FONTOS


 

Férfibajnokság a Dreher-kupáért
Rajtol a bajnokság

Biros Péter, Molnár Tamás, Kiss Gergely, Kósz Zoltán, Székely Bulcsú, Szécsi Zoltán, Vári Attila (a hét itthon játszó sydneyi bajnok), Alekszandar Sostar, a vasasos Varga testvérek, Vincze Balázs, Tóth László, Kovács Zoltán, Pelle Balázs, Tóth Imre, Bárány Attila, Katonás Gergő, Dala Tamás, etc...

Ízelítőleg néhány olyan név a "szakmából", akiket ismer, elismer, szeret a közönség, akik miatt kétségkívül érdemes az uszodába menni. Egészen biztos, sokan böngészik a listát, keresik például a leginkább várt dátumot, a férfiak első hiper-szuper rangadójának időponját. Jelentjük, a két óriás, Kovács István és Somossy József hihetetlenül megerősödött csapata, azaz a Domino és a Vasas legelőször november 4-én, a Kőér utcában méri össze erejét. Aztán másodszorra a decemberi Szuperkupa fináléban, majd a bajnoki rájátszásban, és minden bizonnyal a döntőben...

Mindazonáltal a többieket, például az "emberemlékezet" óta mindig aranymeccset játszó BVSC-t sem szabad leírni, illetőleg a teljesen átalakult UTE, FTC kettős is okozhat kellemes meglepetést szurkolóinak. A vidéki elitalakulatok, a Szeged, a Szentes és az Eger otthonában sem mehet biztosra senki, azaz talán végre emelkedik majd a színvonal. Ráférne... Újoncként köszönthetjük a Kecskemétet és a Tatabányát a férfiak mezőnyében -a remények szerint hosszú távú és gyümölcsöző "kapcsolat" lesz ez.

Szóval, szombaton a kilencvenhatodik magyar férfibajnokság veszi kezdetét -előtte az edzőket kérdeztük, mit várnak a küzdelmektől, a csapatuktól, és a dobogós csapatok megtippelését is kértük tőlük. Gerendás György kivételével (ő természetesen sajátjait várja az első helyre) mindenki Domino-Vasas párharcot vár -Kovács István csapata nyolc, míg Somossy József együttese öt "aranyszavazatot" kapott. Idővel kiderül, kinek lesz igaza...

BVSC-Brendon
Gerendás György: - Szeretnénk folytatni az elmúlt hat év tradícióit, azaz vagy megnyerni valamelyik sorozatot, vagy döntőbe kerülni. Tudom, hogy ez nem egyszerű feladat, de mi nem is kedveljük az egyszerű feladatokat. Hogy nehezebb lesz, mint eddig, az kétségtelen, ugyanakkor úgy gondolom, semmivel sem lesz könnyebb, mint tavaly, vagy mondjuk kilencvenhatban, amikor a Vasas és az UTE sokkal jobb csapatnak számított. Kétségtelen, hogy mindehhez össze kell még érnünk, ami szintén nagy kihívás, és vannak korlátai is, hiszen egy 17 éves pólóstól nem várható, hogy két hónap alatt éveket fejlődjön. Mondhatnám, hogy még akkor sem, ha én vagyok az edzője, de a feleségem figyelmeztetett, hogy fő a szerénység...
Edzői tipp a befutóra: 1. BVSC, 2-3. Domino, Vasas
NS-tipp. A várható kezdőcsapat: Szécsi - Petik, Varjas, Mészáros, Ibolya (Kis G.), Vincze, Szűcs
Sérült: -
Eltiltott: Németh Zs.

Domino-BHSE
Kovács István: - Gondolom, nem kell túlzottan ecsetelnem, mit várunk magunktól ebben a szezonban. Mellesleg az, hogy két gárda kiemelkedik, önmagában nem jelent semmit: hogy melyikből lesz csapat, az később derül ki. Úgy gondolom, hogy a BVSC-t, de még az UTE-t sem szabad leírni, megszoríthatnak bárkit, azaz messze nincs lejátszva a bajnokság. Számunkra egyébként az első szakasza nem annyira fontos, mi a novemberi BL-selejtezőre készülünk, továbbá a tavaszi nagy menetelésre, azaz még keményen úszunk ezekben a napokban is. A teljes összerázódást is későbbre tervezzük: a válogatottaknak adtam egy hónap szabadságot, évek óta nem pihenték ki magukat, emiatt pusztán három hete van teljesen együtt a keret.
Edzői tipp a befutóra: 1. Honvéd, 2. Vasas, 3. BVSC
NS-tipp. A várható kezdőcsapat: Kovács Z. (Pelle) -Gombos, Sugár, Bereczki, Molnár T., Biros, Tóth I.
Sérült: - Kiss G. (lábcsont-törés)
Eltiltott: -

