FONTOS


 

Férfibajnokság a Dreher-kupáért, A-csoport
Vajon időben csuklózott-e Ibolya Tamás?

Vasas-Plaket-BVSC-Brendon 6-6 (1-2, 3-1, 1-1, 1-2)
Komjádi uszoda, 400 néző. V: Németh, Juhász

Ahhoz képest, hogy a tét meglehetősen nagynak tűnt (0-4-ről avagy 2-2-ről, netán 1-3-ról indul-e a BVSC-Vasas elődöntő), eleinte nem parázslott úgy a medence (mégha ez a kijelentés anakronizmusnak is hat), mint a két gárda legutóbbi kupamérkőzésén. Legalábbis eleinte.

Az első negyedben alacsonyabb fordulatszámon pörögtek az urak, testben és lélekben egyaránt. Vindisch utóbbi hetekben tévedhetetlennek tetsző keze például rögtön az első emberelőnynél félrehordott, míg a másik oldalon Kovács Zoltán nézett mélán Varjas szép, de védhetőnek tűnő lövését követően. Kollégája, Szécsi néhány tekintélyteremtő bravúrt követően szintén gyatrán reagált Czirok rövid sarokra érkező "surrantására" (1-1), majd a centerek "baltázták el" nehezen kibrusztolt helyzeteiket mindkét oldalon. A BVSC emellett parlagon hagyott két emberfórt - ennek ellenére vezetett az első negyed után, minthogy Madaras kihasználta tempóelőnyét (1-2).

A második hét percre aztán megérkezett az igazi vízilabda. Varga Tamás úgy tüzelt emberelőnyből, ahogy csak ő tud (védhetetlenül), a másik oldalon pedig egy kihasználatlanul maradt fórt követően - Németh lövését blokkolták remekül - Madaras mutatta be, hogy ha van mersze lőni, a balja veszedelmes fegyver. Ugyanez természetesen Vári jobbjáról is elmondható - Szécsi nem is tudott odaérni az óriási, emberelőnyben eleresztett bombára (3-3). Petik ravaszkodása maradt eredménytelen eztán, a szögletből kapott labdát azonnal rásimította, Kovács meg nyakig a vízben állva nézte, amint a sárga gömb megpihen az oldalhálóban - kívülről. Gerendás ezen még mosolygott, azon már kevésbé, hogy a hátrányt ugyan kivédekezték, Vindisch azonban egyenlő létszámnál megtalálta a helyes irányzékot (4-3).

És a harmadik részben úgy tűnt, az egyre jobban izzó Vasas döntő fölénybe kerül - míg a BVSC, ezzel párhuzamosan, leszálló ágba. Varjas indította el csapatát lefelé a lejtőn, egy lazán kapufára csuklózott négyméteressel, szemközt Vindisch egy több mint zseniális lövőcselt követően a szó szoros értelmében "betette" a labdát a bal felsőbe, amúgy alkarból. A kupagyőztes ezután küldhette volna padlóra a kontratámadásait rendre elrontó ellenfelét, de két emberelőny sem volt elég a közte háromhoz, míg a másik oldalon Dávid illusztrálta, hogy voltaképpen nem ördöngősség az emberelőny gólra váltása (5-4).

Az utolsó negyedben pedig már volt minden. Őrület, izgalom, üvöltés, póló... A Vasas rögvest kihasználta az emberfórt: Vári ismét beverte, ellentmondást nem ismerve (6-4). Egy menetrend szerint kimaradt Vasutas-előnyt követően úgy festett, nyeregben van a hazai gárda, ám Petik kapáslövése váratlanul becsusszant Kovács keze és a kapufa között, amivel visszatért a vasutasok esélye. A angyalföldiek pedig tettek arról, hogy ez az utolsó percre is megmaradjon, minthogy időkérést követően sem tudták kihasználni létszámfölényes helyzetüket, miután a végén a legrosszabb pozícióból tüzelő Kovács Róbertre maradt a lövés, és Szécsi védett. A BVSC-sek pedig megkapták a "maguk" lehetőségét - és belekapaszkodtak.

