FONTOS


 

Férfibajnokság a Dreher-kupáért -két gólos előnyt szerzett a BVSC, de ezt követően beindult a Honvéd-henger
Hét percig tartott a csoda

Domino-BHSE-BVSC-Brendon 14-4 (1-3, 4-0, 5-1, 4-0)

A mérkőzés osztályzata: 3
Kőér utca, 1200 néző. V: Császár, Horváth Cs.
Gól - emberelőnyből: 15/11, ill. 11/1
Kipontozódott: Tóth I. (6. p.), Németh I Zs. (20. p.), Jäger (23. p.), Biros (26. p.), Varjas (28. p.)

HONVÉD: KOVÁCS Z., Tóth I., BIROS, Jäger 1, MOLNÁR T. 3, Sugár 2, Gombos 1
CSERE: BERECZKI 2, Takács A., Bárány 1, Szívós, OFNER 3, Kovács O. 1
Edző: Kovács István

BVSC: Nagy V., Petik, Csányi 1, Mészáros Cs., Kis G., Zoufal, Fülöp 1
CSERE: Szűcs 1, Ibolya 1, Dene, Decker, Varjas, Németh I Zs.
Edző: Gerendás György

Minden csoda három napig tart. Maximum. Jelen esetben hét percre korlátozódott a bűvölet. Varázsolt a Vasutas, ment, robogott, hamarjában húzott el a másik "szerelvénytől", nem volt ki feltartsa. Csányi adta meg az alaphangot, amit Molnár révén ugyan felvett a rivális, de a BVSC még nagyobb sebességre kapcsolt.

Mindezt a hazaiak kapitánya, Tóth Imre már csak kívülállóként szemlélhette - az ötödik percben a bírói ítélet kritizálása űzte végleg a partra. Dühös, naná, hogy dühös volt a zseniális megmozdulásokra képes pólós, ő játszani, jót játszani szeretett volna, különben minek töltené vasárnap délelőttjét az uszodában. Ami a szívén az a száján - hasznosabb lett volna, ha ezúttal csak a szívén...

No de visszatérve a csodához: Ibolya gyönyörűen csavart a kapuba, Szívós hibáját pedig Szűcs büntette góllal. Az ifjú szélső szélvészgyorsan úszta végig a medencét, pillanatok alatt Kovács kapujánál termett, lóbált egyet, majd még egyet, s higgadtan növelte csapata előnyét. Döbbent csend lett úrrá a zsúfolásig megtelt nézőtéren, mintha senki sem hitt volna a szemének, oly' hihetetlennek tűnt ez az egész - a Honvéd B-közép nem is hagyta annyiban a dolgot. "Ébresztő!" - szólt a kritikus parancs úgy tizenegy óra tájban, mielőtt Biros lövésre szánta el magát. "Fácán" tüzelt, a 17 esztendős Nagy Viktor pedig védett, mint tette két hete a Vasas ellen is. Magabiztosan, mintha világéletében olimpiai bajnokok próbálkozásaival állt volna szemben. A pihentetett Szécsi Zoltán a lelátón tapsolt az ifjú kollégának - kell ennél jobb elismerés?

Aztán összezuhant a BVSC. Zoufalt olyannyira lekötötte a mindenáron támadhatnék, hogy elfelejtett Birossal visszaúszni (a rutintalanság tagadhatatlan jele), ami kiváló ugródeszkának bizonyult a bajnoknak. Ofner fejezte be eredményesen az attakot, a gól pedig olyan lendületbe hozta Kovács István tanítványait, amely a későbbiekben a gázolással volt egyenértékű. Innentől kezdve a Honvéd ment, robogott és varázsolt, egymás után lőtte be emberelőnyös helyzeteit, gyönyörű kontrák, húzások, bombák, magabiztos védekezés (Csányi említett előnygólja után mind a tíz fórját parlagon hagyta a BVSC), még magabiztosabb kapus, Kovács-védések sora, egyszersmind Dominó-gála.

Az irányító, Vincze Balázs nélkül kiálló vendégek a második negyedtől kezdve asszisztáltak ehhez, kénytelen-kelletlen szaladtak bele a kiadós verésbe. "Nem hiszem el! Mindkettőnek kint a keze. Ez miért kiállítás. Ez így nem vízilabda. Németh Zsolt nem is tudott bekkelni!" - idegeskedett Európa-bajnok védőjének harmadik, félpályánál történő kiállítása után Gerendás György, aki tudta, jól tudta, csapatának minimális esélye (vagy annyi sem) van csak a rangadón, a bajnoki finálé tulajdonképpeni visszavágóján, de ami a szívén az a száján ugyebár...

