FONTOS


 

Bajnokok Ligája, négyes döntő,Dubrovnik
Meglepő végjáték: Jug-Olympiakosz

Dragan Matutinovic azért tudhat valamit. Tény, nem tartozik a nemzetközi edzői elit angyalai közé, balhéinak se szeri se száma, 1993-ban azért kellett például távoznia a spanyol válogatott éléről, mert nyilvánosan lemaffiázta a LEN vezérkarát, tavaly pedig Splitből jött el, miután egy rádióinterjúban nevezte csalónak a horvát bajnoki döntőt vezető Zeljko Klaricsot.

Viszont mindemellett a vízilabdához is ért. Mégpedig nagyon. Két éve BL-győzelemre vezette a Splitska Bankát, amin azért elég sokan csodálkoztak. Esztendeje, Óbecsén kevesen múlott, hogy a splitiek az elődöntőben nem kapták el a Becsej együttesét (amelyet az előző évben megvertek a döntőben). Mígnem idén Dragan mester ismét BL-döntőbe vezérelte a gondjaira bízott gárdát - ami valahol csodaszámba megy, elvégre görög csapat eleddig a környékén sem szédelgett a legrangosabb európai kupa fináléjának. Hogy azt az Olympiakosz Pireuszt, amelyik szombat este fél kilenctől a BL-trófeáért küzd, januárban saját medencéjében lejátszotta a színről a Ferencváros együttese, nos, ezt azért még meg kell emésztenünk. Bár igaz, ami igaz, Matutinovics akkor, a pireuszi uszodában kijelentette: "a csapat csak most kezd összeállni, Budapesten sokkal jobbak leszünk." Nos, valóban jobbak voltak, bár leplezetlen bírói támogatás is kellett ahhoz, hogy végül is legy?rjék a Fradit, és bejussanak a Final Fourba.

Jug-Becsej, elődöntő

Ahol fikarcnyi esélyt sem adtak nekik a Posillipo Napolival szemben. Legalábbis a kívülállók. Aztán megkapták a sanszot. A Posillipótól. Dicséretükre legyen mondva: éltek vele. Az olasz gárda tragikusan teljesített, az Olympiakosz pedig végig vezetve, voltaképpen simán nyert. Ezúttal még a játékvezetőkre sem volt szüksége: a Császár, Galkin duó rendkívül korrekten bíráskodott, sőt, tán az esélyest favorizálta, hiszen a kiállítások aránya 15-9 volt a nápolyiak javára. Ám ők a legjobb lehetőségeiket is elpuskázták. "Mintha ki lennének pukkanva, kihagyták az előnyöket, a kapusuk sem volt valami jó, a két magyar lógott úgy-ahogy ki a csapatból, a többiek mintha ott sem lettek volna" - értékelte a látottakat a magyar bíró.

Ezt támasztotta alá Steinmetz Barna is: "Féltem a meccs előtt, elvégre érződött, hogy a csapat nagyon leült a bajnoki döntő megnyerése után. De azt nem gondoltam, hogy ennyire... Langyos volt, nagyon langyos... Hagytuk, hogy az elején elmenjenek, aztán már csak kapaszkodtunk. Feljöttünk egy-egy gólra, de mindig megugrottak a görögök. A végén már hét négyre vezettek, innen kapaszkodtunk vissza, tíz másodperccel a vége előtt hét hatnál volt egy fórunk, de Postiglione a kapufára lőtte."

Olympiakosz-Posillipo, elődöntő Matutinovic, az Olympiakosz edzője

Az Olympiakosz amúgy az első negyedben szerzett kétgólos előnyét őrizgette nagy sikerrel, elképesztően fegyelmezett játékot nyújtva. Kásás Tamást nagyon fogták, csupán egyszer villant a magyar ász, igaz, az legalább szép gól volt. Attolicót is látták már jobban védeni (az elején beszedett egy távolit), bár nem kizárólag rajta múlott a taljánok veresége. Az Olympiakoszból Hadzitheodoru és a horvát vendégmunkás, Djogas emelkedett ki, ők szerezték a hellén gólok többségét. A nápolyiaktól nehéz lenne bárki is kiemelni, elvégre ahogy Steinmetz fogalmazott: "a tudásunknak jó, ha ötven százalékát nyújtottuk."

