FONTOS


 

Tíz esztendeje villanak a Fókák
Pezseg az élet Kecskeméten

Egri kiruccanása, jól sikerült, győztesen megvívott bajnoki mérkőzése után nem véletlenül pezsgőzött a kecskeméti női csapat. Egyrészt fennállása legnagyobb sikereként a rájátszásban folytathatja a küzdelemet, azaz minimum negyedikként végez majd, másrészt szép jubileumhoz érkezett az együttes: 1991 október 25-én, pontosan tíz esztendeje alakult a szakosztály, amelyet atyja, mindenhatója, alapítója és örökös edzője, Valkay Ferenc mind a mai napig szívügyének tekint.

Villanó Fókák Kecskeméti VK. Eleinte valljuk be, sokan megmosolyogták eme nevet, jót kacagtak rajta, ám szép lassan beépült a (póló)köztudatba, köszönhetően az áldozatos munkának, valamint a kinevelt vízilabdázóknak. Két leghíresebb játékosa kétség kívül a Valkay-família büszkesége, a ma már Olaszországban, a Gifa Palermóban légisókodó, a nyáron az Európa-bajnokságon tündöklő Ágnes, Erzsébet kettős, de nem lebecsülendő nővérük, Anna (sydneyi hősünk Kiss Gergő kedvese) teljesítménye sem, aki szintén bemutatkozhatott a válogatottban. Nem semmi ez a család...

Mindazonáltal nem csak a Valkay névvel lehet befutni a hírös város hírességre pályázó csapatában, amit több junior világbajnok pólós esete is bizonyít. Nem vitás, a női szakág felemelkedéséhez szükség van az ilyen megszállottakra, az ilyen csapatokra.

"Csodálatos, hogy megéltük ezt a napot -mondta meghatottan Valkay Ferenc. -Nehéz körülmények között, de életben tartottuk magunkat, ráadásul folyamatosan fejlődtünk is. Sok-sok állomásból tevődik össze a tíz éves történelmünk, ezek közül az egyik legszebb volt, amikor vendégül láttuk kilencvennégyben a világbajnokságot nyert válogatott csapatot. Szolídan, de azt hiszem joggal ünnepelünk, természetesen most a következő tízest vesszük célba. Ki tudja, addig talán még szebb eredmények elérésére is képesek leszünk."

A női góllövőlista élmezőnye

33 gólos: Primász (Dunaújvárosi Főiskola). 25: Dancsa (BVSC-TBÉSZ). 20: Győri E. (Szentes). 16: Denk (Eger). 15: Győre A. (BVSC-TBÉSZ). 14: Csámpai (Póló), Császári (Vasas). 13: Zantleitner (Dunaújvárosi Főiskola). 12: Dubniczky, Tiba Zs. (mindkettő Dunaújvárosi Főiskola), Tóth L. (Kecskemét). 11: Molnár A., Szremkó (mindkettő Szentes), Tóth A. (Dunaújvárosi Főiskola), Varga Z. (Dunaújvárosi GS). 10: Kovács A. (Dunaújvárosi Főiskola), Rédei (BVSC-TBÉSZ). 9: Gazdag, Mészáros (mindkettő Kecskemét), Kovács R. (BVSC-TBÉSZ), 8: Benkő N., Benkő T. (mindkettő Dunaújvárosi Főiskola), Szabó Sz. (Vasas), Varga A. (Kecskemét). 7: Brávik F. (Dunaújvárosi GS), Gál K., Hőnig (mindkettő BVSC-TBÉSZ).

AZ, Nemzeti Sport 2001.10.26.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001