FONTOS


 

A jövő héten öt közös edzés és egy bemutató meccs a programban
Kemény magántanár lehet

Rohan az idő, alig több mint két hónap múlva elkezdődik az év egyik legnagyobb érdeklődéssel várt hazai eseménye, a vízilabda Európa-bajnokság. A Margitszigeten nagy iramban dolgoznak a munkagépek, épül-szépül az ötvenes és a harminchármas medence, a szervezőbizottság javában intézi a fontosabbnál fontosabb ügyeket, az érdeklődők vásárolják a Eb-bérleteket. És közben válogatottjaink is teszik a dolgukat. Ezúttal a férfikapitányt faggattuk, mi újság a csapat körül.

"A játékosok a klubjaikban szerepelnek, de jövő hétfőtől három napon keresztül szinte teljes lesz a keret" - újságolta az olimpiai bajnok együttesünk trénere, Kemény Dénes, aki végre találkozhat az Olaszországban légióskodó tanítványokkal is. "Jövő hétfőn, kedden délelőtt és délután, valamint szerda délelőtt öt dolgos, erős edzést tartok majd, hogy fel tudjam mérni, esetleg kinek, miben van némi lemaradása, hiányossága. A hét közepén nevezem meg azt a maximum húsz játékost, akik részt vesznek az edzéseken. A három nap befejezéséül Egerben, a helyi csapattal játszunk egy afféle bemutatómérkőzést a Whirlpool szervezésében."

Ezt követően visszatérnek a pólósok klubjaikba -már akinek van miért... Hiszen például a Bologna klasszisa, Kiss Gergely csapata a Posillipo elleni negyeddöntős búcsúval befejezte az idényt, de még az egymás ellen készülő Fodor Rajmund (Florentia)-Märcz Tamás (Savona) duó egyike is búcsút inthet a bajnoki folytatásnak.

"Lehet, hogy magántanulóim lesznek?" - nevetett Kemény Dénes, utalva arra, bizony, valakinek foglalkoznia kell majd a felsoroltakkal. Már csak azért is, mert alig van idő, a közös munka a nyári rohamtempó (a június 15-24. között kontinensviadalt a július 17-29. közötti fukuokai világbajnokság követi!) miatt ezúttal nagyságrendekkel rövidebb időintervallum közé korlátozódik. "A fizikai és a pszichés felkészítésre helyezzük majd a hangsúlyt. Ami a taktikát illeti, ott jobb a helyzet, ott merítünk a múltból, a begyakorolt elemekből. Nem vitás, mi azok közé tartoznuk, akiknek a több felkészülési idő kedvez, de nincs mit tenni, iparkodnunk kell."

Az Európa-bajnokság sorsolását egyébként vasárnap, április 8-án tartják a Daubius Grand Hotelben - a kapitány szerint azonban túl nagy jelentősége nincs a procedurának. "A lebonyolítás révén az igazán jó csapatoknak kötelező a hatos csoportból a legjobb négy közé, azaz a negyeddöntőbe jutni, ahol viszont mindenki tiszta lappal indul."

Az viszont Kemény szerint igen érdekes, és jól mutatja az erőviszonyokat, hogy az utolsó három kontinensviadalon, Sevillában, Firenzében és most Budapesten - lehet bármilyen selejtező - ugyanaz a tizenegy férficsapat tusakodik, mindössze a tizenkettedik résztvevő kiléte változik (Ukrajna, Szlovénia, míg most Franciaország).

Felvetjük a kapitánynak, vajon az, hogy a nemzetközi tisztségviselőink az új alapszabály értelmében már nem automatikus tagjai az elnökségnek, kihathat-e a válogatott szereplésére. "Nem hiszem. Az elmúlt négy évben mindenben segítették a munkát, akár fontos bírókérdésekről, akár megoldásra váró doppingügyekről volt szó. Mindezek szellemében biztos vagyok abban, hogy a jövőben is maximálisan a válogatott érdekében tevékenykednek majd, és például a csapat részlehajló bíráskodás miatt nem fog veszíteni"- összegzett a kapitány.

A. Z., Nemzeti Sport 2001.04.03.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001