Az esti szuperderbi óriási izgalmakat, tipikus délszláv párharcot, kegyetlen csatát s megannyi fordulatot hozott. A dubrovniki közönség robajszer? örömére a Jug rögtön az elején megugrott (2-0), ám a Becsej kisvártatva leh?tötte a hazai drukkereket (2-2). Ettől kezdve egyik csapat sem tudott elszakadni a másiktól: 5-4-re a jugók vezettek, kisvártatva azonban a horvátoknál volt az előny (7-6). Az utolsó negyedben valósággal vibrált a levegő, már-már úgy festett, hosszabbítás következik, amikor két tizedmásodperccel a befejezés előtt Fatovics fináléba lőtte a Jugot. A becsejiek elsősorban rossz hátrányos védekezésük miatt szenvedtek vereséget, öt gólt kaptak a jobb szélről, például az utolsót is (amúgy 8-9 volt a fórok aránya). Kásás Zoltán alakulatából csupán Jugo Vaszovics nyújtott kiemelkedőt (négyet lőtt), a többieken tán látszott a tétmeccsek nélkül eltelt egy hónap (válogatottjaink, Molnár Tamás és Biros Péter ezúttal nem találtak a hálóba), no és a pénztelenség okozta lelki gyötrelmek.

"Elsősorban a rossz védekezésünk miatt kaptunk ki - értékelt Biros. - Kilencből hét előnyt lőtt be a Jug, aztán akadtak rossz váltásaink is. Kétségtelen, az is szerepet játszott szenvedésünkben, hoyg kétkapus edzőmérkőzést se nagyon tudtunk játszani az elmúlt hetekben, nemhogy igazi tétmeccset. Ebben a helyzetben az is számított valamit, hogy a Jug azért kimondva-kimondatlanul élvezte a hazai pálya előnyét."

Mindez azt jelenti, hogy a nagy magyar összecsapás létrejön, így a Kásás kontra Kásás csata is (apa és fia egymás ellen) - csak éppen a harmadik helyért...

Bajnokok Ligája, négyes döntő, elődöntők

Olympiakosz Pireusz (görög)-Posillipo Napoli (olasz) 7-6 (3-1, 0-1, 3-2, 1-2)
JUG: Volarević, Vranješ, Pecotić, Računica, Kržić 3, Smodlaka, Medan, Ivaniš 1, Bošković, Belofastov, Balić, Fatović 3, Karač 3. Trener: Veselin Đuho
BEČEJ: Šoštar, Zimonjić, Janović 2, Krstonošić, Jančić, Biros, Ćirić, Uskoković, Molnar, Šapić 1, Vasović 4, Peković 1, Milić 1. Trener: Zoltan Kasas

Jug Dubrovnik (horvát)-Nis Naftagasz-Becsej (jugoszláv) 10-9 (2-2, 3-3, 2-2, 3-2)
OLYMPIAKOS: Voltyrakis, Platanitis 1, Vlodakis 2, Giagos, Chatzitheodorou 2, Đogaš 2, Simakos, Psihos, Lagonikakis, Kravaritis, Xatzis, Maroulis, Thomakos. Trener: Dragan Matutinović
POSILLIPO: Attolico, Postiglione 1, Magalotti, Steinmetz, Kasas 1, Lisi, Mannai 1, Antonino, Scotti Galletta, Onofrietti 1, Rath 1, Silipo 1, Bencivenga. Trener: Paolo de Crescenzo


Posillipo-Olympiakosz

Robbantással fenyegetőznek

Rendőrök őrzik a Hotel Zavtat épületét, miután a szálló vezetőit két napja egy ismeretlen telefonáló megfenyegette: felrobbantja a szállodát, ha ott "vendégül merik látni a csetnikeket". Tekintettel arra, hogy a horvát városok közül a jugoszláv határhoz legközelebb lévő Dubrovnik szenvedett a legtöbbet a kilencvenes évek elején dúló polgárháborúban (a világörökség részét képező óváros szörny? látványt nyújtott a bombatámadások után), a helybéliek mindenkinél mélyebb ellenszenvvel viseltetnek a szerbek iránt. Erre való tekintettel az összes óbecsei szurkoló lemondta az utazást, a játékosokon és a menedzsmenten kívül csak a jugoszláv sportminiszter utazott az Adria partjára.

CSG, Nemzeti Sport 2001.05.19.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001