Egri VK
Gyulavári Zoltán: - Azt várom, hogy a két sztárcsapatot, a két világszínvonalú együttest, a Honvédot és a Vasast megszorongatja valaki. Van olyan jó a magyar vízilabda, hogy valaki erre képes legyen, ezáltal mindjárt mondhatjuk, emelkedik a színvonal. Természetesen a mi célunk a nyolc közé jutás, noha némileg meggyengültünk. Nem is elsősorban a játékoskeretet illetően, hiszen sokan maradtak, csak hát közülük sokan már munka mellett tudják csak vállalni a játékot. Reménykedünk, aztán majd meglátjuk mi lesz.
Edzői tipp a befutóra: 1. Honvéd, 2. Vasas, 3. BVSC

NS-tipp. A várható kezdőcsapat: Jászberényi -Szabó G., Seress, Szabolcsi, Kiss L., Kiss Sz., Veréb
Sérült: Ágner (könyöktörés)
Eltiltott: -

Ferencváros
Gyöngyösi András: - Az olimpiai bajnokok hazajövetelével, a többiek itthonmaradásával minőségi játékosok szerepelnek a bajnokságban, így mi mást, mint színvonal-emelkedést várok. Véleményem szerint az utóbbi tíz esztendő legjobb, legizgalmasabb bajnoksága vár ránk. A papírforma ugyan a Honvéd-Vasas párharcát ígéri, ám az összes pénzem nem tenném fel e két gárda fináléba jutására. Szerintem öt-hat jó csapat is van, senki nem mehet közülük a másik ellen biztosra. Mi lépcsőzetesen tervezünk, előbb szeretnénk a mezőnyt, önmagunkat lemérni, majd a nyolc között olyan eredményeket elérni, amivel a rájátszásba kerülünk. Ott pedig mi más, mint a döntő lenne a cél, majd pedig a győzelem. Így érdemes csak nekivágni. Nem álmodozunk persze, de minél jobban akarunk teljesíteni.
Edzői tipp a befutóra: 1. Vasas, 2. Domino, 3. FTC
NS-tipp. A várható kezdőcsapat: Sostar - Tiba (Lehmann), Nyéki, Katonás, Tóth L., Takács A. (Paján), Haufe
Sérült: -
Eltiltott: -

Kecskeméti VSC
Varga József: - Talán sokan nem tudják, mi csak nem régen bólintottunk rá az első osztályú szereplésre, mindössze négy hete kezdtük meg a felkészülést. A keretünk is csak az utolsó pillanatban állt össze, így tulajdonképpen az igazi rajt számunkra majd csak később kezdődik. Természetesen tisztes helytállást várok a csapatomtól, jó, izgalmas meccseket. Remélem, lesznek, akiket le tudunk majd győzni. Sajátos módon sajnos csak két-három, esetleg négy csapatról szól majd a bajnokság, a többiek a létükért küzdenek. Nem vitás, ezen a későbbieknek változtatni kellene.
Edzői tipp a befutóra: 1. Vasas, 2. Domino, 3. UTE
NS-tipp. A várható kezdőcsapat: Harkai-Dani, Bíró, Mráz, Kollár, Molnár Á., Dongó T.
Sérült: -
Eltiltott: -

KSI SE
Merész András: - Remélem, a KSI-ben újabb tehetségek kerülnek felszínre, akik kellő ob I-es rutint szerezve később az ifi- és a juniorválogatottban megmutatják, milyen jó játékosok. Szerintem a hazatérő olimpiai bajnokoknak köszönhetően még érdekesebbnek és izgalmasabbnak ígérkezik a bajnokság, a mieink számára különösen: nagy élmény lesz számukra ilyen klasszisok ellen vízilabdázni.
Edzői tipp a befutóra: 1. Domino, 2. Vasas, 3. BVSC

NS-tipp. A várható kezdőcsapat: Gáti - Varga, Bánhidy, Rex-Kiss E., Balatoni M., Tóth M., Fáy A.
Sérült: - Mikó (szemproblémák miatt abbahagyta)
Eltiltott: -

