FONTOS


 

Az UTE a Zentai-kérdést nem zárja le
Már csak Vargán a sor

A kertek alatt csak megegyeztek egymással a felek - mint beszámoltunk róla, csütörtökön este a háromórás elnökségi ülést követően pont került az UTE kontra Vasas-ügyre, Varga Dániel immáron hivatalosan is angyalföldi játékosnak vallhatja magát. A piros-kékek rendezték az anyagiakat (információink szerint ennyi pénzt még sohasem fizettek hazánkban magyar pólósért, igaz, hároméves szerződéssel bíró játékost sem nagyon szoktak csak úgy átigazolni), így a tizennyolc esztendős tehetség szombaton Egerben ott lehet klasszistársai között.

"Úgy hiszem a sport győzött a ... a nem is tudom mi, talán a hiúság felett" -kezdte a Vasas szakosztályvezetője, Méhes Jenő, majd hozzátette: "Ez az ügy is rámutatott arra, hogy a szerződéssel bíró sportolók helyzete nem megoldott, továbbra sem világos a helyzet. Mindenesetre happy enddel zárult a történet, köszönhetően a szövetségnek is, amely összes tekintélyét latba vetette, hogy segítse a megegyezést."

Az újpestiek elnöke is kitért a szövetségre -érdekes kérdést feszegetve: "Nem értem, a szövetségnek miért számított központi kérdésnek ez az igazolás, miért volt oly fontos, hogy a játékos a Vasasba szerződjön? - elmélkedett Szabó Bence. - Ráadásul felettébb elgondolkodtató a másik történet. Kérték az ISM jogi főosztályának állásfoglalását, amely egyértelműen az Újpest igazát mondta ki. Na ezek után ez már nem számított, nem vették figyelembe. Több mint furcsa..."

Az egykori klasszis, olimpiai bajnok vívó -aki manapság sok időt szentel a klub pólósaira, munkatársaival határozott célja az együttes újbóli ragyogásának elérése - a Zentaiért kifizetendő pénzre utalt. Eszerint a lejárt szerződésű centerért a Szentes banszámlájára másfélmillió forintot kell utalniuk, amit megtettek ugyan (hadd játsszon a pólós),de ha kell, polgári perre viszik az ügyet. Na de visszatérve Vargára (akinek adásvételében Kovács Róbert személye is benne foglaltatik, aki mostantól visszavonhatatlanul az UTE alkalmazottja): miután már "csak"a mennyiért adjuk, mennyit fizetünk érte kérdéskört feszegették a felek, a joghoz nem értők számára is világossá vált, ha nincs megegyezés, az ifi Európa-bajnok az UTE tulajdona.

"Úriember módjára jártunk el. Miután végképp bebizonyosodott, hogy igazunk van, a játékos érdekeit vettük figyelembe. Hozzáteszem, Varga Dániel rendkívül korrekten nyilatkozott az elnökség előtt, sok sikert kívánok neki a Vasasban. Emelt fővel zártuk le a teljesen feleslegesen húzódó ügyet, inkább engedtünk végül az árból, akkora volt rajtunk a nyomás. Ám azt hadd mondjam el, hogy ez az egész a sportágra nézve igen negatív kicsengésű, mit tagadjam, a szponzorunk sem repdes a boldogságtól, látván a kaotikus állapotokat..."

Szemben Varga Danival, aki régóta várta, hogy vízbe ugorhasson a Vasas színeiben. "Sajnálom, hogy ekkora ügy kerekedett körülöttem, a tanulság az, hogy nagyon körültekintően, jogászok segítségével szabad csak szerződni. Megkönnyebbültem, és köszönettel tartozom Gyarmati Dezsőnek, aki rengeteget segített" -zárta le a kígyózó történetet a játékos. Most már csak rajta a sor.

Nemzeti Sport 2001.10.20.

A kálvária vége

Csütörtökön rendeződött Varga Dániel sorsa. A 18 éves utánpótlás- válogatottnak szerződése volt az Újpesttel, ám a Vasashoz is aláírt. A lilák nem szívesen váltak meg tehetséges vízilabdázójuktól, ezért nem járultak hozzá átigazolásához. Bár Angyalföldön edzett, mégsem játszhatott. Most már pólózhat, mert csütörtökön este pont kerül ügye végére.

- Hogyan fogadta a hírt? - faggattuk Vargát.

- Megvártam az elnökségi ülés végét, akkor még nem dőlt el semmi - válaszolta. - Aztán lementem az uszodába, ott ért utol a hír, hogy megállapodtak egymással a klubok.

- Gondolta volna, hogy ekkora vita kerekedik az átigazolásából?

