FONTOS


 

Kettős rangadó a Komjádiban: a Fradi a világ legjobbját, a Becsejt, míg a Vasas a Pérezzel felálló Barcelonát fogadja
A Fradi Kisgömböc mellé igyekezne

Eljött a nap. A nagy nap. A magyar bajnok FTC-Thomas Jenas együttese a világ legjobb csapatának tartott jugoszláv Nis-Naftagasz-Becsejt fogadja a Komjádi uszodában. Két kétpontos gárda néz majd farkasszemet egymással, lévén mindkettő sikerrel vette az első fordulót. A címvédő jugoszlávoknál ez abszolút nem meglepő, bár az, hogy odahaza csak egyetlen góllal, 12-11-re tudták legyőzni a francia bajnokot kisebbfajta csoda. Persze, tudni kell, a végerdménytől függetlenül sima meccs volt az is, négy-öt góllal vezetett Kásás Zoltán csapata, amely a végére ült le kissé.

Közben a Fradi Athénban szerepelt - nem is akárhogy! Fantasztikus játékkal, egy pillanatnyi kihagyás nélkül, hihetetlen akarattal, végig vezetve győzte le 8-6-ra a négy közé kerülésre igencsak aspiráló Olympiakosz Pireuszt. Kósz Zoltán világklasszishoz méltón, világklasszis telejsítménnyel rukkolt ki, Székely Bulcsú úgyszintén, háromszor zörgette meg Voltirakisz hálóját. Nála "csak" Nyéki Balázs volt eredményesebb: a fiatal pólós négy gólig jutott!

Szóval, szenzációsan játszottak a zöld-fehérek, szereztek két olyan pontot, amely ha nincs a zsákban, akkor sem érhette volna szemrehányás az együttest. Na, ezek után egy olyan meccs következik, amelyen ismét nem várható el a feltétlen siker a magyar bajnokól.

- Tényleg nem - ismerte el a Ferencváros edzője, Vad Lajos. - Igaz, nekünk mindig jól megy akkor, amikor nem mi vagyunk a favoritok. Persze, ezúttal mindehez illik hozzátenni, hogy nem más, mint a világ legjobb csapata ellen szállunk vízbe. Piszkosul jó ez a Becsej, az a baj, hogy egyetlen gyenge pontja sincs.

Az óbecseiek ráadásul a kisebb hullámvölgy után a hírek szerint újra nagyszerű formában vannak, noha továbbra is csúsznak rendesen a fizetések (a Fradinál is - tegyük hozzá...). Ettől függetlenül egyértelmű az együttesel szemben támasztott jugoszláv követelmény: megnyerni újra a Bajnokok Ligáját.

- Hát ezaz. Nem véletlenül tervezik a címvédést... Borzasztóan nehéz lesz, de megpróbáljuk. Az egyetlen esélyünk, hogy minden párharcban, egy az egyben minimum döntetlenre hozzák a maguk kis részfeladatait a játékosaim, aztán meglátjuk. Nagyon fontos, hogy hátul stabilak legyünk, jól védekezzünk, és hogy Kósz Zoli is elkapja a ritmust. Ha nyernénk, az Benedek Elek meséi közé kerülhetne, mondjuk Kisgömböc mellé.

Szó mi szó, tényleg mesébe illő cselekedet lenne elpáholni a hosszú idők, évek óta veretlen Becsejt. Kevés gólos meccsben reménykednek a zöldek, no meg abban, hogy a Komjádiban ezrek buzdítják majd őket. - A telt ház, a szurkolás jót tenne a csapatnak, mégjobban felpörgetné. Tudjuk, nincs rajtunk végre nagy teher, nyugodtan játszhatunk. Én is kíváncsi vagyok, mire jutunk velük - árulta el Vad Lajos, aki délelőtt videón elemezte tanítványaival a rivális játékát ("Nehéz volt nézni, mert nem találtunk szinte semmit hibát sem náluk..."), este pedig ráhangoló edzést vezényelt.

- Beszélgettem is a fejükkel, szerencsére látom rajuk az elszántságot. De jó lenne összezavarni a jugók játékát... - fejezte ki óhaját végül, ami jól mutataja: világ legjobb klubcsapata és jóval kevesebb esély ide, a Bajnokok Ligája címvédő, két magyar olimpiai bajnok klasszissal, és megannyi jugoszláv válogatottal felálló ellenfél oda, csak megpróbálkozik a csodával. Mert vitathatatlan: csodát vinne véghez csapatával, ha szombat délután újra győzelemnek örülhetne.

Bajnokok Ligája, Piros csoport. Az állás: 1. FTC 2 pont (8-6), 2. Becsej (jugoszláv) 2 (12-11), 3. Nice (francia) 0 (11-12), 4. Olympiakosz (görög) 0 (6-8)

Kósz, Székely

kontra Biros, Molnár

Az életben barátok. Mind a négyen olimpiai bajnokok. Mind a négyen a sportág klasszisai. Kósz Zoltán, Székely Bulcsú, Biros Péter és Molnár Tamás. Parádés névsor. Igen ám, de ezúttal nem együtt, nem egy csapatért harcolnak. Egymás ellen. Előbbi kettő a Fradiban, utóbbi kettő a Becsejben keresei a kenyerét. Nézzük, hogy vélekednek az esélyekről, arról, hogy egymás ellen néznek farkasszemet.

- Fura lesz... Hogy tőlem pár méterre Molnár Papesz próbálkozik majd, és esetleg felé kell kirontanom... No, meg hogy a Péter lövéseit kellene megfognom... De mindent megteszek majd, bevetek amit csak kell! Nem mi vagyunk az esélyesek, nem is kötelező a pontszerzés tőlünk, azaz nincs akkora teher rajtunk. Ez akár jól is elsülhet, akár meglepetést is okozhatunk. Nagyon szép lenne legyőzni a Becsejt, de borzasztóan nehéznek ígérkezik -fejtette ki a csodálatos reflexszekkel megáldott Fradi kapus, Kósz Zoltán.

- Biztos kicsit furcsa lesz ellenük, de félre kell tenni a meccsre az érzelmeket. Úgy kell tekinteni, mintha egy szimpla bajnokin játszanánk.. Esélyesebbek vagyunk, de nulla nulláról indul a meccs, azaz figyelnünk kell. A két pontért jöttünk - vázolta a becsei Biros Péter, aki a Rijeka színeiben már játszott magyar csapat, a Vasas ellen.

- Nehéz lesz... Nekünk mindig jól ment eddig, amikor esélytelenül játszottunk. Kár, hogy ez nem törvényszerű. Meg kell próbálunk lelassítani a játékukat, a Molnár Papeszt semlegesíteni. Mondom, borzasztóan nehéz lesz. A szurkolók segíthetnek, ők lehetnek a nyolcadik játékosunk a vízben, ami esetleg hozzásegíthet bennünket a meglepetéshez - mondotta a magyar bajnok csapatkapitánya, Székely Bulcsú.

- Kijöttünk a gödörből, jobbak vagyunk, győznünk kell, de gondolom ezzel nem mondok újat. A Becsej minden meccsen a győzelemért száll harcba, és minden mecscen esélyes is rá. Nem véletlenül -teszem hozzá. Hogy a Zoli áll majd a kapubanű Érdekes lesz, remélem sikerül párszor felbosszantanom majd. A Székely Csucsuval valószínűleg nem találkozom közvetlenül sokat a vízben, utána viszont remélem szemtől szemben fogadhatom majd a gratulációját - vázolta elképzeléseit a világklasszis center, a Becsejiket erősítő Molnár Tamás.

Nemzeti Sport, 2001.02.10.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001