Biros, a rendkívül hasznosan játszó Biros is ugyanezt az elvet követte, ő négyméterest reklamált, majd egykedvűen fogadta cserével történő kiállítását. Mindazonáltal feledtébb elgondolkodtató, hogy ha az egyoldalú meccsen ily büntetések sorozatban követik egymást, mi lesz majd a "véres", kiélezett csatákon...?

Vagy minden csoda három napig tart?

Mestermérleg

Kovács István: - Kiváló védekezésünknek, Kovács Zoli nagyszerű teljesítményének, és eredményes emberelőnyös játékunknak köszönhetjük a nagyarányú győzelmet.

Gerendás György: - Buta hibáinkat kegyetlenül használta ki a Honvéd. A jó kezdésünk után elértük, hogy edzésjellegű meccsé váljon a találkozó.

Olasz bajnokság - Varga Zsolt szélsőt játszik Savonában

A napra lehetett nézni

CS. G.

Tüstént kisebb perpatvarral kezdődött az itáliai idény: a pénteki tévésmérkőzés előtt a játékvezetők közölték a Bogliasco vezetőivel, hogy a gárda légiósainak játékengedélyét nem érvényesítették időben, így a tizennégy Olaszországba szerződött magyar közül kettő, Petőváry és Torday nem szállhatott vízbe a nyitányon.

A többiek papírjai rendben voltak, és Binder, valamint Varga kivételével valamennyien gólt is lőttek a hét végén. Közülük is a legfontosabbat tán Fodor Rajmund szerezte: a firenzeiek ásza döntötte el a forduló rangadójának számító Savona-Florentia összecsapást. "Ha Gómez gólját megadják a harmadik negyed végén, akkor plusz néggyel fordulunk a negyedikbe, és akkor nincs gondunk - emlékezett vissza Fodor. - De azt mondták, hogy edzőnk időt kért, ezért érvénytelenítették, később a fór kimaradt, az utolsó negyedben pedig nagyon a nyakunkra másztak." Olyannyira, hogy a Savona az egyenlítésért támadhatott az utolsó percben, ám Fodor leszerelte Fresiát - "egy kicsit megrántottam a nadrágját, de ennyi benne van..." - végigúszta a medencét, majd bevágta a kilencedik gólt. "Az edzőm később szólt, hogy hibáztam, huszonöt másodperccel a vége előtt ugyanis nem lehet ellőni egy ilyen labdát, mert ha nem megy be, az ellenfél támadhat hat az öt ellen. Mondtam, igaza volt, de a nap végig a szemembe sütött azon a szélen, úgyhogy a második két negyedben fogalmam sem volt, mi van az órán." Fodor egyébiránt saját bevallása szerint kissé fájó vállal játszott, lévén az utóbbi négy hét során valósággal szétmarcangolta a súlyokat a tornateremben. "Nyáron láthattuk, hogy a nemzetközi mezőny el akar szaladni mellettünk fizikálisan, muszáj lépést tartani velük. Épp ezért melóztam úgy, mint az állat, rám is jött egy-két kiló izom, más kérdés, hogy a vállam most visszajelzett."

Savonai részről Märcz Tamás amondó volt, úgy vízilabdáztak, "mintha nem ért volna véget a legutóbbi szezon. Akkor is rendre úgy veszítettük el a fontos mérkőzéseinket, hogy két negyedig jól játszottunk, aztán összehoztunk egy őrült harmadik negyedet, s aztán már hiába kapaszkodtunk a végén, hiába volt sanszunk az egy pontra, végül buktunk." A Savona új szerzeményével, Varga Zsolttal felettébb elégedett az edző, igaz, nem centerben, hanem szélsőként játszatja. "Nagyon kell egy balkezes, hogy arról az oldalról ne húzódhassanak be a centerünkre, s bár Zsolt eleinte furán érezte magát, idővel felvette a ritmust - nem is merik otthagyni."

A nap két legeredményesebb magyarja Benedek Tibor és Kásás Tamás volt négy-négy góllal, utóbbi a meccs folyamán nem érezte sérült vállát, "utána viszont szúrt elég rendesen, de ezt lassan már megszokom."

Végül annyit, hogy reprezentatív közvéleménykutatásunk szerint játékosaink többsége vasárnap is úszott: az Itáliára tört harmincfokos hőségben még az északi csapatok tagjai is a tengerben fürödhettek, ami legalábbis irigylésre méltó így október közepe táján...

