. 1, Mátyás
Edzo: Somossy József

FERENCVÁROS Sostar, Lehmann 2, Nyéki 2, Takács A., TÓTH L. 2, Katonás 1, Tiba
CSERE Paján, Vogel, Hosnyánszky
Edző: Gyöngyösi András

Dopplerezni (kettozni, avagy a társtól kapott labdába a levegoben beleütni) élvezetes. Na meg veszélyes is. Ha rosszul nyúlsz a labdába... Haufe Tamás megtette -a Fradi szombat délutáni edzését követoen. Eredmény: levált porcdarab, sín az ujjra. "Ritka balszerencsém volt, most izgulhatok, mennyit kell kihagynom..." - filozofált a lelátón a húszesztendos tehetség.

És hogy mindennek mi köze a rangadóhoz? Csupán annyi, hogy a tucatnyi forró hangulatú meccsen már bizonyító szélso kiesése révén kissé féloldalas csapat lett a Fradi - a mérkozésen látszott, megsínyli a balkezes hiányát az együttes. Mindazonáltal így sem volt messze attól, hogy pontokat, pontot csípjen a klasszisok alkotta Vasastól, a legfontosabb szituációkban azonban jobban koncentráltak odaát. Itt is, ott is hibák sokasága rontotta az összképet, legfeljebb a váratlan izgalmak, no és persze néhány egyéni alakítás tette igazán emészthetové a találkát.

Tóth László. Harminchárom évesen is csuda dolgokra képes. Az hagyján, hogy rendre kiállíttatja magáról a védojét, ám emellett akciógólokra is futja az erejébol. A Vasas ellen is vágott kettot. De milyeneket! A második negyedben 1-1-nél két védovel a nyakán ért célba, míg 6-5-ös angyalföldi vezetésnél egy az egyben csinálta meg újra a csavart. Az az egy mögötte nem más, mint a világ egyik legjobb bekkje, Vári Attila volt...

A népszer? "Kutya" akkor nem bírt a csatárral, ám a huszonnyolc perc alatt a mezony fölött teljesített egy szinttel. Hátul társaival egyetemben orlodött a csatában, de maradt ereje a támadások befejezésére is. Elobb Tóth fentebb vázolt elso találatát kontrázta meg (Sostar emelni sem tudta kezét a bodületes, villámsebesség?, emberfórban leadott lövésre), majd a negyedik, utolsó játékrészben húzta a legnagyobbat. Úgy kilenc méterrol mattolta jugoszláv bajnoktársát - ezzel a meseszép akciógóllal vezetett a Vasas 6-5-re -, majd... tökéletes helyzetfelismerésérol tett tanúbizonyságot. Azok után, hogy Kósz biztosan húzta le Katonás kísérletét, és hogy Székely önzetlen passza után Madaras nem tudta eredményesen befejezni a kontrát, a hazaiak óriása satíroszta ki a hibát. A lecsorgó labdát az elalvó védo-kapus duó asszisztálása mellett kézbe kapta, a kötél közvetlen közelében lóbált hármat-négyet, és máris 7-6-ot írhattak a táblára. Ero, ész, dinamika - mind jellemzi Vári Attilát (aki nem tudta volna eddig...).

Láss csodát, a Ferencváros ekkor sem roppant össze - igaz, egyenlítésében a Vasas pólósai sem kis szerepet játszottak. Támadott, támadgatott a piros-kék armada, pörögtek a másodpercek (két percre jártunk a végso dudaszótól), egyszer csak annak rendje és módja szerint lejárt a rendelkezésre álló 35 szekundum. Hogy mi történt a Vasas játékosai fejében, rejtély, mindenesetre tény: könnyen fordultak le a zöldek, Tóth Katonást, Katonás pedig Nyékit hozta kihagyhatatlan helyzetbe.

Az idoleges, az FTC-nek kiváló 7-7-ben Tóth mellett két exvasasosnak, Lehmannak és Katonásnak volt a legnagyobb szerepe. Mindketten dupla elánnal küzdöttek volt csapatuk ellen, égett bennük a bizonyítási vágy - ám úgy teljes a mozaik, ha belátjuk, hibák sora rontotta a skálát. Igyekezett a Vasas három exfradistája, Kósz, Székely és Hesz is - a bevallottan még mindig zöld-fehér érzelmekkel f?tött "Csucsu" például ugyanúgy száguldott a szélen, mint amikor Fradi-sapkával a fején ugrasztotta talpra az uszoda franzstadti híveit. Most az angyalföldi tábor hangját növelte nem egyszer néhány decibellel...

A végso nekirugaszkodást a Vasas bírta jobban: egy-egy támadás, egy-egy fór (a kimondottan nehéz, pozícióharcokkal tarkított találkozót jól vezeto bírópáros az utolsó pillanatokig konzekvens volt), 1-0-ás részeredmény. Madaras gyönyör?en lotte ki a hosszú sarkot, a túloldalon viszont ugyancsak a " rossz kéz", azaz a balkezes oldaláról a jobbos Nyéki durrantott Vári kezére. Talán ha Haufe próbálkozott volna...

Csoda, hogy Gyöngyösi András betiltatta a Népligetben a dopplerezést?

Mestermérleg

Somossy József: - Saját magunknak nehezítettük meg a játékot. Két-három mérkozésre van még szükségünk, és azt követoen összeáll a csapat, meglesz a végleges felállás.

Gyöngyösi András: - Olyan meccs volt, amelybol megfelelo módon építkezhetünk. Meg kell találni a pozítívumokat, és ezeket felhasználni a késobbiekben. A végén a higgadtság hiányzott, amelyet sok munkával lehet csak megszerezni.

AZ, Nemzeti Sport 2001.11.12.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001