- Nem, és sajnálom is, ami történt, nem akartam ekkora bonyodalmat okozni. De az újpestiek iránt sem érzek haragot.

- Hogy érzi magát új klubjánál?

- Nagy élmény olimpiai bajnokokkal egy csapatban szerepelni.

Buda Balázs, A színes Sport 2001.10.20

Varga Dani a Vasasé

Tegnap maratoni ülést tartott a Magyar Vízilabda-szövetség, hogy pontot tegyenek Varga Dániel átigazolásának ügyére. A tehetséges 18 éves játékos az Újpesthez írt alá, ám a Vasasnak is igent mondott. A nyáron a megszűnés határára sodródott, ám azóta megerősödött újpestiek érthetően nem engednék ifi és junior játékosukat, ezért nem járultak hozzá az átigazoláshoz. A Vasas letétbe helyezte a játékosért járó általa vélt összeget, amit azonnal átutal, amint Varga játékjoga náluk lesz. Az elnökségi ülésen történtekről Gém Zoltán elnökségi tagot kérdeztük.

- Háromórás ülés után azt a döntést hoztuk, hogy amíg a két klub meg nem egyezik egymással, Varga játékjogát felfüggesztjük - mondja Gém. - Továbbra sem tudtak megegyezni a felek, pedig nüanszokon múlott a megállapodás. Gyarmati Dezső is, aki a Vasasnál segíti a munkát, felajánlott milliós összeget és a szövetség is eltekintene az átigazolási díj ráeső részétől. Ezt Martin György elnök mondta.

Az ülés után egy órával megegyezett egymással a két klub, így Varga ezentúl a Vasasban játszhat.

Buda Balázs, A színes Sport 2001.10.19

Presztizsmeccs után
A komédia a függöny mögött ért véget

Varga Dániel. Istenadta tehetség, senki sem vitatja. Bezzeg az igazolását...

Játszhat? Nem játszhat? Újpest? Vagy Vasas? Rétestésztaként nyúló ügy kerekedett belőle.

Gyülekező. Thermál Hotel, Toboz-terem, délután három. "Döntünk" -- mondja Martin György elnök. Végleg -- tegyük hozzá, mert egyszer már angyalföldinek titulálta a pólóst a grémium. Telik az idő. Az érintett fel és le sétál. Süteményezik. Nem igazán érti, mi folyik körülötte. Nincs ezzel egyedül. Paragrafusok és ügyvédek. Három hónapja kísértik. Vajon véget ér-e számára a tétlenség? A pontos emberek dühösek -- a későkre. Aztán Gém Zoltán is befut. Tízből hét elnökségi tag. Határozatképesek. El is kezdik tanácskozásukat. Zártkörűen. Kár érte.

A jelen lévő egyesületi képviselők is kint. Szabó Bence, Őze József, Abay Péter, Bérczes Róbert. A lilák. Akik újpestinek tekintik Danit. És nem akarják eladni. Már nem. Méhes Jenő és Nagyházy Zoltán. A piros-kékek. Akik a Vasas sapkáját tudják a pólós fején. Meccs a javából. Presztízsmeccs. Ha lehetne, inkább a medencében kérnénk! Egyenesen onnan érkezik két szállodavendég. Fürdőköpenyben. Lejönnek szobájukból, bekukucskálnak a terembe. Ilyet még úgysem láttak. Szabó Bence nem kukucskál. Inkább benyit -- egy óra elteltével. Nem érti, miről diskurálnak odabent -- nélkülük. Nincs egyedül. Öt perc múlva beengedik őket. Pástra léphetnek az érdekeltek. A vívók (Szabó, Abay, Nagyházy) vívnak. Ki adja majd a tust? Húsz perc múlva nyílik az ajtó. Szünet. A hírek szerint Gyarmati Dezső tett ajánlatot az Újpestnek. Az elnökség tagja. És a Vasas szaktanácsadója. Pontot akar tenni az ügy végére. Nincs egyedül. A lilák együtt. Piros-kékek együtt. A kívülállók szerint mindjárt vége. Kedvünkre lenne. Vargáról nem is beszélve.

Második felvonás. Rövidebbre sikeredik. Tizennyolc percesre. Rövidebbre, de a "súgók" szerint durvábbra. Félreértések és forintok. És már nem csak Varga. Kovács Róbert is. Exvasasos. Már újpesti. Újpesti? Bonyolódik.