Kontavill-Szentesi VK
Kádár József: - A bajnokságtól színvonal-emelkedést, fejlődést várok. Különösen a megtippelhető Vasas-Honvéd döntőtől várok sokat, noha a finálék eddig is nagy csatában, jó meccseken dőltek el. De úgy érzem, most még jobb lesz a döntő, és bizakodom, erre a nézők is vevők. Mi szeretnénk megismételni legalább a tavalyi nyolcadik helyezésünket, ami nem lesz könnyű, hiszen több sebből is vérzünk. Sajnos nemhogy erősödtünk volna, inkább gyengültünk, úgyhogy nem lesz könnyű dolgunk.
Edzői tipp a befutóra: 1. Domino, 2. Vasas, 3. BVSC
NS-tipp. A várható kezdőcsapat: Horváth T. - Szénászky, Kiss, Berki, Pellei, Kameneckij, Szabó N.
Sérült: -
Eltiltott: - Csörgő

OSC-British Knights
Horváth János: - A két szupercsapat, a Vasas és a Domino nagy párharcát várom, amibe esetleg a BVSC is bele tud majd szólni. Mindeközben szerintem az úgynevezett második vonal csapatai is jó, izgalmas meccseket vívnak majd, hiszen rendkívül kiegyenlítődött lett a mezőny. Szóval érdekes bajnokságnak nézünk elébe. Kíváncsi vagyok arra, bejön-e a létszámemelés, hogy szerepel majd a Kecskemét és a Tatabánya. Bennünket sokan temettek, ám úgy érzem, végül célirányosan, posztokra igazoltunk, úgyhogy nem adjuk fel! Tavaly a tizedikek lettünk, most titkos céljaink között ennek a túlszárnyalása szerepel. Nagyon jó lenne a felsőházba, a nyolc közé kerülni...
Edzői tipp a befutóra: 1. Domino, 2. Vasas, 3. BVSC
NS-tipp. A várható kezdőcsapat: Tory (Kardos) - Berezvai, Mányai, Frikk, Ferkó, Ürögi, Békési
Sérült: -
Eltiltott: -

UTE-Taxi2000
Csapó Gábor: - Magunkat a hatodik-hetedik helyre várom, persze, ha előrébb végzünk, nem fogok megsértődni. Nagyon tehetséges játékosok alkotják a csapatot, de a többség tizenéves, idő kell nekik, amíg összeérnek. Azt vállaltam, hogy májusra homogén együttest alakítok ki, amelynek teljesítményét látva a vezetőség eldönti, összehoz egy rendkívül komoly csapatot, vagy továbbra is a fiatalokra építve erősít. Az biztos, hogy a Honvéd és a Vasas kiemelkedik a mezőnyből, de a BVSC sem rossz, és a Fradi Sostarral egész komoly gárdának számít. Úgy vélem, a két nagyot nem lehet meglepni, bár Kőnigh Gyuri barátom szerint tavasszal ez már sikerülni fog egy-két vetélytársnak, és én hiszek neki. Azt viszont lehetetlen eldönteni, melyikük lesz a befutó, a Honvéd összeszokottabb, a Vasas viszont a három nagytestű centere miatt különösen életveszélyes.
Edzői tipp a befutóra: 1-2. Domino, Vasas, 3. BVSC
NS-tipp. A várható kezdőcsapat: Áts (Nemes) -Dávid, Suti, Zentai, Kéri, Kovács R., Dala
Sérült: - Benczúr (lázas beteg)
Eltiltott: -

Szolnoki VSC
Urbán Lajos: - Érdekes bajnokság lesz, hiszen a kiemelkedő csapatok, a Honvéd, a Vasas és a BVSC mellett szerintem a többi csapat egyforma esélyekkel vág neki a küzdelmeknek. Hogy ebben nekünk milyen szerep jut majd, egyelőre nem tudni, mindenesetre nagyon szeretnénk a legjobb nyolc közé kerülni. Morálisan nagyon megerősödött a csapatunk, visszajöttek egykori szolnokiak, bizakodó vagyok. Rendkívül egységes nálunk a csapatszellem, mindent megteszünk azért, hogy meglepetéseket is okozzunk.
Edzői tipp a befutóra: 1. Domino, 2. Vasas, 3. BVSC
NS-tipp. A várható kezdőcsapat: Sürü (Ignácz) - Boros, Mohi, Lukács, Krasznai, Hidasi, Balogh
Sérült: -
Eltiltott: -

