FONTOS


 

Holland hidegzuhany az olaszoknak
Nyolc Nemzet Tornája, Nizza

Rosszul kezdődőtt az idény a magyarokkal egy Európa-bajnoki csoportban játszó azzurrik számára. A franciaországi Nizzában rendezett Nyolc Nemzet Tornájának első napján a tavaly novemberben kinevezett Alessandro Campagna vezette olasz válogatott ugyanis - 1993 után először - meglepetésre kikapott Hollandiától, amely tavaly csak a 11. helyen végzett az olimpián. "Számomra nem meglepetés a vereség, hiszen a csapatépítés előtt vagyunk. A játékosaim fele vagy fiatal, vagy a rájátszás mérkőzéseire koncentrál. A kudarc egy felkészítő tornán sohasem jön rosszul, hiszen rávilágít a csapaton belüli megoldandó problémákra, amelyekből csak tanulni lehet. A júniusi kontinensbajnokság előtt pedig tanulni kell!"- mondta a barcelonai olimpiai bajnok Campagna, aki tagja volt annak az olasz válogatottnak, amelyik azután, hogy nyolc évvel ezelőtt kikapott a tulipánosoktól, 1993-ban megnyerte a sheffieldi Eb-t is.

Hegyi András, Nemzeti Sport 2001.04.13.

18. Nyolc Nemzet Tornája, Nizza
Először nyert Jugoszlávia

A nemzetközi vízilabdaéletben válogatott szinten is beindult a nagyüzem. A szezonnyitót a franciaországi Nyolc Nemzet Tornája jelentette, amelyet a helyi szövetség 1984-től rendez meg. A viadal eddigi történetéhez viszonyítva az idei megmérettetés újdonsággal végződött, hiszen az a Jugoszlávia hódította el a trófeát Nizzában, amely a múltban még sohasem nyerte meg a tornát.

A nyolc résztvevő alakulat közül egy kivétellel - Szlovénia nem tagja a tizenkét fős Európa-bajnokságnak - mindegyik gárda felkészítő tornának tekintette a franciaországi erőpróbát a június 15. és 24. között megtartandó budapesti Eb előtt. A torna, amelyen a mieinek 1995-ben elsők lettek, magyar szempontból is fontos volt, hiszen három olyan válogatott, a jugoszláv, az orosz és az olasz is szerepelt rajta, akik tradícionálisan az egyik legveszélyesebb ellenfelének számítanak a magyar pólóválogatottnak. Az olaszok jelenleg éppen az új csapatuk felépítésén dolgoznak, ami meg is látszott a hullámzó teljesítményükön. Az új kapitány, Campagna megfiatalított együttesére a jugoszlávok elleni kudarc a legjellemzőbb, hiszen három negyed után még akár nyerhetett is volna az olasz gárda, azonban az utolsó kilenc percre egyszerűen elfogyott az azzurrik ereje. Az oroszok félelmetes csapatjátékot mutattak be, egészen a döntőig könnyedén győztek. A fináléban azonban kiütközött két hibája az orosz válogatottnak: az emberelőnyös helyzetekben bizonytalanok Gorskovék, míg hiányoznak a csapatból a kiemelkedő egyéniségek. A jugoszlávok viszont tele vannak sztárokkal és szinte sosem hibáznak fórban. A döntőben Jelinics három, Sapics két gól lőtt, míg a hét emberelőnyükből a plávik négyet értékesítettek.

18. Nyolc Nemzet Tornája, Nizza

Csoportmérkőzések. A-csoport: Oroszország-Németország 10-4, Franciaország-Románia 7-10, Románia-Oroszország 9-12, Franciaország-Németország 11-9, Románia-Németország 6-6, Oroszország-Franciaország 12-4. A végeredmény: 1. Oroszország 6 pont, 2. Románia 3, 3. Franciaország 2, Németország 1. B-csoport: Jugoszlávia-Szlovénia 11-1, Hollandia-Olaszország 8-7, Olaszország-Szlovénia 4-3, Jugoszlávia-Hollandia 12-9, Szlovénia-Hollandia 7-4, Jugoszlávia-Olaszország 7-6. Végeredmény: 1. Jugoszlávia 6, 2. Szlovénia 2 (11-19), 3. Olaszország 2 (17-22), 4. Hollandia 2 (21-26)

Az 5-8. helyért: Németország-Olaszország 6-9, Franciaország-Hollandia 8-9. Elődöntők: Románia-Jugoszlávia 5-13, Oroszország-Szlovénia 8-2. Helyosztó. A 7. helyért: Franciaország-Németország 4-11. Az 5. helyért: Olaszország-Hollandia 9-6. A 3. helyért: Szlovénia-Románia 7-9. Döntő: Jugoszlávia-Oroszország 7-6

Hegyi András, Nemzeti Sport 2001.04.19.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001