Harmadik rész. Daninak mindössze egyperces. Kemény Ferenc küldi ki. Megóvás gyanánt. "Elfajult" -- szomorkodik a játékos. Nincs egyedül. El. Mutogatnak. Hevesen. Ennyi látszik az üvegen keresztül. Háromnegyed hatkor fejezik be. A feleket is kiküldik. A szövetség dönt. Egymaga. Gém úr két percet kér. Megkapja. A recepció előtt győzködi a feleket. "A ránk nehezedő nyomás miatt eladjuk, de az árból nem engedünk!" -- mérgelődik Szabó Bence. "Nehogy már százezreken vitázzunk. Hadd játsszon a gyerek!" -- érvel Méhes Jenő. Már "csak" a pénz a téma. Magyaráz. Dani újpesti szerződése tisztázott. Egy kupacban az érdekeltek. Z?rzavar. Hárommillió! Kétmillió! Két és fél millió! A vendégek hüledeznek. Mi folyik itt, emberkereskedelemű Méltatlan a játékoshoz. És mindenkihez. Tim Gábor kétszer próbálja behívni Gémet. Nem sikerül neki. Bezzeg Szívós Istvánnak...! "Zoli! Ide!" És lőn, Zoli bemegy. "Kabaré"-- dünnyögi a montreali bajnok. Igaza van.

Az újpestiek és az angyalföldiek még mindig a pénzen vitáznak. Odabent jól hajráznak. A döntés gyors. Maga Martin közli a "nagyérdeműnek". Kovácsért (és Zentaiért) fizetnie kell az Újpestnek. A szabott árat. Akkor játszhatnak. Varga viszont marad lilában. Persze ha akar... Vagy megegyeznek a felek. Ekkor mehet a Somossy-csapatba. Punktum. A süti elfogyott. És a türelem. Az elnökségi tagok elsietnek. Mérgesen. Nincsenek egyedül... Dani sincs már sehol. Edzésre indul. A Vasaséra... "Az embert el lehet pusztítani, de legyőzni nem..." -- értékeli a maga hemingway-s stílusában az eltelt három órát. Bárcsak igaza lenne. És hogy mi a legjobb végszó? Hát hogy megegyeztek! Még a Margitszigeten. Az elnököt is értesítették. Telefonon. Ilyen jót még a legjobb komédiákon sem nevetett.

És nem volt egyedül...

Nemzeti Sport 2001.10.19.

Gyalog: Presztízskérdést csinálnak az ügyből
Az UTE nem adja Vargát!

Még mindig a Varga-ügy... Már nincs pólóbarát, aki ne tudná: Varga Dániel, hazánk egyik legtehetségesebb ifjú pólósa, akit már Kemény Dénes szövetségi kapitány is meghívott egy-egy felnottválogatott összetartásra, nehéz helyzetben van. Nyáron az Újpestbol a Vasasba igazolt --apró szépséghiba, a lila-fehérekhez is szerzodés köti...

Mint beszámoltunk róla, szerdán a Magyar Vízilabda-szövetség vezetoi, azaz Martin György elnök úr és Jakab Zoltán fotitkár hívta tárgyalóasztalhoz a két érintett klub elnökét, Szabó Bencét (UTE) és Gyalog Andrást (Vasas). Megállapodás azonban nem született (mint kiderült, nem is születhetett...), így a szövetség nem tudja kiadni Varga játékengedélyét. Természetesen megkerestük a két klub vezetojét, lássuk, miként vélekednek ok a lassan rétestészta hosszúságra nyúló ügyrol.

-- A tanácskozáson a szövetség vezetoi igen helyesen feltették a kérdést: az UTE egyáltalán eladja-e a játékost? Nos, a válaszunk egyértelm? nem! Egy ideig a fiatal sportoló, a tehetséges játékos érdekeit szem elott tartva egyezkedtünk ugyan a Vasassal, volt, hogy már konkrét összeget és határidot is mondtunk -- mindhiába, ezzel kapcsolatban válaszra sem méltattak bennünket. Ezek után a foszponzorral közösen úgy döntöttünk, Varga Dániel nem eladó, 2004-ig szerzodés köti az Újpesthez. Így két választása van: vagy leáll, vagy beáll a sorba és az Újpest játékosaként folytatja pályafutását. Nem tudjuk mire vélni a Vasas próbálkozásait, csak kapkodjuk a fejünket az érvényes, de nem hatályos és hasonló szövegu angyalföldi mondatoktól. Januárban a sporttörvénynek megfeleloen amator sportolói szerzodést kötöttünk a játékossal, úgyhogy nem hiszem, hogy helye lenne a vitának. Természetesen beszéltem Vargával is, mondtam neki, hogy ne a klubok vezetoit, hanem mondjuk családja jogászát kérdezze, aki elfogultság nélkül adná tudtára, hogy az Újpest játékosa. Azóta újra beszélgettünk, és mino véletlen a Vasasnál ismét telebeszélték a fejét, újra elbizonytalanították. Nem tudom mire jó ez, a fénykorában lévo Maradónáról nem beszéltek néha ennyit... --mondta Szabó Bence az UTE részérol, majd hozzátette: -- Egyébiránt pont a mai napon beszélgettem Deutsch miniszter úrral, akitol megkérdeztem: van-e olyan mondat, kifejezés vagy bármi, ami a sporttörvényban arra utalna, hogy lejárt szerzodésu játékosért a klubja pénzt tudna kicsikarni. Nem lepett meg a nincs válasza, éppen ezért számunkra egyértelmu, hogy a Vasas egy másik játékossal, Kovács Róberttel kapcsolatban is csak játszik velünk. Ha nem lenne ez a Varga-féle hercehurca, Kovács gond nélkül ott lett volna a vízben már az elso fordulóban is.