Tabán Trafik Szeged
Horváth Viktor: - Úgy gondolom, a Honvéd és a Vasas kiemelkedik a mezőnyből, de a BVSC is nagyon erős, továbbá a Fradi és az UTE is igencsak összeszedte magát. Szóval biztosan jó meccsek lesznek, nem lesz könnyű dolgunk, ha meg akarjuk ismételni a tavalyi produkciónkat. Mindenképpen a hatba várom a csapatomat, s ebből lehet akár harmadik vagy hatodik pozíció is. A lényeg az, hogy a maximumot nyújtsuk, ha ez sikerül, már csak az a kérdés, mindez mire elegendő. Nem titok, főleg tavaszra készülünk, szeretnénk ismét meglepetéseket okozni.
Edzői tipp a befutóra: 1. Domino, 2. Vasas, 3. BVSC
NS-tipp. A várható kezdőcsapat: Baráth - Kresák, Molnár P., Mód (Ridzyk), Varga P., Weszelovszky, Nitsovits
Sérült: -
Eltiltott: -

Tatabányai VSE
Persely József: - Végre sikerült hazacsábítani néhány klasszist külföldről, amitől természetesen én is még jobb játékot, színvonal-emelkedést várok. És ezzel kapcsolatosan még azt is hadd jegyezzem meg, hogy minden bizonnyal ezen pólósok hazai szereplése jótékony hatással lesz az uszodák látogatottságára is, ami nem elhanyagolható szempont. Számunkra már az is óriási megtiszteltetés, hogy tíz esztendő után újra az élvvonalban vagyunk. Vérmes reményeink persze nem lehetnek, az első év, főleg a tavaszi idény a jövő Tatabánya alapjainak lerakásával telik majd. Nagy pofonokra is számíthatunk, ezt bekalkuláltuk a számításainkba. Hosszú távon gondolkozunk, jelenleg az is nagy siker lenne számunkra, ha nem mi lennénk az utolsók...
Edzői tipp a befutóra: 1. Vasas, 2. Domino, 3. UTE
NS-tipp. A várható kezdőcsapat: Veilandics -Schwarcz, Csányi R., Gebauer, Kedrő, Hodik, Fehérvári
Sérült: -
Eltiltott: -

Vasas-Plaket
Somossy József: - A létszámemelés talán jó hatással lesz a sportág országos kiszélesítését tekintve, a közönség, a média, a színvonal szempontjából viszont nem sokat jelent sajnos... Tíz vagy annál nagyobb gólkülönbségű meccsek is lesznek, nyilván ettől nem lesz érdekesebb a küzdelem. Persze, mindent majd a gyakorlat dönt el...Számunkra nem vitás, csak az első hely lehet a cél, különben minek lenne ez a csapat. A második-tizenkettedik helyezés nem motiváció, nekünk nyernünk kell úgy itthon, mint a nemzetközi vizeken. Hiszem, ez sikerülni is fog.
Edzői tipp a befutóra: 1. Vasas, 2. Domino, 3. BVSC
NS-tipp. A várható kezdőcsapat: Kósz - Varga II Zs. (Székely), Varga T., Vári, Steinmetz Á., Vindisch, Madaras
Sérült: - Székely (részleges hátizom-szakadás)
Eltiltott: -

Pólósok-úszók párbaj

S. E.

Összecsapnak a pólósok az úszókkal, a különleges párbajra a BVSC-Vasas rangadó szüneteiben kerül sor. Mint Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya elmondta, úgynevezett franciaváltóban viaskodnak a felek. Mindkét sportág két férfi és két női indulót delegál a különleges úszásra, amely a medencében keresztben zajlik majd. A szabályok szerint az utolsó minden hossz után kiesik. A kapitány hozzátette: a kezdeményezés a két sportág jó viszonyát szimbolizálja. A tervek szerint minden pólóbajnoki forduló során lesz párbaj, azonban mindig más szereplőkkel. Vasárnap a fiatalokon a sor, az úszóknál négy ifi Európa-bajnok, Bodrogi Viktor, Bunda Máté, Risztov Éva és Molnár Viktória csobban, a pólósok listája azonban még nem ismeretes. Lehet, hogy taktikáznak?

AZ-CSG, Nemzeti Sport 2001.09.28.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001