Igaz, arról erősen megoszlottak a vélemények, hogy idejében kapták-e el ama bizonyos szalmaszálat, avagy... Történt, hogy az első lövés kivágódott a kapufáról, a labda pedig, úgy tűnt, a "senki vizén" himbálózik. Ilyenkor mindenki süllyedni kezd, úgysem történhet semmi. Csakhogy Ibolya a hullámok között odanyúlt a jobb kezével, és becsuklózta a labdát az alsó sarokba. E lehetetlen mozdulatot a duda harsanása kísérte, ami jelen esetben egyet jelentett az indulatok elszabadulásával. Németh Attila játékvezető határozottan gólt jelzett, az óra "átfordult", azaz a szünet másodperceit számlálta, miközben Somossy József a zsűriasztalhoz sietve meglehetősen éles és hosszadalmas vitába kezdett az ott ülőkkel. A 6-6-tal ugyanis összesítésben csak 3-1-re vezetett a Vasas, nem csodálható, hogy a mester a 4-0-ért próbált küzdeni - összességében sikertelenül.

Perdöntő bizonyíték híján nem tudunk állást foglalni, az azonban biztos, e "gól volt, gól nem volt" végkifejlet cseppet sem volt mesébe illő.

Csurka Gergely

Mestermérleg

Somossy József: - Nehéz tárgyilagosnak maradni akkor, amikor a BVSC szakosztályvezetősége megegyezik a Magyar Vízilabda-szövetség elnökségével.

Gerendás György: - Örülök, hogy nem mínusz négyről indulunk.

VASAS
KOVÁCS Z., Lehmann, VINDISCH 2, Varga T. 1, VÁRI 2, Steinmetz Á., Czirok 1
CSERE: Kovács R., Katonás, Rex-Kiss B.
Edző: Somossy József

BVSC
SZÉCSI, Csányi, Fülöp, Dabrowski, Kis G., Varjas 1, MADARAS 2
CSERE: Petik 1, Mészáros, Tromler, IBOLYA 1, Dávid 1, Németh Zs.
Edző: Gerendás György

Gól - emberlőnyből: 8/3, ill. 8/3
Négyméteresből: 0, ill. 1/0



Az UTE az ötödik

UTE-Humet-Tabán Trafik Szeged 8-5 (2-1, 2-1, 2-2, 2-1)

Hajós Alfréd uszoda, 150 néző. V: Székely, Bors

UTE: ÁTS - Suti, Mátyás, Ambrus 1, Berezvay 1, VARGA Z. 2, VARGA D. 1. Cs: Benczur 1, Keszthelyi, Molnár P. 1, Maklári, Kollár, Létay 1. Edző: Godova Gábor

SZEGED: Baráth - Balla, VARGA P. 2, Mód 1, Weszelovszky 1, dr. Török, Éles. Cs: Krnács 1, Krcsák, Szabó Z., Németh Z., Szőcs, Varga Á. Edző: Horváth Viktor

Gól - emberelőnyből: 9/3, ill. 8/5

Hogy ki lesz az ötödik a bajnokságban, azt a csütörtök esti mérkőzés volt hivatott eldönteni. A szegedieknek mindenféleképpen győzniük kellett. Ha kettő vagy több góllal diadalmaskodnak, ők az ötödikek, ha csak eggyel, akkor az utolsó fordulóban a Fradit kéne legyőzniük. Minden más esetben az első öt helyen fővárosi csapat végez.

Az első negyedben egyik csapat sem jeleskedett igazán támadásban, a hazaiak végül egy góllal jobbak voltak, amihez kétszer is a kapufák segítségét vették igénybe. A második játékrészben már kidombrodott a vendéglátók fölénye. Míg az egyik oldalon Áts brillírozott, Baráthnak kétszer is maga mögé kellett nyúlnia - a két, gólt eredményező lövés közül legalább az egyik védhető volt. Persze nem a hálóőrön kell elverni a port, hiszen ziccereket is hárított, ám a mezőnyben az Újpest jócskán ellenfele fölé kerekedett.

A fordulás után aztán változott a játék képe. Amíg a lilák néha túl szép megoldást választottak, addig a szegediek hatalmas akarással küzdöttek, és csak Átsnak volt köszönhető, hogy nem faragtak egy gólnál többet a hátrányukból a játékrész elején. Aztán a kapus példáján csapattársai is felbuzdultak, egy gyönyörű előnygól, és Varga Zoltán távoli bombájának hatására megmaradt a kétgólos különbség az utolsó felvonásra is. Ott aztán Varga Dániel kapufája után Benczur gyönyörű ejtése tett pontot az addig gól nélküli úszóverseny végére - ezzel gyakorlatilag el is dőlt a párharc. A végére még az UTE két Vargája lőtt egy-egy kapufát, a Szegedből Krnács, a hazaiak közül Varga Dániel is eredményes volt. A vendégek egy akciógólt sem lőttek, így mindenképpen megérdemelt Godova Gábor tanítványainak győzelme, amellyel megszerezték az ötödik helyet a bajnokságban.

