FONTOS


 

Keretedzés - orrvérzésig
Kemény Dénes szövetségi kapitány a jugoszlávok ellen tesztelt

Innen-onnan, de csak összejöttek valahogy. Kemény Dénes, a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya tizennégy pólóst hívott meg kerete rövid, óbecsei - nevezzük így - edzőtáborába, ám a helyszínen tizenháromra csökkent a létszám. Na de erről egy kicsit később.

A történet még hétfőn reggel kezdődött. A Komjádi uszodánál találkoztak a megjelentek. Bizony, nem voltak sokan. És nem voltak boldogok. No nem, nem az utazás, nem a válogatott kerettagság bosszantotta őket, ennek ugyanis - természetesen - végtelenül örültek. Ellenben a hétvégére egyikük sem gondolt vissza szívesen. A két vasasost, Vári Attilát és Kovács Zoltánt a Mladosttól elszenvedett vereség, míg a négy fradistát, Székely Bulcsút, Nyéki Balázst, Matajsz Márkot és Hesz Mátét a nizzai BL-fiaskó bosszantotta. Talán csak a két honvédost nem gyötörte a kupahétvége, bár a Varga II Zsolt, Pelle Balázs kettősön is látszott, együttéreznek a társakkal. "Ez nem a mi hétvégénk volt"- vonta meg a vállát Pelle, mintegy összefoglalva a történéseket.

"Nyolc, akkor megvan, mehetünk" - adta ki az ukázt a rövid népszámlálást követően a kapitány. Szegedig buszozott a társaság, ahol ebédelni állt meg, no és nem mellékesen azért, hogy gyarapítsa a létszámot. A két becseji olimpiai bajnok, Biros Péter és Molnár Tamás, valamint a Spanyolországban szereplő Kiss Csaba csatlakozott. Így tizenegyen érkeztek a BL-győztes Becsej uszodájához, ahol még aznap este összemérték erejüket a jugoszlávok keretével.

Azért célszerűbb így nevezni a szerb társulást is, mert Manoljovics kapitány egy-két klasszisa kivételével a fiatalokat, a feltörekvő jugoszláv tehetségeket próbálgatta. Mint ahogy kollégája, Kemény Dénes is azt nézte, nézegeti manapság, kik lehetnek azok, akik a gerinc, az aranycsapat tagjai mellett helyett kaphatnak a nyári Európa- és világbajnokságon.

"Az nem lehet, hogy nekem nagyobb a pulzusom, mint nektek" - mormolta a tanítványoknak azok után, hogy a "hatnegyedes" edzőmeccs elején hátul és elöl is hibát hibára halmoztak. Az elhangzott mondat aztán felpörgette a magyar pólósokat. Látszott, sokkal jobban harapnak, ami az eredményjelző táblán is megmutatkozott: a többgólos hátrányból előnyt kovácsoltak a fiúk.

Másnap, azaz kedden reggel is hasonló volt a koreográfia, ismét csak álmosan kezdtek a mieink, és ismét később vették át az irányítást. Talán csak a kapitányi intelem változott, lévén ezúttal a "Ébredjetek már fel!" mondattal serkentette jobb játékra pólósait Kemény.

Hát azok aztán felébredtek! Kiss Csaba őrületes ejtésgóllal örvendeztette meg a szakembert (később szegény vérző orral szállt ki a medencéből, lévén ellenfele szép csendben "bemosott" egyet neki), de Vári tízméteres bombája sem volt ám kutya. De mindent kiadott magából a három frissen, egyenesen Barcelonából érkezett BVSC-s, azaz Szécsi Zoltán, Madaras Norbert és Ibolya Tamás is (őket ugyebár a vasárnapi KEK-elődöntő 8-12-es végeredménye keserítette...), úgyhogy nem volt véletlen, hogy Manoljovicsnak többet kellett kiabálnia, mint a magyar szakembernek.

És, hogy a létszám miért csökkent eggyelű Biros Péter kénytelen volt hamarabb hazautazni, mert a válogatott orvosa, dr. Pavlik Gábor mindenképpen ezt tanácsolta neki. Valamint azt, hogy gyorsan nézesse meg a lábát dr. Gábor Antallal. A firenzei Eb-döntő hősének úgy két hete rakoncátlankodik a bal lába, ami miatt itt, Óbecsén is mindössze pár percet tartózkodott a vízben. Remélhetőleg nincs nagyobb baj (az első otthoni hírek szerint gyulladáscsökkentő szerekkel meggyógyítható), amiben klubedzője, Kásás Zoltán is nagyon bízik.

Egyébiránt a lapzártánk után befejeződött utolsó edzőmeccset követően már hazafelé vette az irányt a teljes magyar keret, amelynek tagjai joggal bízhatnak abban, hogy legközelebb is számít rájuk a kapitány.

Bíróküldés Szerbiából

Az egyik legjobb magyar bíró, a nemzetközi pólóvilágban is elismert és sokat foglalkoztatott Kosztolánczy György is elutazott a válogatott kerettel. A magyar játékvezetők főnöke, amellett, hogy jugoszláv kollégájával sípolt az edzőmeccseken, a Magyar Kupa játékvezetőinek kijelölésén is dolgozott. Nem is keveset. Amint értesítették, hogy a negyeddöntőben összesorsolták a legjobbakat, azaz a Fradit és a BVSC-t, valamint a Honvédot és a Vasast, rögvest papírt és tollat ragadott. Osztott, szorzott (jó sokáig ám!), amíg megtalálta a legjobb megoldást, amíg elkészítette a rangadók bíróküldéseit. Hiába no, a jobbaknak nem csak a sípot kell fújniuk...

A pólókapitány újabb elismerése
Kemény, a "menő öreg"

Az olimpiai bajnok vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Kemény Dénes újabb sikert mondhat a magáénak. A kiváló szakember az Ifjúsági és Sportminisztérium, valamint a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete által kiírt Arany Titán-díj "Az év menő öregje"kategóriájában került a legjobbak közé.

Csaknem háromszáz jelölés érkezett a címre, melyek közül egy héttagú -rádiós, televíziós személyiségekből, színészekből, politikusokból álló -zsűri választotta ki a díjra legérdemesebbeket. Az olimpiai bajnok edző ezúttal "csak" a képzeletbeli dobogóra fért fel, de vigasztalhatja, hogy kiváló társaságba került. Az Arany Titán-díjat kedd este a Bárka-színházban ezúttal egy sporttal is foglalkozó orvos, Faragó Sándor kapta meg, aki csellengő fiatalok számára biztosított kellemes elfoglaltságot azzal, hogy éjszakai és hétvégi pingpongversenyeket szervezett számukra. A társaság harmadik tagja Faludy György író lett.

Nemzeti Sport, 2001.02.28.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001