FONTOS


 

Férfibajnokság a Dreher-kupáért -Somossy József sztárcsapata az első negyedben eldöntötte a találkozót
A póló pozitív pólusa

BVSC-Brendon-Vasas-Plaket 6-8 (1-4, 2-1, 1-1, 2-2)

A mérkőzés osztályzata: 3
Szőnyi út, 1500 néző. V: Kosztolánczy, ifj. Juhász
Gól -emberelőnyből: 3/0, ill.6/3
Négyméteresből: 1/1, ill. -

BVSC
NAGY V., Zoufal, Mészáros Cs., Kis G., VINCZE 2, Csányi, Petik
CSERE: Sz?cs, Gulyás 1, Ibolya, Gór-Nagy, VARJAS 3, Németh III Zs.
Edző: Gerendás György

VASAS
KÓSZ, Hesz 1, VARGA T. 3, Vári, STEINMETZ Á., Vindisch 1, MADARAS 3
CSERE: Székely, Varga II Zs., Plézer
Edző: Somossy József

Legyen bárkinek igaza, értelmezhetik így vagy úgy a paragrafusokat, abnormális a helyzet: a játékos, jelen esetben a legtehetségesebbnek vélt Varga Dániel, miközben a csapatok melegítenek, melegítőjében ücsörög a kertiszékben, amit "jobb" esetben maga Gerendás György szokott kezelésbe venni... Épesz? ember nemigen tudja felfogni, miként lehetséges, hogy a nyitó fordulóig nem tudnak valamit kitalálni "odafent", a pólós, aki arra született, hogy gólokat lőjjön, óhéberezzen, csavargasson, az a kezét csavargatja a lelátón - idegességében, dühében. Így volt ez szombaton az UTE meccsén is (szegény Kovács és Zanta), és így volt ezen a rangadón is.

Az amatőrbajnokság (szó szerint is lehet érteni) elkezdődött...

Mindazonáltal a pozitív pólust képviseli például a Vasas. Az utóbbi évek legjobb Vasasa. "Csita", alias Kósz Zoltán "újra táncolt az angyalföldi kapuban" (idézet a piros-kék tábortól), különösen az első negyedben állított sorompót a vasutasok elé. Próbálkozott Vincze, tüzelt Varjas, ejtett Gór-Nagy, az eredmény mindig ugyanaz lett: semmi. Ellenben a túloldalon csapata szurkolóival felettébb jó viszonyt ápoló Varga Tamás (Mr. Őserő a meccs előtt kacsintott, utána hajolgatott a Vasas fanatikusai felé) hamarjában kétszer is letette névjegyét, Vindisch sem teketóriázott sokat, majd a Szőnyi útra ellenfélként visszatért Madaras fejezte be jól az attakot. Egy negyed alatt eldöntötte a rangadót Somossy József gárdája, az említett négy gólra válaszként mindössze egyetlen négyméteres találat érkezett ugyanis a riválistól.

Ez talán el is altatta a vendégeket, akik a fennmaradó három játékrészben lőttek annyit, mint tették az első hét percben. És ezzel el is érkeztünk az újabb pozitívum felé: ez lenne maga a BVSC.

"Mészáros Csabi súlyban és korban is megdobja a csapat átlagát..." -mosolygott a lelátón a fülfájdalmai miatt pihenő Fülöp Gergely ("A szaúdi homok ment rá..."), aki rátapintott a lényegre. Fiatal, rendkívül fiatal csapattal vette fel a keszty?t a Vasutas, számításaink szerint huszonhárom esztendős átlagéletkorú gárdát vetett be Gerendás. Nyolcan (!) még huszadik születésnapjuk megünneplésére is várhatnak egy darabig -természetesen még szokniuk kell a légkört. Ettől függetlenül a pihentetett Szécsi Zoltánt helyettesítő Nagy Viktor például egyre inkább belejött a védésbe, a kezdeti megilletődöttség után még a rettegett Varga Tamás-bombák közül is meg tudott fogni néhányat...