A másodikban, azaz a Ferencváros ellen mind Kovács, mind Zentai ott lehet az Újpestben, hiszen a lilák letétbe helyezték azt az összeget, amin vitatkoznak a felek --és ami Szabó Bence (és sokak) szerint biztosan visszakerül majd a "feladóhoz".

Na de visszatérve Varga Danihoz -- nézzük, mit mond az üggyel kapcsolatban a másik klub elnöke: -- Varga Dániel esetében olyan helyzet alakult, amelybol az Újpest már nem szándékozik engedni. Tény, a játékos --szüleivel együtt --márciusban négy éves szerzodést kötött az Újpesttel, ám értheto, hogy amikor aggasztó információk érkeztek a csapatról, váltani akart --és ez a Vasasnak is kapóra jött. Jelen pillanatban már ott tartunk, hogy bár a Vasas részérol Méhes Jeno a szövetségnél letétbe helyezte volna a játékosért járó összeget, ám most már ez sem megfelelo. A megyeriek presztízskérdést csinálnak az ügybol, és mivel Vargának futó szerzodése van, a szerdai megbeszélésen abban maradtunk, ha játszani szeretne, csak az Újpestben tehetné meg --mondta Gyalog András, aki reagált Jakab Zoltán fotitkár mondatára is: -- Arról viszont nem tudok, hogy a szövetség bármilyen anyagi segítséget nyújtott volna az üzlet létrejöttéhez.

Utóbbi megjegyzés még inkább bonyolíthatja az egyébként is zurzavaros ügyet...

Természetesen a piors-kékek elso embere is megemlítette a két egyesület másik folyó ügyét: -- Kovács Róbert esete meroben más, hiszen neki már lejárt a szerzodése Angyalföldön, amikor Újpestre igazolt. Csakhogy a sporttörvény alapján a játékos elozo klubjának nevelési költségtérítést kell fizetni, márpedig ez eddig nem történt meg...

Varga mindeközben csütörtökön a Vasas színeiben kétkapuzott a Fradi ellen --könnyen lehet, jó idore ezek az edzések jelentik számára a meccseket...

AZ, Nemzeti Sport 2001.10.05.

A két klub elnöke sem tudott megegyezni
Varga továbbra sem játszhat

A Magyar Vízilabda-szövetség szerdán estébe nyúló ülésen tanácskozott a vitatott szerzodésu játékosok sorsáról. Mint ismeretes, Kovács Róbert, Zentai Tamás és Varga Dániel az elso fordulóban klubviták miatt nem ugorhatott medencébe. Nos, elobbi két pólós, ha minden jól alakul, játszhat vasárnap a Ferencváros ellen az UTE színeiben--noha még mindig nem dolt el, mennyit is kell fizetnie a játékosokért a újpestieknek a Vasas, illetve a Szentes bankszámlájára.

Amint Jakab Zoltán fotikár elmondta: amennyiben az UTE letétbe helyezi a vitatott összeget, akkor kiadják a duó játékjogát, és a késobbi döntéstol függoen dol el a pénz sorsa. A szövetség az ISM állásfoglalását kéri az ügyben.

Varga Dániel esete jóval komplikáltabb ennél. A Vasas kontra UTE ügyben csütörtökön a szövetség a két klub elnökével próbált megoldást találni --hiába. "Építo jellegu ajánlatunk volt, anyagilag is segítettük volna az átigazolást, ám sajnos nem jutott a két egyesület dulore" --szomorkodott a fotikár, aki elárulta: Varga tisztázatlan jogi státusa miatt (az ügyvédek is más-más állásponton vannak, hova is köti és milyen szerzodés köti egyáltalán a pólóst) nem adhatják ki a játékengedélyét.

