FONTOS


 

Gerendás és Tóth leülhet a kispadra
Harmincezres szakadék

Harmincezer forint. A pénzt Gerendás Györgynek kell befizetnie a kasszába, így büntette őt a fegyelmi bizottság. Szerdán robbant a bomba, a versenybíró-bizottság akkor függesztette fel a Fradi elleni meccs kapcsán a BVSC edzőjének a sportszakemberi tevékenységi jogát (ez "csak"a kispadra ülést tiltotta meg számára, fordították később magyarra a szöveget...), ami miatt soron kívül tartotta ülését péntek délután a dr. Bérczes Róbert vezette testület. Bizonyos súlyosbító és enyhítő körülményeket is figyelembe vettek a döntés (amely hatályon kívül helyezte a felfüggesztést) meghozatalakor. Előbbi kategóriába természetesen a meccsek zömében kétségkívül magas hőfokon égő tréner korábbi tettei tartoznak, míg az utóbbi... Jobb ha idézzük az indoklást: "Enyhítő körülmény, hogy ominózus mérkőzésen az időkéréssel kapcsolatban a hivatalos személyek nem a versenykiírásnak megfelelően jártak el." Magyarán Gerendás György teljesen jogosan fakadt ki a piros lapját követően, még jó, hogy - a maga stílusában - figyelmeztette a zsűrit, különben sokkal de sokkal nagyobb cirkusz lehetett volna a találkozón.

"Azaz másnak a feladatát láttam el...Jó, nem?"-ironizált a tréner, aki mindezek után nagyon kíváncsivá vált. "Napokig velem volt tele a sajtó, továbbra sem értem, miért csinálta az egészet a versenybíró-bizottság. A piros lap jogosságát nem vitatom, nem is vitattam, de hogy napok múlva egyszer csak újra én legyek a téma... Most azt várom, hogy a sajtóban nyilvánosságra hozza ez a testület, az időkérés pillanatában ki hibázott, ezért ki a felelős, és mi lesz a büntetése. Ha ez nem történik meg, akkor egyoldalú, inkorrekt történetnek tartom az egész ügyet"-fakadt ki Gerendás. Ehhez csak azt tennénk hozzá: amennyiben tudatják velünk az illetékesek ezeket, természetesen lapunk ezt is nyilvánosságra hozza. Vajon hozhatja-e...?

A másik eltiltott, Tóth Zoltán büntetése: három mérkőzésen nem lehet rendező, főrendező a Szőnyi úti uszodában. "Elsírtam magam...-ezúttal ő élt a irónia m?fajával. - Egyértelm? számomra: a kisemberek diktatúrát alakítottak ki maguk körül, miközben az edzőknek, akik világszínvonalon végzik munkájukat, kuss a nevük. Bizonyos emberek huszonöt centivel a szakma fölé helyezik magukat, védettek és sérthetetlenek. Rendkívül mély ?r alakult ki az edzők és a bírók, ellenőrök, testületi vezetők között. És nem az edzők miatt..."

Nemzeti Sport 2001.10.27.

Pénteken tárgyalják Gerendásék ügyét
Értelmezés több változatban

"Belopóztam a kertek alatt az uszodába, magamra zártam az ajtót, és dolgozni kezdtem...Nevetséges, nemde?"-ironizált csütörtök reggel Tóth Zoltán, akire ugyanazt a büntetést rótta ki a versenybíró-bizottság, mint Gerendás Györgyre, azaz felfüggesztette a sportszakemberi tevékenységi jogát.

A Szőnyi úti uszoda igazgatója, a BVSC technnikai vezetője, a BVSC-Brendon-Arisona női csapatának vezetőedzője így folytatta: "Nevetségesnek, sőt szánalmasnak tartom ezt az egészet. Azon a bizonyos OSC elleni meccsen be sem voltam írva a jegyzőkönyvbe, aztán tessék. Mostantól ha el akarok küldeni, teszem azt, egy úszómestert, szólok neki, sértsen meg egy bírót, vagy akár magát Puskás Ferencet, aztán dörzsölöm a tenyerem, hiszen rövidesen úgyis felfüggesztik a munkáját. A pártállami időkre emlékeztet a történet"-mormolta tovább.

Voltak, akik szerint lapunk értette félre a büntetést mondván, a döntés egyértelműen fogalmaz, Tóth és Gerendás csak a hivatalos meccsekről van eltiltva, és szó sincs másról. A fentebb említett nyilatkozat mintha nem erre utalna...


