FONTOS


 

Faragó nem kér körítést új címei mellé
A legendák legjobbja

"És még nincs vége az évnek!" - mosolygott a maga utánozhatatlan stílusában Faragó Tamás Fukuokában, amikor interjút készítettünk vele július végén, a világbajnokság után. Az egy hónapon belül a női válogatottal megszerzett Európa-bajnoki aranyérem és vb-ezüst azt mutatta, a világ egykori legjobbjának végre edzőként is meglódult a karrierje.

Alkalmasint ez is közrejátszhatott abban, hogy augusztus 20-án a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjével tüntették ki, más kérdés, hogy Faragó nem tűnt fel a Parlamentben, épp pihent a kimerítő idényt követően, márpedig néhány hónapos hármasikreit nem kívánta otthagyni. "Régen a kitüntetéseket többnyire azért adták, hogy pénzt juttassanak a kiválasztottaknak, ma tisztán erkölcsi dicsőség. Köszönöm, hogy gondoltak rám, viszont nem akartam, hogy bárki felhasználjon ezen az ürügyön. Az számomra »necces«, ha egy sportember valaki mellett korteskedik."

Ennyit erről, hanem az elmúlt héten ismét homloktérbe került a mester. A Fort Lauderdale-ben székelő Hall of Fame, azaz a Halhatatlanok Csarnoka a beválasztott legendák közül megválasztotta az évszázad legjobbját a különféle vizes szakágakban, és a férfi pólósok közül Faragó kapta a legtöbb voksot. Az erről érkezett értesítést egy ízléses kiadvány formájában nemrég dobta be a postás, Faragó azonban nem kíván semmiféle csinnadrattában részt venni (most sem). Csupán egy igazán "tonós" mondatot engedett meg magának kommentárként: "Minden választás szubjektív, de a vízilabdában megpróbáltak az objektivitásra törekedni." Aztán nevetett egy jót. Persze búcsúzóul hozzátette: "És még mindig nincs vége az évnek!..."

CSG, Nemzeti Sport 2001.09.27.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001