A hazai vizekre öt esztendő után visszatérő Vincze Balázs (akiért a lelátón szorított excsapata, a Galatasaray...) jól irányította társait, igaz, egyelőre még rengeteg feladat hárul rá. Amikor egy mintaszer? BVSC-kontra végén a 357-szeres válogatott túljárt Kósz eszén, és felhozta csapatát mínusz kettőre (3-5), a hazai armada vérszemet kapott.

Hiába. A jól birkózó Steinmetz Ádám által kiharcolt fórt Madaras kíméletlenül suhintotta be, Varjas módfelett ravasz találataira az utolsó negyedben a jól védekező Hesz és újfent Madaras kívánt válaszolni. Varga Dániel sem izgult már (majd a medencében -de mikor?), a nézősereg is felmérte, eldőlt már minden (mellesleg egy újabb pozitívum: tényleg divat lett pólómeccsre járni), a két edző is csak "alapjáraton pörgött".

Összeségében mindenki elégedett lehetett: a Vasas idegenben gy?rte le egyik riválisát, a zuglóiak pedig a vártnál sokkal jobban helytálltak a sztárok ellen. Mi sem igazolja jobban az utóbbi állítást, mint Gerendás Györgynek a kapusára, Nagy Viktorra utaló zárómondata: "Tavaly még serdülő volt..."

Mestermérleg

Gerendás György: - Egyszer? a feladat: legközelebb három hónap múlva játszunk a Vasassal, négy gólnyit kell javulnunk, és legyőzzük őket...

Somossy József: -Nem játszottunk jól, de ezúttal a két pont volt a fontos.

AZ, Nemzeti Sport 2001.10.01.

Angyalföldi öröm

A vízilabda országos bajnokság első fordulójának zárótalálkozóján a vártnál szorosabb mérkőzésen, 8-6-ra győzött a sztárokat felvonultató Vasas a BVSC otthonában.

Nem sokat vacakolt a Vasas, hiszen Varga Tamás révén már az első támadást góllal fejezte be. A kiváló játékos lerázta magáról védőjét, s háttal a kapunak, csavarral mattolta Nagy Viktort, a BVSC portását. Néhány pillanattal később Kósz indította Vindischt, aki pazarul pasz-szolt a remek ütemben felúszó Varga T. elé, a válogatott üdvöskéje pedig a változatosság kedvéért most bombagólt lőtt. A Vasas szárnyalt, s bár az Ibolyával szembeni szabálytalanság miatt megítélt négyméteresből Vincze ugyan szépített, Vindisch emberelőnyből, Madaras pedig megúszás után növelte a vendégek előnyét (1-4).


Vincze büntetője ellen még a káprázatosan védő Kósznak sem volt ellenszere


A második negyedben Kósz hihetetlen védésekkel sokkolta az ellenfelet - az igazsághoz hozzátartozik, hogy a másik oldalon sem lehetett panasz a kapusteljesítményre -, Varga T. pedig újra eleresztett távolról egy "gyilkos löketet". Varjas és Vincze mindezt nem nézte jó szemmel, és váratlanul felállt a padlóról a BVSC (3-5).

A harmadik játékrészt azonnal góllal kezdte a Vasas - Madaras használta ki az emberelőnyt -, majd Varjas lepte meg szabaddobásból Kószt (4-6). Az utolsó felvonást - már szinte menetrendszerűen - megint eredményesen kezdték a vendégek, Vári középre passzolt labdáját Hesz húzta a kapuba.

Három perccel a vége előtt Varjas harmadik gólja még felébresztette a vasutasreményeket, de Madaras végleg eldöntötte a találkozót. Bár a BVSC szerzett még egy gólt, de a Vasas megérdemelten győzött a Szőnyi úti uszodában (6-8).

A rangadó szüneteiben egy régi hagyományt elevenítettek fel. Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitányának rajtjelére fiatal úszók és pólósok úgynevezett franciaváltójára került sor. A tehetséges sportolók a medencében keresztben tempóztak, s a partra rakott székben lévő vízilabdát kellett megszerezniük. A tervek szerint minden bajnoki forduló után lesz párbaj, más-más szereplőkkel.

Pálszabó Zoltán, A színes sport 2001.10.01

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001