Gerendás kitart amellett, hogy nem lépte át a sportszerűség határait
Mint ahogy nem erre utalt Gerendás György sem. "Én is megkaptam a faxot, amelyben közlik, felfüggesztik a sportszakemberi tevékenységi jogomat. Gratulálok annak, aki kitalálta ezt a szöveget, persze hogy mindenre gondol az ember. Azóta már szóltak, hogy ez «csak» a meccsekre vonatkozik, de kérdem én, miért nem írták azt: Gyurikám vagy Zolikám, nem ülhetsz le a fegyelmiig a kispadra. Túl egyszerű lenne..." -magyarázta a vasutasok edzője, aki természtesen a "csakkal" sem ért egyet: "Vehemensen reklamáltam, de nem léptem át a sportszerűség határait. Nem jó ez a rendszer, a bíró lelke mintha fontosabb lenne, mint maga a játékos. Aki mondjuk a vízben üt, az nem kap olyan büntetést, mint az, aki esetenként a játékvezetést bírálja."

A döntést hozó bizottság elnöke, Puskás Ferenc szerint egyértelmű a helyzet, azt tették, amit tenniük kellett, a fegyelmi bizottság elé tárták az ügyet: "Egy félreértést tisztáznék: én nem azt mondom, hogy Gerendás György sportemberhez méltatlanul viselkedett, hanem azt, hogy a kiállítása után is folytatta súlyos fegyelmezetlenségeit. Nem mindegy. Az ellenőri jelentést figyelembe véve döntöttünk így, igaz, kétségtelen, maga a megfogalmazás félreértésekre adhat okot, nem túl szerencsés."

Szóval a fegyelmi bizottságon a sor -a tárgyalást (amelyet csütörtökön nem tudtak megejteni) pénteken délután kettő órakkor rendezik.

AZ, Nemzeti Sport 2001.10.26.

Velem ne szórakozzanak - így a tréner
Gerendás: felfüggesztve

Gerendás György nem vezethet edzést?

Meglehet. Meg, hiszen szerda délután összeült a versenybíró-bizottság, amely a BVSC-Ferencváros bajnoki összecsapáson történtek miatt -figyelem, mert ilyet még nem igen hallhattunk! - felfüggesztette a vasutasok edzőjének sportszakemberi tevékenységi jogát. (Ugyanígy tett Tóth Zoltánnal is, a zuglóiak uszodaigazgatójával, a BVSC-Brendon női együttesének trénerével, akit a BVSC-OSC férfimérkőzésen küldtek a lelátóra.)

"Sokan láthatták, amint Gerendás György sportemberhez méltatlanul viselkedett az uszodában, amit a piros lapja után is folytatott. Az új szabályaink adta lehetőséget kihasználva döntöttünk így, és kértük másodfokon a fegyelmi bizottság álláspontját az ügyben"-tudatta Puskás Ferenc, a versenybíró-bizottság vezetője.

A hír hallatán szó szerint leesett az álla a szakma egyöntetű véleménye alapján kitűnő szakembernek tartott Gerendásnak. "Tessék? Mi van? Hogy mit fügesztettek fel? Na ne szórakozzanak velem!" -az első reakciók tőle. Nem tudta hova tenni az egészet, többedmagával azt hitte, az OSC ellen letöltötte automatikus egymeccses eltiltását (nem győzzük hangsúlyozni, csak hazánkban létezik ez a felettébb idejemúlt szabály...), és az élet megy tovább a maga medrében.

"Szándékosan megkérdeztem a találkozó után az ellenőrt: lesz feljelentés? A válasz határozott nem volt, így végképp nem értem a dolgot. Visszautasítom, felháborítónak tartom a történetet, én lediplomáztam, semmilyen bizottság nem tilthatja meg, hogy a munkámat végezzem! Megalázó, kikérem magamnak!"-tiltakozott a montreali olimpiai bajnok, aki miatt már csütörtökön összeül a fegyelmi bizottság. Ha ráér...

"És ki a felelős a BVSC-Szentes női meccs újrajátszása miatt? Kit büntettek meg ezzel kapcsolatban? És melyik sajtóorgánumban tették ezt közzé?"-dühöngött még a versenybíró-bizottság munkája miatt Gerendás György, akit nem érdekelt a döntés, és gyakorolta sportszakemberi tevékenységi jogát, magyarán edzést vezényelt fiainak. A Szentes elleni taktikán is törte a fejét. Lehet, hogy hibázott...?

AZ, Nemzeti Sport 2001.10.25.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001