Olasz bajnokság, 1. forduló

A-csoport: Ortigia (Regős Áron 3)-Bologna (Tóth F. 2, Monostori 1, Tromler 1) 14-9, Chiavari-Posillipo Napoli (Kásás 4, Steinmetz B. 2) 9-17. B-csoport: Savona (Märcz 1, Varga I Zs.)-Florentia (Fodor 1) 7-9, Bogliasco-Messina (Szebeni 1) 8-8. C-csoport: Roma-Brescia 6-8, Anzio-Pescara 7-13. D-csoport: Palermo-Recco (Benedek 4) 8-18, Canottieri Napoli (Binder)-Camogli 10-7

AZ, Nemzeti Sport 2001.10.15.

Kovács a medenceparton, Gerendás a vízparton állt lesben
Egyesélyes matiné

Domino-BHSE-BVSC-Brendon 10.45

Izgalomra semmi ok, hivatkozhatnak egyesek olasz információkra, a Honvédért és magáért az olimpiai bajnokért szorítók megnyugodhatnak: Kiss Gergelynek érvényes játékengedélye van (bármit is próbál tenni ellene előző együttese, a Bologna), játszhat a bajnokcsapatban. Pontosabban játszhatna, amennyiben sérülése engedné... Bécsből hozattak neki speciális gipszet, amivel már az edzéseket is elkezdte -minden reménye megvan arra, hogy hamarosan ő is bemutatkozzon a Dominóban.

"Nem lesz vele gond, maximum erőnlétileg kell majd topra juttatni" -magyarázta Kovács István, a Honvéd trénere, aki nem is titkolja, nagyon várja már azt a napot, amikor balkezes klasszisát is bevetheti a soros ellenféllel szemben. A BVSC ellen azonban még egészen biztosan nélkülöznie kell őt, ám természetesen így is győzelmet vár játékosaitól. "Mint mindig, a két pontért megyünk vízbe. Megnyugtató, hogy kifejezetten jól állunk a felkészülésben, és ha nem is vagyunk még csúcsformában, az akaratunk több, mint példamutató"- tudtuk meg a megannyi siker kovácsától, aki szombat délután a Népligetben és a Margitszigeten leste a riválisokat.

Mindeközben a vasárnapi rangadó másik résztvevőjének dirigense a botját szemlélte, mikor mozdul meg végre, mikor akad horogra a halacska. Gerendás György jó szokásához híven pecázni indult -hogy sikerrel járt-e, nem tudni, a természet lágy ölén mindenesetre nyugodtan kisakkozhatta magában a várható eseményeket.

-Most még nincs sok esélyünk ellenük, pihenjen csak a Szecska, no meg mondjuk a Balázs is, próbáljunk ki még néhány fiatalt, nézzük, a későbbiekben kire számíthatok -próbáltuk megfejteni a szakember gondolatait, mintegy jelezve, hogy információink szerint Szécsi mellett Vinczét, valamint Gulyást is mellőzi majd a matinén (10.45). Mindeközben huszonéves centere, Kis Gábor sem egészséges teljesen, a Szőnyi úti uszoda portája előtt (!) egy kaukázusi kutya kis híján hosszú időre kiiktatta a játékból. "Edzés után indultam haza, amikor váratlanul rám támadt. Szerencsére megúsztam nagyobb sérülés nélkül az esetet, ám a tetanuszt így sem tudtam elkerülni, na meg azért rendesen fáj még az oldalam"-mesélte el nem kívánt találkozását a négylábúval a teheséges középcsatár, aki mindettől függetlenül ott lesz a vízben ("naná, és remélem, hogy jó meccset játszunk majd"). Na de hogy mennyi sikerélménye lesz...?

Bővült a lelátó

A várva várt és megrendelt lelátó megérkezett a Kőér utcai uszodába. Novák Ferenc szakosztályvezető és stábja azon nyomban fel is állította a szerkezetet, hiába no, vasárnap újra arra számítanak, telt házat (és győzelmet) ünnepelhetnek. A nyitó fordulóban rendkívül szűknek bizonyult az uszoda, így kifejezetten örömteli a kapu mögé helyezett pótlelátó beszerzése. Többen és kulturáltabban szórakozhatnak a szurkolók ezentúl az átalakított, felújított Kőérben.

AZ, Nemzeti Sport 2001.10.14.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001