FONTOS


 

Visszatért anyaegyesületébe az olimpiai bajnok kapus
Kósz Zoltán a Vasasé

Már nincs bajnokság, már elült a medencében a csatazaj, a válogatott teljes erővel az Európa-bajnokságra készül, ám mégis rengeteg érdekes esemény zajlik a háttérben. Játékosok jönnek, mennek, tárgyalóasztaltól tárgyalóasztalig járkálnak, klubról klubra egyezkednek.

Melyiket is válasszam?

Ez a nagy kérdés most, és persze a pénz diktál leginkább, és nem az érzelmek.

Valószínűleg Kósz Zoltán döntésében is elsősorban az anyagiak játszottak főszerepet, ám ha valaki ismeri őt, az pontosan tudja, hogy ragaszkodó típus. Így fordulhatott elő, hogy az olimpiai bajnok kapus visszatért anyaegyesületébe.

Kósz Zoltán ismét a Vasas játékosa lett.

Meglepő fordulat, hiszen a Ferencvárosban megbecsülték, jól érezte magát, tavaly bajnoki címet nyert (ez a Vasassal is sikerült neki, ám hosszú éveken keresztül mindig csak ezüstöt nyertek az angyalföldiekkel...), mégis váltott. Voltak külföldi ajánlatai, hívták Olaszországba -- csábították sokfelé, ő mégis Angyalföldre szerződött.

Ebben nagy szerepe lehetett annak a Somossy Józsefnek, akiért tűzbe mennek a Vasas játékosai, akinek az irányítása mellett már az idei bajnokságban is a bajnokesélyesek közé lépett az angyalföldi csapat. Erős lesz a Vasas, hiszen, amint beszámoltunk róla, már aláírt Vári Attila, Varga Tamás és az a Kovács Zoltán, akinek most majd meg kell küzdenie az egyes számú fürdősapkáért.

Információink szerint Kósz Zoltán egy plusz egy éves szerződést kötött a Vasassal.

Kósz Zoltán a válogatott edzését követően hajlandó volt a "beismerő vallomásra": "A tettes általában visszatér a tett színhelyére, akárcsak én. A Vasasban nőttem fel, lettem az, aki, most négy év után megint ott fogok játszani. Már tavaly is egy hajszál választott el csupán, de úgy döntöttem, maradok a Fradiban. Még volt kötődésem, a bajnoki cím után össze is jött a társaság, vonzott a BL-szereplés. Idén viszont sok minden a visszájára fordult, ráadásul a Vasasban Somossy József olyan terveket vázolt, amelyekre azt mondtam, ez igen, erre vágytam. Hogy ne csak úgy ad hoc alapon szerveződjék egy csapat, hanem megfontoltan építkezzen, szilárd háttérrel. Azaz nem haboztam sokat az aláírásnál."

***

A BVSC válogatott balkezese Fodor csapattársa lett

Madaras: Firenze a nyerő

Marasztalta a BVSC, hívta a Vasas és a Honvéd is. Madaras Norbertet azonban nem csak idehaza ismerik, nem csak határainkon belül van híre az ő teljesítményének. Többek között olaszországi ajánlatokat is kapott. Az egri születésű, 21 esztendős pólós aztán maga sem gondolta, hogy mire elkezdődik a válogatott Európa-bajnoki felkészülése, már tudja, hol játszik a jövőben.

Pedig már tudja.

RN Florentia. Az idei olasz bajnoki ezüstérmes, KEK-győztes csapat lett a befutó. Hallgassuk csak a kiváló balkezes játékost: "Valóban, eldőlt, hogy Firenzében folytatom a pályafutásom. Gyorsan történt minden. Az előző héten telefonon kerestek, többször is beszéltem az edzővel, és szinte már ekkor megállapodtunk mindenben. A hét végére kihívtak, fizették a repülőjegyemet. Szombaton mentem, és vasárnap már itthon is voltam. Bemutattak az elnöknek, újra beszéltem Tempestinivel, tetszett a város, úgyhogy eldöntöttem, belevágok. Már csak az a kérdés, hogy mennyi időre megyek."

Az olaszoknál a következő idénytől lehet az eddigi két légiós helyett hármat foglalkoztatni --nem véletlen, hogy a csapatok mihamarabb lecsapnak a jó játékosokra. A Florentiában ugyebár ott van az olimpiai bajnkunk, Fodor Rajmund, valamint a korábban hazánkban is megfordult orosz Gorskov. Melléjük igazolták Madarast, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megismételjék, vagy tán felül is múlják az idei teljesítményüket. "Nem csak az anyagiak miatt fogadtam el az ajánlatot, hiszen kétségkívül egy kiváló csapat hívott, amelynek nagy céljai vannak. Számomra ez egy új kihívás, jómagam is kíváncsi vagyok, mire leszek képes egy számomra teljesen új környezetben, ahol Rajmund révén azért szerencsére magyar társam is lesz. Azt persze el kell mondjam, fájó szívvel hagyom itt a BVSC-t, hiszen remekül éreztem magam, kiváló volt a társaság. Sokat köszönhetek a klubnak, mint ahogy az edzőnek, Gerendás Györgynek is, aki mindvégig megadta a lehetőséget, és akitől rengeteget tanultam."

Madaras Norbert (aki a többiekkel egyetemben hétfőn elkezdte a válogatottal az edzéseket) révén tehát újabb klasszisunk szerződött külföldre, azaz az értékek itthon tartására irányuló szándék ez esetben csak szándék maradt.

Firenzében -- az elveszített bajnoki finálé után -- viszont van minek örülni.

Nemzeti Sport 2001.05.15.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  BVSC
  Vasas
  Vízilabda.2001