FONTOS


 

A magyar pólósok kulcsszerepet játszanak az olasz női bajnokságban
Valkay Ágnes már az Eb-re gondol

Igazolni tudni kell. Különösen, ha külföldi játékost vesz az ember. Palermóban is tudták ezt, éppen ezért a legjobbat akarták. Akarták, és meg is szerezték. Stieber Mercédesz kétség kívül a női vízilabda koronázatlan királynője, no és Valkay Erzsébet sem akárki a szakmában. A megengedett két légióshelyet ők foglalják el a Gifa együttesében, amely amióta ott vannak, a bajnokság meghatározó tagja. A most zajló küzdelmekben különösen igaz a megállapítás, elvégre tíz meccsből tíz győzelmével a tabella tetején magaslik a csapat. A hátralévő kilenc alapszakaszbéli forduló után aligha szorul le onnan, még akkor sem, ha a hárompontos rendszerben a Cataniával szembeni ötpontos előny hamar elolvadhat. A németországi KEK-selejtezőn részt vevő alakulat játéka lenyűgöző, biztosan nyerte eddig a rangadóit (a gólaránya 143-32!), a bajnoki címvédő Cataniát (Szremkó Krisztina játszik ott) 7-4-re múlta felül. A két magyar válogatott játékos húzóember a Gifában, s remélik, a rájátszásban is sikerre vezetik a csapatot.

Palermó másik együttese, az Athlon úgy gondolta, kilép a másodhegedűs szerepéből. Eddig a város megtűrt, második számú női együttese volt (a szintén magyar válogatott Rédei Katával a soraiban), amiben közrejátszott az eredmények elmaradása is. Hogy változzon a helyzet, megszerezték a női piac legértékesebbnek tartott pólósát, a tavalyi ifjúsági Európa-bajnokság legjobbjának választott, 1981-es születésű tehetséget, Valkay Ágnest.

És láss csodát, szárnyalnak vele! Az ő vezérletével, góljaival a harmadik helyen állnak a bajnoki tabellán.

- Nagyszerűen érzem magam Palermóban, és kopogjuk le, jól megy a játék is - mondta a Kecskemétről Olaszországba szerződött, fiatal kora ellenére már 52 válogatott fellépést számláló hölgy. A játékára természetesen felfigyeltek a nagyobb hagyományokkal bíró klubok is, ám lehet, mindhiába. - Bevallom, nem szívesen mennék el innen. Kedvesek az emberek, a társak, ragyogóak a körülmények, minden adott a jó játékhoz - árulta el Valkay Ágnes, aki két hónapos kintléte alatt igencsak megbarátkozott az olasz nyelvvel. - Nem tanulom külön, de ragad rám.

A hazai edzők által is nagy-nagy tehetségnek tartott játékos tehát megtalálta számításait Palermóban, miközben sokat gondol a nyárra is. No nem véletlenül. A margitszigeti Európa-bajnokságon telt ház, hét-nyolcezer néző előtt mekkora hangzavart váltana ki, mondjuk, a döntőben lőtt gólja... Most még csak álom, de cseppet sem kizárt, hogy valóság legyen. Hogy is mondta a hétfői sajtótájékoztatón Faragó Tamás szövetségi kapitány? "Ne aggódjanak, megnyerjük!"

(a. z.)

Olasz női bajnokság. Az állás: 1. Gifa Palermo 30 pont, 2. Orizzonte Catania 25, 3. Athlon Palermo 22, 4. Lerici 19, 5. Ortiga 14, 6. Medierraneo Corona 13, 7. Castelli Romani 10, 8. Padova 7, 9. SC Volturno 6, 10. Turbo Sport Vis Nova 0

A palermói bronz vb-t érhet

Olaszországból származó információk szerint a Dél-Afrikai Köztársaság női válogatottja lemondta a nyári, fukuokai világbajnokság részvételi jogát. Hogy miért érdekes ez számunkra? "Csupán" azért, mert ha hivatalosan, levélben is megerősítik ezt az afrikaiak, akkor a palermói olimpiai selejtező harmadik helyezettjére, azaz a magyar csapatra száll az indulás joga. Arra a magyar csapatra, amely eddig úgy készült, mindenképpen meg kell előznie az olaszokat az itthoni Eb-n ahhoz, hogy ott lehessen a világbajnokságon (Európából ugyanis csak a hollandok és az oroszok a biztos indulók). Persze így sem változnának a célok. Legfeljebb a teher lenne egy fokkal kisebb.

Nemzeti Sport, 2001.02.16.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001