FONTOS


 

BVSC-sek hihetetlen kalandjai Szaúd-Arábiában
Amikor eltűnt a CNN...

Amikor a BVSC-Brendon együttese felkészülésének színhelyéül Szaúd-Arábiát választotta, a túra meglehetősen egzotikusnak ígérkezett. Nos, végül az lett - minden szempontból.

Itthonról vízum nélkül indultak a vasutasok, abban a reményben, hogy a szaúdiak kairói konzulátusán majd megkapják a szükséges dokumentumokat. Ehhez képest a csapatot elkísérő Pázmányi Gábor csupán néhány megfelelő zsebbe csúsztatott bankó árán jutott be egyáltalán a vízumosztályra, a papírokat már a kapu előtt, a járdán ülve, 38 fokos hőségben kellett kitöltenie, mondván, bent nincs hely az efféle dolgokra. A következő meglepetés a reptéren érte a magyarokat, amikor közölték, csak öt embernek van hely a gépen. Egy újabb "jóütemű" százdolláros azonban csodát tett, így mindenki el tudott utazni Jeddahba.


Ibolyáék azon izgultak, hogy ne ott-tartózkodásuk idején érkezzen a jenki ellencsapás
E szaúdi közbülső állomáson négy taxival hajtattak a szállásra, ám a konvojon belüli előzgetések közben a Mészáros Csabát, Vincze Balázst és Szűcs Leventét szállító autó megiramodása oly remekül sikerült, hogy túlságosan is eltávolodott a többiektől... A csapat már megebédelt, amikor másfél óra múlva begurult, a kissé dühbe gurult pólósokkal. Elvégre a sofőrnek ugyan felírták a címet, ám az az analfabéták táborába tartozott, és fogalma sem volt, hová is kéne menni - végül Vincze az utcán, angolul kérdezősködve derítette ki a helyes irányt...

Ennél már csak jobb jöhetett, s jött is: a dammani sportkomplexumban pazar körülmények várták a BVSC-seket, mint kiderült, a fővárostól, Rijádtól eltérően itt nem olyan szigorúak az előírások, azaz lehet rövid nadrágban is járni, nem csap le a vallási rendőrség, egyszóval remek hangulatban edzettek - egészen keddig. Ekkor viszont látták, amit láttak...

"Néztük a CNN-t, Ibolya Tomi fordított, és nemigen hittünk a szemünknek - mesélte Gerendás György. - Nem tett jót a hangulatunknak, hogy egy idő után eltűnt az adó, és egy arab jött be helyette, csak nehezen találtuk meg a BBC World adását. Nem tagadom, féltünk. Elvégre a szaúdiak az amerikaiak barátai, de ha a jenkik mondjuk csapást mérnek a Közel-Kelet terroristaképző táboraira, akkor a környező, cseppet sem Amerika-barát országok reakciói nyilván kiszámíthatatlanokká váltak volna. Amennyiben mondjuk Kairó nem enged be minket, akkor nem tudom, miképp mentünk volna haza..."

Azaz kissé feszülten indultak vissza, s rögvest a szaúdi reptéren nagy patália támadt, miután Gulyás Ábel a kézipoggyászába csomagolta a kint vett arab dísztőrt, végül azzal sikerült megnyugtatni a határőröket, hogy "nem terrorista, csak vízilabdázó". Gerendás mindenesetre megkérte játékosait, ha lehet, ne az Egyesült Államokhoz köthető pólóban üljenek fel a gépre, ehhez képest másnap, a kairói továbbindulásnál Kis Gábor egy méretes "USA" feliratú trikóban grasszált, edzője kérdésére pedig egy ártatlan "azt hittem, csak tegnapról volt szó" felelettel válaszolt.

A pesti érkezés már gondtalanra sikeredett, "miután Szécsi Zolit sikerült lebeszélnem arról, hogy felöltse a burnuszát. Mindenki ajándékba vette, ő magának. No most közöltem vele, hogyha a jelenlegi helyzetben az ő kreol bőrével és körszakállával ezzel lép be Pestre, akkor egyszerűen agyonverem..."

CSG, Nemzeti Sport 2001.09.15.

Rutinos oktató

Szaúd-arábiai edzőtáborozáson járt a BVSC vízilabdacsapata. "hatatlan az első kérdés a gárda egyik menőjéhez, Vincze Balázshoz: az arab olajországban hogyan fogadták az USA elleni terrortámadásokat? "Megdöbbenéssel - így Vincze. - Keveset tartózkodtunk az utcán, inkább az edzőközpontban, a szállodai szobánkban pihentünk, elbújva a nagy meleg elől."


Vincze tapasztalatára számít a BVSC

A nyáron a török Galatasaraytól a vasutasokhoz szerződött egykori válogatott, és az Újpesttel BEK-et, Szuper Kupát nyert pólós szerint a háborús helyzet ellenére kiválóan sikerült a túrájuk.

- Szuper körülmények közt készülhettünk - folytatja. - Bár a szaúdiak nem tartoznak a világ élvonalához, megfelelő edzésmunkát végeztünk. Jól érzem magam a BVSC-ben, azt várják tőlem, hogy a vízben összefogjam, azaz egy kicsit okítsam a társulatot. A vasutasok hosszú idő óta saját utánpótlásból merítenek, úgymond nagy igazolások nélkül. E téren nincs változás. Az ifi Eb-győztes és junior vb-bronzérmes válogatott fiatalok készülnek nálunk. A BVSC hét éve mindig bajnoki döntőt játszott, remélem, idén se lesz ez másként. Az aranyéremre a Honvéd és a Vasas az esélyes, de partiban lehetünk velük.

buda, A színes Sport 2001.09.20.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001