FONTOS


 

Férfibajnokság a Dreher-kupáért,A-csoport
A vasutasoké a virágvasárnapi pálma

BVSC-Brendon-Honvéd-Domino 11-10 (4-5, 3-1, 4-3, 0-1)
Szőnyi út, 500 néző. V: Marjay, Szentgyörgyi

BVSC
SZÉCSI, CSÁNYI 3, Dabrowski, PETIK, Tromler 2, KIS G. 2, Szűcs L.
CSERE: Zoufal, Fülöp, Mészáros 2, Ibolya, Dávid 1, Németh Zs. 1
Edző: Gerendás György

HONVÉD
Pelle, Gombos 1, Jäger, VARGA II ZS. 2, BÁRÁNY 3, SZÍVÓS 1, Sugár
CSERE: Bereczki, Kovács O. 1, Ofner 1, Takács A., Péter 1, Tory (kapus)
Edző: Kovács István

Gól - emberelőnyből: 13/7, ill. 11/2
Négyméteresből: 1/1, ill. 2/2

A bajnoki rájátszás körmérkőzéses részének utolsó fordulójában már csak a presztízs volt a tét, hiszen a csapatok helyezésén ez a két pont már nem változtatott, vagyis a Honvéd az alapszakasz nyerteseként a negyedik helyezett Ferencvárost várhatja, míg a BVSC a Vasassal küzd meg a döntőért. Ennek megfelelően a két edző hosszú percekig kedélyesen beszélgetett a meccs előtt, persze volt miről a közelmúlt nagy vihart kavart mérkőzései kapcsán...

A vízben sem az indulatoké volt a főszerep, sőt mintha eleinte a koncentráció is hiányzott volna, néhányszor kiesett a labda a kezekből. Az első negyed kilenc találatából csupán kettő volt akciógól, ugyanis Bárány és Tromler megosztozott három büntetőn, valamint az emberelőnyöket is jó százalékban értékesítették a csapatok. Előbb a vendégek kerültek jobb helyzetbe, amikor Szívós góljával 4-2-re vezettek, aztán egy BVSC-s kontrafault után Gerendás rövid - és egyoldalú - vitába keveredett a bírókkal. Ebből játékosai is megérthették, hogy hajtani kell, és szép lassan fordítottak az álláson.

A második hét percben Pelle kapus és a BVSC is elkapta a fonalat, de minthogy többen voltak a vasutasok, a játékrész eredménye is nekik kedvezett: Dávid, Kis és Csányi találataira csupán Varga II Zsolt tudott válaszolni.

A találkozó tétnélküliségére jellemző, hogy Kovács edző az éppen formába lendülő kapusát félidőben lecserélte. Helyettese, Tory négy gólt kapott a harmadik játékrészben: Bárány egyenlítése nyomán Kis Gábor köszönt be, majd Mészáros értékesített egy emberelőnyt, a Honvédos Kovács Olivér akciógóljára pedig szintén két válasz érkezett a túloldalról - így már hárommal vezettek a hazaiak. A negyed végén Ofnernek sikerült faragnia a hátrányon, az utolsó játékrészre két gól maradt a különbség.

Erre a kettőre nagyon vigyáztak Szécsiék, igaz, szerencséjük is volt, amikor Szívós majdnem a medence mögött álló kapuba, Kovács pedig a háló tetejére ejtett, sőt előbbi még a kapufát is tesztelte. A negyed felénél Péternek már sikerült bevennie a BVSC kapuját, de a sydneyi bajnok hálóőr többet nem engedett. Egy Tromler-kapufa és jó védések után Dávidék bebiztosíthatták volna győzelmüket, ezzel szemben az utolsó néhány másodpercre a Honvédhoz került a labda. Végül Péter egyenlítési kísérlete a blokkban halt el, így a virágvasárnapi rangadón a BVSC vihette el a pálmát.

Gerendás György: - Nagyon örülök, hogy jól fejeztük be az alapszakaszt, remélem, jól is folytatjuk.

Kovács István: - Gratulálok csapatomnak az alapszakasz első helyéhez.

Játék életre-halálra

Nem könny? a vízilabdázók élete, a játékosoknak szinte minden napszakban csapatuk rendelkezésére kell állniuk, hiszen a közeli Európa-bajnokság miatt meglehetősen s?r? a programjuk. Az elmúlt héten például a Vasas-BVSC mérkőzést este kilenckor még egy alsóházi rangadó követte, vasárnaponként pedig alvásidőben, délelőtt háromnegyed tizenegykor már labdára úsznak a pólósok. Sőt a csapatok tiltakozása ellenére húsvét vasárnap is vízbe szállhatnak a bajnoki elődöntő résztvevői, hogy a kereskedelmi csatornának legyen mit közvetítenie. Az eddig is húzósnak nevezhető programot (bajnokság, Magyar Kupa és nemzetközi kupa egy rakáson) követően a rájátszásban sem pihenhetnek az együttesek, két-három nap különbséggel követik egymást a rangadók.

A menetelésnek már áldozata is van: Madaras Norbert válla például nem bírta a sorozatterhelést, és a Honvéd elleni, tét nélküli találkozóra már nem is nevezték a vezetők.

Radványi Beáta, Nemzeti Sport 2001.04.09.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001