Kalinowski Márton

Mestermérleg

Godova Gábor: - Örülök, bár kicsit enerváltan játszottunk a tét miatt.

Horváth Viktor: - Sajnos nem tudtunk kilábalni az igen mély hullámvölgyből. Gratulálok az UTE-nak.

Az állás
1. Honvéd 20 16 2 2 197-126 34
2. BVSC 20 14 3 3 189-129 31
3. Vasas 20 13 2 5 207-146 28
4. FTC 20 9 4 7 191-159 22
5. UTE 20 5 9 6 124-120 19
6. Szeged 20 6 3 11 140-164 15

Férfibajnokság a Dreher-kupáért, B-csoport

Kontavill-Szentesi VK-UPC Eger 11-4 (3-0, 3-3, 3-0, 2-1)

Szentes, 400 néző. V: Bátori, Vojvoda

SZENTES: HORVÁTH - Juhász, Torday, CSÖRGŐ 3, SZABÓ N. 1, Kéri 1, Szénászky 1. Cs: Vígh, Szabics, Magyar 1, Dallos 1, ZENTAI 3, Zsarkó. Edző: Fülöp Tibor

EGER: Jászberényi - dr. Áncsán 1, Kiss Sz., Hegedűs, SERESS 1, Ágner 1, Cseh 1. Cs: Kiss L., Szabó S., Piesko, Bial, Veréb. Edző: Gyulavári Zoltán

Gól - emberelőnyből: 3/1, ill. 6/1

Négyméteresből: 0, ill. 1/1

A mérkőzés előtt Horváth István, a Kontavill Rt. vezérigazgatója adta át a házigazda szentesieknek a Magyar Kupa harmadik helyéért járó bronzérmeket. Az alsóházi vidéki rangadón a Kurca-partiak meggyőző fölényhez jutottak már az első negyedben. A második hét percben dr. Áncsán törte meg az egri gólcsendet, a rendkívül jó iramú, ugyanakkor sportszerű találkozón. Fordulás után a szentesiek Horváth kapus vezérletével ismét kiválóan védekeztek, Csörgő és Zentai pedig a támadásokban jeleskedett a tartalékos egriek ellen.

Fülöp Tibor: - Nagyon fontos két pontot szereztünk egy olyan mérkőzésen, ahol a gólkülönbség csak annak meglepő, aki nem látta.

Gyulavári Zoltán: - Az ificsapatunk ennyit tud, a felnőttjeink java sérült.

KSI-MAFC 9-8 (2-3, 2-0, 2-1, 3-4)

Komjádi uszoda, 100 néző. V: Pásztor, Kun

KSI: GÁLFI - Varga I. 1, BÁNHIDY 5, Fáy, László M., Molnár Á. 1, KENÉZ L. Cs: László B. 1, Balatoni, GULYÁS 1, Mikó, Tóth M. Edző: Merész András

MAFC: Horváth T. - Schwáb 2, HELEMBAY 1, Zsoldos, Lehoczky 1, Mányai Cs. 2, Fehérvári. Cs: Németh Zs., Regős, Pszota 2, Egressy, Polyák, Ferenczi, JUHÁSZ (kapus). Edző: Tóth Endre

Gól - emberelőnyből: 7/4, ill. 11/4

Négyméteresből: 2/1, ill. 1/1

Az első negyedben végig a MAFC volt lépéselőnyben, a KSI csak válaszolgatott a gólokra. A második játékrészben viszont Molnár találatával már a sportiskola vezetett, sőt, büntetőhöz is jutott, de a Horváth helyére álló Juhász kapus - első labdaérintésével - megfogta a négyméterest. Ennek ellenére a KSI növelni tudta előnyét, és ezt a kétgólos különbséget tartani, sőt időnként növelni is tudta - igaz, a végére csupán egy maradt belőle, az is csak szerencsével.

Merész András: - A hajnali időpont ellenére, hála Istennek, sikerült győzni. Gratulálok a fiúknak!

Tóth Endre: - Megint eggyel sikerült kikapnunk.

OSC-British Knights-Szolnoki VSC 13-11 (3-2, 3-2, 3-4, 4-3)

Hajós Alfréd, 100 néző. V: Szentgyörgyi, Németh F.

