FONTOS


 

Férfibajnokság a Dreher-kupáért,elődöntő, 4. mérkőzés
Így a BVSC óv, úgy a Vasas óvna joggal...
Az igazság, hogy nincs igazság

Vasas-Plaket-BVSC-Brendon 7-6 (1-1, 2-1, 2-3, 2-1)

A mérkőzés osztályzata: 3
Komjádi uszoda, 2000 néző. V: Marjay, Horváth Cs.
Gól - emberelőnyből: 8/3, ill. 16/4

VASAS
KOVÁCS Z., Vindisch, VARGA T. 2, Kovács R., Rex-Kiss B., VÁRI 2, STEIMETZ 1
CSERE: Lehman 1, Katonás 1, Czirok
Edző: Somossy József

BVSC
SZÉCSI, Csányi, Madaras, Dabrowski, Fülöp, KIS G. 1, Varjas 1
CSERE: Petik, Mészáros Cs., IBOLYA 1, Sz?cs 1, DÁVID 2, Németh Zs.
Edző: Gerendás György

És Szécsi elindul.

Az olimpiai bajnok kapussal senki sem törődik. A Vasas-tábor Somossy Józsefet élteti, az angyalföldi pólósok pacsiznak, egymás nyakában ölelkeznek. A vasutasok keseregnek, Gerendás már-már indul a bírónak, Horváth Csabának elmagyarázni, az a piros lap bizony nevetséges ítélet volt. És tényleg. A túloldalról... Hagyjuk...

Nyer, 7-6-ra nyer a Vasas. Gondolja az uszodában kétezer ember.

De Szécsi tovább úszik. Már a félpályánál tart. Mint kiderül a labdára vadászik. Arra a labdára, amelyen Vindisch piheni ki a meccs fáradalmait.

Mit akar Szécsi?

Vindisch sem érti. Így hagyja, hadd ráncigálja ki alóla az ellenfél kapusa a Mikasát. "Vidd, most már viheted" - böki is talán oda neki.

Aztán Szécsi lő. Félpályáról. Az üres kapuba. Kovács, a másik kapus éppen a kispad előtt örvend.

Most már a BVSC-sek is.

Mi van itt?

Gól?

Nem gól?

Az! A táblán 7-7-re módosul az állás.

Hihetetlen. Mint kiderül egy, egyetlen ember tudta mi történik.

Szécsi Zoltán.

Elevenítsük csak fel az előzményeket! Dávid szépítő gólja a 36.5 másodpercnél születik. Ekkor kerül a Vasashoz a labda. Másfél másodperccel több, mint egy támadási idő. Nyeregben a piros-kékek. Adogatnak. Eszük ágában sincs ellőni a zsugát. A fekete sapkás vendégek immel-ámmal támadgatják őket. A képzeletbeli felezővonalnál Vári passzol Rex-Kisshez. Fault. A sokadik. Hogy ne menjen az idő. Somossy előtt zajlanak az események. Időkérés. Somossy kéri.

Nincs az uszodában senki, aki fogadna az egyenlítésre.

Tizenöt másodperc. A támadóidő - és erre egy ember kivételével senki sem figyel !-, hiszen a meccsből még tizenhat és fél van hátra. Mit az a másfél...

Folytatják. Minden ugyanúgy. Vári. Biztos kézben a labda. Majd Vindisch. Nemkülönben. Megy az idő. Aztán a duda. Megszólal. Vindisch a levegőbe hajítja a labdát. Vége.

Gondolja kétezer szurkoló.

Minden újságíró.

A találkozót közvetítő tv2.

És a játékosok.

Itt is, ott is.

Egy legény van csak a gáton... Ő lenne Szécsi. A higgadt kapus. Fenomenális. Tudja, másfél másodperc még hátravan. A duda nem az a duda. Az a támadóidő lejártát jelző duda.

Tényleg káprázatos.

És teljesen szabályos a gólja. A kapus gólja...

Jöhet a hosszabbítás.

Jöhetne.

Helyette szó, szót követ. Jön a csavar a történetben. Nem a svédcsavar - tegyük hozzá. Pedig az jobb lenne... És a vízilabdáról szólna...

Természetesen Somossy és a teljes angyalföldi vezérkar ott a zsűrinél. Heves a szóváltás. A szemek a bírókra szegeződnek. Marjay játékvezető bevallja (legalább bevallja, és ez azért becsülendő), a dudaszó pillanatában lefújta a meccset.

