FONTOS


 

A Benedeket is megszerző Recco igazolt a legjobban
Átszervezett olasz bajnokság

Az olasz szövetség és az olasz bajnokságban részt vevő csapatok mindent elkövetnek, hogy minél magasabb színvonalú legyen a vízilabda Itáliában. Ennek érdekében egy teljesen új bajnoki rendszert alakítottak ki, a klubok sztárjátékosok sorát igazolták le.

A szövetség azt követően, hogy a tizenkét tagú első osztályt tizenhat csapatossá bővítette - a másodosztály északi csoportjának (Camogli, Chiavari), valamint a déli csoportjának (Anzio, Messina) első két helyezettje kapott lehetőséget a legfelső osztályban -, a Serie-A lebonyolítási rendszerét is alapjaiban reformálta meg, hiszen megszűnik a hagyományos alapszakasz. A tizenhat klubot négy csoportba osztották - A-csoport: Chiavari, Posillipo, Ortigia, Bologna; B-csoport: Bogliasco, Messina, Savona, Florentia; C-csoport: Anzio, Pescara, Roma, Brescia; D-csoport: Canottieri, Camogli, Palermo, Pro Recco -, amelyekből az első két-két gárda jut be az E-csoportba, ahonnan az első hat automatikusan kvalifikálja magát a rájátszásba. A többi nyolc csapat az F-csoportban csatázik egymással, ahonnan az első kettő akkor folytathatja a playoffban, ha legyőzi az E-csoport utolsó két helyezettjét. A nyolcfős alsóházból a két utolsó esik ki a másodosztályba. A torna tehát egy kicsit hosszadalmas, amiért a szokástól eltérően nem novemberben, hanem már október 13-án elrajtol a sorozat, amely május 16-ig tart majd.

A csapatoknak azonban tetszik az új versenykiírás, hiszen rengeteg ászt szerződtettek, s öt csapat, a Bogliasco, a Pescara (Goran Matutinovic érkezett a klubhoz a görög Olimpiakoszból), a Bologna (Luca Selmi lett a tréner), az Ortigia (Giuseppe Porzio az új edző) és a Palermo kispadján történtek változások. A játékospiacon egy kiscsapatnak számító egyesület, a Camogli keltett szenzációt: a klubhoz igazolt ugyanis három jugoszláv Európa-bajnok, Sapics, Uskokovics és Jelenics. Persze a többi alakulat sem akart lemaradni: a Posillipóba ment az orosz Jerisov, a Florentia megszerezte a jugoszláv Savicsot és a spanyol Gomezt, a Romáé lett a román Josep, a Canottieri a jugoszláv Pekoviccsal erősített, a Pro Recco Benedek Tibor és a spanyol Rollan mellett szerződtette Alessandro Calcaterrát, a jugoszláv Ikodinovicsot és Vujasinovicsot, a Bresciához kötelezte el magát a horvát Barac, Hinic és a jugoszláv Csirics, valamint a Romából érkező Gerini és Mangiante, a Pescarába költözött Pomilio, Roberto Calcaterra és a spanyol Hernandez, az Ortigia a jugoszláv Zimonijcsban bízik, a Chiavari a horvát Popovicsot hozta el a Becsejből, míg az Anzio csapata Gocsanyinnal büszkélkedhet.

Hegyi András, Nemzeti Sport 2001.08.31.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001