OSC: Győri - Bleszity 1, Boncföldi, Dongó 2, Bíró 1, Halász, FERKÓ 3. Cs: Békési 2. ÜRÖGI 3, Egedi, Szollár, Petrovics, Frikk 1. Edző: Horváth János

SZOLNOK: Ignácz - Mohi 1, LUKÁCS 3, Boros 2, Hidasi, BALOGH Z. 3, Mráz. Cs: Ridzyk, Krasznai, Süveges 2, Donkó, Farkas. Edző: Urbán Lajos

Gól - emberelőnyből: 11/4, ill. 7/3

Négyméteresből: 2/2, ill. 0/0

A hét gólt hozó harmadik negyedet követően egyre csökkent a Szolnok hátránya, így az utolsó negyed nagy csatát ígért. Balogh aztán már az első percben egyenlített, sőt öt perccel a találkozó vége előtt Boros találatával a vezetést is megszerezte a Szolnok. Ürögi azonban a második négyméteresét is gólra váltotta, majd harmadik gólját is megszerezte. Donkó és Süveges találata után a két pont sorsát a végig remekül játszó Ferkó gólja döntötte el, a Szolnoknak már nem maradt ideje az egyenlítésre.

Horváth János: - Görcsösen játszottunk, a szívünk vitt előre, de a bennmaradás szempontjából döntő fontosságú két ponttal gazdagodtunk.

Urbán Lajos: - Sajnos nagyon sokat hibázunk.

Az állás
1. Eger 14 6 3 5 106-117 15
2. Szentes 14 6 1 7 95- 106 13
3. KSI 14 5 3 6 93-131 13
4. OSC 14 4 - 10 109-151 8
5. Szolnok 14 1 1 12 91-142 3
6. MAFC * 14 - 3 11 85-136 1

*A MAFC-tól két pont levonva.

Dala jelenléte segített

A Pescara még reménykedhet

Egyre izgalmassabbá válnak azoknak a csapatoknak a csatározásai, amelyek a kiesés ellen küzdenek. A három győztes mérkőzésig tartó párviadalok harmadik összecsapásán a Pescara két kudarc után megszerezte létfontosságú első győzelmét, és megőrizte esélyét, hogy jövőre is az első osztályban játszhasson. Az Ortigia, kihasználva a hazai pálya előnyét, egyelőre vezet a Palermo elleni párharcban.

A Pescara eddigi két vesztes találkozóján nem szerepelt Dala Tamás, aminek az lett az eredménye, hogy mindkét alkalommal kikapott az egykor világverő klub. A másodosztályt jelentő harmadik vereséget azonban - egyelőre - elkerülte a Pescara, immár Dalával a soraiban. A hazaiak a második negyedben (4-1) nyerték meg a mérkőzést, jelentősen hozzájárult sikerükhöz, hogy hatékonyan használták ki az emberelőnyös helyzeteket.

Siracusában is egy magyarnak mondtak köszönetet, hiszen Gál András két találata nagyban hozzájárult, hogy az Ortigia ötgólos különbséggel, biztosan kaparintsa meg második győzelmét.

H. A.

Olasz bajnokság. Playout: Pescara (Dala, Tóth L. 2)-Bogliasco (Petőváry) 9-8, Ortigia (Gál 2)-Palermo 16-11. A Pescara-Bogliasco párharc 1-2-re, az Ortigia-Palermo párviadal 2-1-re áll.

Nemzeti Sport 2001.04.06.

Férfi válogatott
Női válogatott
Képriport

- VASAS ARCOK
A képen fő-pozicióban a Vasas egyik "kedvelt" játékosa, Vindisch Ferike. A háttérben a szintén nagy klasszisnak számító Olimpikon, Vári Atika, 10-es számmal a sapiján.

- EGY BVSC ARC
Igen, igen, ő bizony Madaras a kis kék 3-as fejvédőjében, a Vasas-háló egyik nagy ellensége.

- ÖLELJ ÁT!
És hát vannak pillanatok, amikor a harctértől távul a játékosok ki tudják mutatni egymás iránt érzett szeretetüket :-)

- TÁRSAS-TÁNC
Talán mindegyikük járt tánciskolába, és hát egy igazi parkett-ördöge minden lehetőséget kihasznál a gyakorlásra. De azért illene a másik szemébe nézni ám! :-)

- MEGADOM MAGAM!
Egy hivatásos sportoló élete (pláne ha az illetőtőt Szécsinek hívják, és egy Olimpiát megjárt kapus) tele van veszélyekkel. Ha ráfogják a fegyvert nincs mit tenni: kezeket a magasba!

- GÓÓÓÓÓÓÓL!
Ebből a pillanatból (illetve hát ehhez hasonlóból) ezen a találkozón mindkét csapatnak 6-6 jutott ...

Nagy Sándor fotói

VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001