Értik? A támadóidőt jelző dudaszó pillanatában. Másfél másodperccel az "igazi" vége előtt.

Puff neki!

Óriási hiba.

Műhiba.

Teljes joggal reklamálnak a hazaiak. (És csak halkan jegyezzük meg Gerendás észrevételét, miszerint ha tart még a meccs, akkor a kollégának semmi keresnivalója a zsűri előtt. "Ez nem piros lap?" - kérdezi joggal). Elvégre ők köszönik szépen, indultak már haza. Ha egyszer lefújták... Az biztos, látszott, ők is elfelejtkeztek a maradék aprónyi időről. Azaz, egy szót sem szólhatnának, ha... ha nem fúj a sípjába Marjay.

Belefújt.

Kupaktanács. Mindenki mutogat. Telnek a percek. A nézők a helyükön. Senki sem mozdul.

Somossy és Gerendás egymásnak mutogat. Nem nehéz eldönteni beszélgetésüket inkább vitának jellemezhetjük. Fura.

"Dobd be a széket, Gerendás dobd be a széket!" - hergeli az egyébként is magas hőfokon égő edzőt a Vasas-tábor. Unaloműző. Aztán egyszercsak óriási ováció tör ki a piros-kék zászlók mögül.

"Mi az?" - kérdezi mindenki.

A táblán módosítják az állást: 7-6 a Vasasnak.

Ezek szerint visszavonják, mégsem adják meg Szécsi gólját.

Teljes joggal reklamálnak a vendégek. Most ők. Mert nekik is igazuk van.

Mindenkinek igaza van.

Vagy fogalmazzunk úgy: nincs igazság.

Nem lehet jó döntést hozni.

Gerendás dobná a kívánt széket, de nincs a közelében egy sem. Helyette a pólóját veszi le. Félmeztelenül hagyja ott az általa csak "nagyokosoknak" titulált zsűriasztalt.

A végső döntés szerint újrajátsszák a másfél másodpercet. Nevetséges. Szécsi magyaráz, majd elege lesz. Tizenöt perce dobta a végül meg nem adott gólt. Hogy örült akkor... Bezzeg most! A kapujába úszik, kiköti a sapkáját. Látja, minden hiába.

Akkor folytatják. A BVSC-é a labda. A BVSC-é lenne a labda. A vasutasok köszönik, nem kérik. Figyelmeztető vasutas-sztrájk.

Lepörög a másfél másodperc. Marjay lefújja a meccset.

Másodszor.

Ki hallott már ilyet?

A nyolc pont eléréséig tartó párharc állása: 7-5 a Vasas javára.

Mestermérleg

Somossy József: - Óriási küzdőszellemről tett tanúbizonyságot a csapatom. Én úgy gondolom, a BVSC sem lehet elégedetlen, hiszen 16-8 lett a kiállítási arány a javukra.

Gerendás György: - Gratulálok a bíróküldőknek! A fiatal Horváth Csaba rögtön két bajnoki elődöntőt kapott. Nevetséges. A meccs végén történtek pedig méginkább a vicc kategóriába tartoznak. Elképesztően sokat hibáztak a bírók, az utolsó ítéletük csupán hab volt a tortán.

Óv a BVSC, 1-es osztályzat a bíróknak

Amint várható volt, a BVSC nem hagyja annyiban a dolgot, megóvja a találkozót. "Van egy szabály, miszerint négyszer hét percig tart a mérkőzés. Tudjuk, hogy nem tehet az egészről a Vasas, de hát a szabály, az szabály. Nem lehet sem öt perccel, sem másfél másodperccel hamarabb lefújni egy meccset. A tévéfelvételek is jól bizonyítják, a Vasas játékosa a támadóidő lejárta után eldobta a labdát, akkor még ő sem tudta, hamarabb lefújták a találkozót. Majd nem hagyta, hogy elvégezze Szécsi a szabaddobást. Csak megjegyzem, ezért négyméteres jár. A kapusunk aztán csak megszerezte a labdát, bedobta a kapuba. Óvunk, és abban bízunk, hogy a szabály, az szabály" - magyarázta Gerendás György.

A bírók m?ködését aztán az ellenőrök osztályzata is jelzi: mindketten egyes, elégtelen osztályzatot kaptak...

amler, Nemzeti Sport 2001.04.23.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001