FONTOS


 

Az olasz nők között is a mieink vitték a prímet
Stieber, a gólkirálynő

Csak úgy, mint a férfiak, a nők között is meghatározó játékosnak számítanak az olasz bajnokságban a magyar légiósok. Nem véletlen tehát, hogy Benedek Tibor után a gyengébbik nem képviselői között is a mieink vitték a pálmát.

Stieber Mercédesz például elnyerte az alapszakasz gólkirályi címét! A női póló egyik - ha nem a legnagyobb - egyénisége ötven gólt lőtt tizennyolc mérkőzés alatt, ráadásul a vezetésével az összes találkozóját győzelemmel abszolválta csapata, a Gifa Palermo.

"Mondogatták, mondogatták, hogy én vezetem a góllövőlistát, de hogy őszinte legyek, nem nagyon figyeltem erre. Megpróbáltam jól játszani, elvégre sokat várnak tőlem az edzőim, a csapattársaim. Ha minden igaz, negyedszer lettem gólkirály, aminek itt nincs túl nagy jelentősége. Ennek ellenére boldog vagyok. Hogy meddig folytatom? Amíg szeretem, amíg élvezem a játékot, és fizikailag is bírom a terhelést"- mondta telefonon az Európa- és világbajnok pólós, aki ötödik éve légióskodik Olaszországban.

Természetesen ezúttal is a bajnoki cím megszerzése jár a fejében. "Különösen azok után, hogy tavaly csak a másodikak lettünk. Most, az alapszakasz befejezését követően, két és fél hét szünet következik. Gőzerővel készülünk a folytatásra. Az elődöntővel nem hiszem, hogy gond lene, elvégre mi és az Orizzonte kiemelkedik a mezőnyből. A döntőben aztán ki tudja mi történik, ott minden lehet. Aztán irány haza a válogatotthoz!" - mondta Stieber.

És hogy mit szól az Európa-bajnokság csoportbeosztásához, ahhoz, hogy a hollandokkal, a spanyolokkal és a franciákal került a női válogatott egy csoportba? "Nem rossz. Szerintem mi és a hollandok gond nélkül kell hogy bejussunk a négy közé, miközben a másik ágon az olasz, orosz, görög hármas vív majd ádáz csatát a továbbjutásért. Persze, az igazi csata az elődöntőben kezdődik. Tíz évvel ezelőtt nyertünk Európa-bajnokságot. Újabb sikerrel kell megünnepelnünk ezt a jubileumot."

A kisebbik palermói együttesben, az Athlonban játszó Valkay Ágnes junior kora, illetve elsőéves légióskodása ellenére szintén sorra szerezte góljait, 44 találata a harmadik helyet jelentette számára a góllövőlistán. "Jól ment a játék, örülök, hogy a legjobb négy közé jutottunk. Az elődöntőben viszont nem mi vagyunk az esélyesek. Jobb csapat az Orizzonte. Ettől függetlenül persze mindent megteszünk a győzelemért. Jól érzem magam kint, érdemes volt ide igazolnom" - tudatta a sokak szerint a női vízilabda legnagyobb tehetsége, aki szintén kitért a kontinensviadalra: "Tudomásom szerint az olasz és az orosz csapat kicsit meggyengült, így számításaim szerint az elődöntőben bármelyiküket le tudjuk győzni. Csodálatos lenne hazai környezetben döntőt játszani!"

A. Z.

Olasz női bajnokság

Az alapszakasz végeredménye: 1. Gifa Palermo 54 pont, 2. Geymonat Orizzonte 46, 3. Athlon Palermo 38, 4. Carispe Lerici 31, 5. IGM Ortigia 24, 6. Mediterraneo Corona 20, 7. Castelli Romani 20, 8. Plebiscito Padova 17, 9. SC Volturno 8, 10. Turbo Sport Vis Nova 4

A két győzelemig tartó elődöntő párosítása: Gifa Palermo-Carispe Lerici, Geymonat Orizzonte-Athlon Palermo

A góllövőlista végeredménye. Gólkirály: Stieber Mercédesz (Gifa Palermo) 50 gól, 2. Tania di Mario (Geymonat Orizzonte) 47, 3. Valkay Ágnes (Athlon Palermo), ...7. Valkay Erzsébet (Gifa Palermo) 25, ...9. Szremkó Krisztina (Mediterraneo Corona) 34, ...17. Rédei Kata (Athlon Palermo) 25, ...21. Drávucz Rita (Carispe Lerici) 21, ...28. Sipos Edit (IGM Ortigia) 17

Nemzeti Sport 2001.04.13.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001