FONTOS


 

Átveszi az irányítást
Vincze Balázs két évre a BVSC-é

Miután a két alapemberrel, az olaszok által csábítgatott Szécsi Zoltánnal, és Ibolya Tamással is megállapodott a BVSC-Brendon, Gerendás György úgymond "egy híját esmérte öröminek még": egy irányító játékosra vágyott. "Korábban ezt a szerepet felvállalta Varga Zsolt, Gyöngyösi Andris és Märcz Tamás, ám egyikük sem volt igazán jó ebben a műfajban, épp ezért tartom nagy eredménynek, hogy sikerült megállapodnunk Vincze Balázzsal - jelentette ki a vasutasok szakmai igazgatója. - Balázstól természetesen jó játékot várok, de még inkább azt, hogy segítse fiatal pólósaink fejlődését. Én a parton elmondottakkal egy évben mondjuk tíz százalékkal dobhatom meg az előmenetelüket, ám ha a vízben is van valaki, aki meccs közben irányítja őket, akitől látják, hogy egyáltalán hogyan is kell ezt csinálni élesben, akkor azt hiszem, jóval többet tanulhatnak az átlagosnál."

A pályafutása nagy részét Újpesten töltő, majd négy éven át a Becsejben pólózó egykori válogatott (korántsem mellesleg mindkét klubbal BEK-et, illetve BL-t nyert) egyesztendős törökországi kitérő után, a bajnok Galatasaraytól tér vissza, s játszik 1996 után ismét Magyarországon.

"Elsősorban a család miatt jöttem ennyi idő után haza - indokolta döntését Vincze Balázs. - A fiam ősztől kezd iskolába járni, azaz jó, ha itt vagyok mellette, bár korábban Óbecséről így is vissza tudtam jönni hétvégenként. Meg aztán a másik nem elhanyagolható szempont, hogy most kaptam az első komoly ajánlatot magyar klubcsapattól, az elmúlt években ugyanis egy ilyen sem érkezett."

Azzal kapcsolatban, hogy milyen érzés lesz a Szőnyi úton vízilabdázni, elvégre itthon eddig kizárólag az Újpest színeiben szerepelt, a lilák egykori villámembere kijelentette: "Kicsit furcsa. Amikor a BVSC még nem került képbe, szó volt arról, hogy az UTE edzője leszek, ami igencsak megdobogtatta a szívemet, pláne úgy, hogy nagyobb erősítésekről volt szó. Ám időközben ott másképp alakult a helyzet, és azért még én is érzek magamban annyit, hogy ne hagyjam ott a medencét." Vincze amúgy bevallottan nehéz szívvel vált el a törököktől, hiszen a Galatában igen kényelmes életet élt, csupán négy hónapig kellett játszania, cserébe a Szegedet megjárt orosz kapussal, Scsegyerkinnel és Bíró Attilával egyetemben tenyerükön hordozták a helybéliek. "Annyira jó kis életem volt odakint, hogy hezitáltam egy sort, hiszen mostantól ismét kőkemény munkába kell fognom, mert ha én valamit csinálok, azt csak úgy tudom, ha apait-anyait beleadok, márpedig a magyar bajnoksághoz sokkal több kell, mint a törökhöz. Végül mégis igent mondtam, két évet még biztosan bírok, ráadásul a BVSC-ben végre nap, nap után együtt dolgozhatok Gerendás Gyurival, ami számomra óriási élményt jelent majd. És persze fejlődést is, elvégre rengeteget tanulhatok tőle, amit később az edzői pályán hasznosíthatok."

Végignézve a Vasutasokon, továbbá figyelembe véve azt, hogy nem tettek le a további erősítésekről, alighanem kijelenthető: mégsem kizárólag a Honvéd és a Vasas páros meccsévé degradálódik a jövő évi bajnokság.

CS. G.

Saját lábon

Régóta nem fordult elő akkora tarolás utánpótlásvonalon, mint az idén: a BVSC-Brendon gárdái nyerték mindhárom országos bajnokságot - az ifi, a serdülő és a gyerekkorosztályét is -, továbbá a három területi sorozat közül kettőt. "Most kezd beérni az edzőinkkel folytatott szisztematikus munka, s végre megvalósulhat az álmunk, saját utánpótlásunkra támaszkodhatunk a jövőben" - jelentette ki Gerendás György, aki azt is elárulta, hogy a sikeres ifjak prémiumot is kapnak érmeik mellé: a csütörtökön esedékes díjátadót ugyanis a Vidám Parkban tartják, ahol a srácokat a szakosztály befizeti a különböző mókákra. Ha csak az elvarázsolt kastélyra gondolunk, mondhatjuk: szellemes megoldás...

amler, Nemzeti Sport 2001.06.08.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001