Egyre inkább úgy tunik, a legtehetségesebb tinédzserre hosszabb szünet vár...

Nemzeti Sport 2001.10.04.

Az UTE és a Vasas bajnoki felvezető "meccse"
Kötélhúzás Varga Daniért

Szemet szúrt az újpestieknek a lapunk által közölt lista, amelyben a fiatalok egyik legtehetségesebbikét, Varga Dánielt Vasas játékosként aposztrofáltuk. "Csak jelezni szeretnénk, hogy Varga az UTE élő szerződéssel bíró pólósa. A szponzorainkat is sérti, ha angyalföldiként látják"-így a lila-fehér klub igazgatója, Őze István, aki mindazonáltal nem a Nemzeti Sporta, hanem a rivális csapat vezetőire haragszik.

Sokan, köztük lapunk is tudta, hogy felmerültek bizonyos problémák a kétségkívül szupertehetségnek tartott Varga Dániel klubváltása körül, ám pont a játékos érdekeit figyelembe véve nem verte senki nagydobra a háttárben zajló eseményeket. Mindenki bizakodott, hamar egyezség születik a klubok között, ám a jelek szerint szó sincs erről.

Szombaton kezdődik a bajnokság...

"Az UTE nem szándékozik eladni a játékost, az edző is számít rá"-szól az újpesti kommüniké. Természetesen azt hazánk legeredményesebb vízilabda-szakosztályában is tudják, Varga fejére odaláncolni mégsem lehet a lila-fehér sapkát. Azaz ha mindenképpen menni akar, akkor menjen -a lelépési díj fejében persze...Nevelési költség (vajon felmérhető-e?), na és a 2004-es szerződést kiváltó összeg. Hogy ez mennyi? Bármennyi. Ha egy forint, akkor egy forint, ha ötvenmillió, akkor annyi. Információink szerint Újpesten hárommilió körül szabták Varga árát, amit a Vasas nem akar (lehet, a nagybevásárlás miatt nem is tud...?) kifizetni.

"Mi megmutattuk a Vasas vezetőinek Dani élő szerződését, ehhez képest kivitték magukkal a játékost külföldre is. Ez több, mint aggályos..." -mondotta Őze István, aki az edzővel, Csapó Gáborral együtt ragaszkodik Vargához.

Szegény játékos nehéz helyzetben van - rutintalanságának köszönhetően a Vasashoz is aláírt (csak ő hitte, hogy lejárt a szerződése az UTE-val...), már pénzt is vett fel a piros-kékektől. A jólértesültek tudni vélik, Varga már bánja is a távozást (noha, és ezt muszáj kihangsúlyozni, jól érzi magát Angyalföldön!), de amikor kijelentették a lilák, hogy náluk tulajdonképpen megszűnik a vízilabda komolyan létezni, természetesen jó csapatba vágyott.

Csak hát azóta Újpesten gyökeresen megváltozott minden, sokkal, de sokkal jobb lett a helyzet, és hát nem titok, az új tréner, az olimpiai bajnok Csapó Gábor legfőbb kérései közé tartozik: a tehetséget meg kell tartani...

A Vasasnál viszont furcsállják, hogy a klubért állítólag rajongó, piros-kék színekben sikert sikerre halmozó Csapó Gábor szerepvállalása után éleződött ki a Varga-ügy, ugyanakkor megértik, hogy Újpesen nem dúskálnak a javakban, ezért minden fillére szükségük van. Éppen ezért a Vasas csütörtökön a Varga Dánielért szerinte megállapítható maximális összeget (na, ebből van a vita...) helyezi letétbe egy ügyvédnél. Ezzel kapcsolatban Méhes Jenő szakosztályvezető a következőket mondta: "A szövetség döntésére várunk. Mi úgy gondoljuk, korrekt ajánlatot tettünk az Újpestnek. Ügyvéd jelenlétében helyezzük letétbe azt az összeget, amely szerintünk a maximum egy tizennyolc éves, tehetséges fiatalemberért. Bízunk benne, hogy az alkudozás végéig a szövetség engedi játszani az ifjú pólóst."

Az ügy kísértetiesen hasonlít Faragó Tamás esetéhez. Ő ugyanilyen problémák miatt -pont a Vasasba szerződése ellőtt -volt kénytelen egy esztendőt kihagyni egykoron. Aztán tudjuk, mekkora játékos lett belőle...Úgyhogy Varga Daninak még jó ómen is lehetne a körülötte zajló történet (ráadásul pont a montreali bajnokhoz hasonlítják...) - még ha elege is van az egészből...

AZ, Nemzeti Sport 2001.09.27.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001