FONTOS


 

Nyéki egymaga 4-2-re győzött az UTE ellen
Remekül működött a Fradi-zóna

Férfibajnokság a Dreher-kupáért, A-csoport

FTC-Thomas Jeans-UTE-Humet 6-2 (2-0, 1-0, 1-2, 2-0)

Népliget, 300 néző. V: Kosztolánczy, Kun

FTC: KÓSZ - Székely, NYÉKI 4, Takács A., MATAJSZ 2, Hesz, Tiba. Cs: Komlósi, Boyd, Haufe, Szebeni, Vogel, Paján. Edző: Vad Lajos

UTE: NEMES - Mátyás 1, Ambrus 1, Létay, Molnár P., Kollár, Varga D. Cs: Benczúr, Keszthelyi, Varga Z., Suti, Maklári, Aubán. Edző: Godova Gábor

Gól - emberelőnyből: 7/3, ill. 7/2

Négyméteresből: 1/0, ill. -


A meccs első tizenhét percében Kósznak nem lehetett gólt lőni
Nem ilyen válaszra számított. Godova Gábor, az újpestiek mestere a mérkőzés előtt leginkább arra volt kíváncsi, mire jut csapata támadásban a hét végi BL-meccsre készülő Fradi ellen. Hát, valljuk be, nem sokra ment. Már az első vendégakció is eléggé furára sikeredett, hiszen Mátyás senkitől sem zavartatva úgy két méterrel lőtt a kapu fölé. Ezt követően is akadozott a lila-fehérek gépezete, a Takács vezérelte hazai védelem ellen semmit sem tudtak kezdeni Vargáék. Járatták a labdát, aztán a támadóidő lejárta előtt pár másodperccel ellődözték - ebben bizony nem sok taktikai variációt lehetett felfedezni. Az UTE szerencséjére a Fradi sem remekelt az elején, Székely a kapufát találta telibe, míg Nyéki a Matajsz ellen megítélt négyméterest lőtte Nemesbe. Unalmasan csordogált a meccs, egészen egy Matajsz-villanás erejéig. A BVSC ellen a második negyedben kiállított center addig-addig harcolt, míg lerázta valahogy Benczúrt a nyakáról, majd egy csodálatos csavarral juttatta előnyhöz csapatát. Kisvártatva Nyéki ellensúlyozta előbbi hibáját: a Matajsz által kibrusztolt emberelőnyt suhintotta ravaszul a kapuba. Tulajdonképpen mindössze ennyi történt az első negyedben, semmi több, és emiatt főleg az újpesti oldalon szomorkodhattak.

Aztán ott folytatódott minden, ahol előzőleg abbamaradt. A lilák első emberelőnyét minden előkészítés nélkül Varga Dániel lőtte fölé (...), a másodikat Maklári bombázta a kapufára, a következőt pedig Kósz védte bravúrosan. Közben a Fradi is nehezen találta a ritmust, de fogalmazzunk inkább úgy, hogy Nemes babonázta meg egy pillanatra a hazai pólósokat. A negyed egyetlen ferencvárosi emberfórja azonban gólt eredményezett: a kispadról kiáltott négyes figurába ugyan egy kis hiba csúszott, lévén a Tibára kijátszott helyzetből még nem született gól, de a másik oldalról végül Nyéki csak betalált valahogy. És hogy keretbe foglaltassék a történet: Godova Gábor tanítványai a negyedik emberelőnyös helyzetüket is elpuskázták, méghozzá úgy, hogy kapura sem lőttek belőle...

És itt érdemes egy pillanatra megállni. Mert addig rendben (persze nézőpont kérdése, hogy kinek...), hogy az UTE támadásai enyhén fogalmazva is gyatrán sikerültek. De ne felejtsük, ebben a hazaiaknak is nagy szerepük volt. Edzőjük, Vad Lajos lassító taktikája bevált, hihetetlenül precízen hajtották végre Heszék a behúzódó zónavédekezést. Távolról pedig hiába tüzelt Varga, Dániel vagy Zoltán, hiába próbálkozott Kollár vagy Maklári, esélyük sem volt a labdákra párducként ugró világklasszis, Kósz ellen. Hamar eldőlt tehát a mérkőzés, noha egy pillanatra mégis úgy tűnt, felkapaszkodhatnak a vendégek. Történt, hogy Nyéki újabb találata után, több mint tizenhét percnyi újpesti gólcsendet szakított meg Ambrus. Ha egy üzlet beindul - gondolhatták a fekete sapkában játszó újpestiek, lévén, hogy ötödik emberelőnyüket Mátyás révén értékesítették.

"Be kell élesíteni" - kiabálta társainak Kósz, mintegy jelezve, nem szabad a padlóról hagyni felállni ellenfelüket. Ő maga is sokat tett ezt elkerülendő, a harmadik játékrész utolsó pillanataiban ugyanis Kollár lövését védte magabiztosan. Ha ez bemegy, bizony még vérszemet is kaphatott volna az UTE...

A rövid szünetben aztán észbe kaptak a hazaiak, Matajsz kiválóan blokkolt hátul, majd Benczúr kapufáját követően az ellentámadást Nyéki fejezte be pontosan. A fiatal pólós ezzel már a negyedik gólját lőtte, ami csendes, kissé langyos meccs ide vagy oda, nem kis teljesítmény. A Fradi ismét nagyszerűen védekezett, az Újpest szenvedett, Matajsz második gólján senki sem lepődött meg igazán. Még a székében csendesen üldögélő vendégtréner, Godova Gábor sem.

Vad Lajos: - Azt hiszem reális eredmény született, ennyivel feltétlenül jobbak voltunk. A védekezésünk tökéletes volt. Ezt a taktikát egy világklasszis kapussal nyugodtan alkalmazhatjuk.

Godova Gábor: - Ránk nézve hízelgő ez az eredmény. A támadásokra próbáltunk különösen odafigyelni, de ezek nem jöttek be, ötlettelenül járattuk a labdát, ettől pedig fásultá vált a társaság. Ez pedig a védekezésre is rányomta a bélyegét, így esélyünk sem volt a szoros eredmény elérésére.

(amler)

A meccs...

...ÜDE SZÍNFOLTJA a ferencvárosi négyes, Nyéki Balázs teljesítménye volt. A fiatal pólós ugyan rosszul kezdett, hiszen kihagyta csapata négyméteresét, ám ezt követően nem lehetett megállítani. "Jól játszott a csapat, ennek köszönhetjük a sikert" - mondta szerényen a lefújás után. Saját teljesítményét pedig szerényen úgy értékelte, hogy: "Nem ment rosszul." Hát, tényleg nem... És nemcsak most, hanem az utóbbi időben sorozatosan!

...INDÍTÁSÁT nem más, mint a hazai pálya akadályozta meg. Történt, hogy a negyedik negyedben Kósz Zoltán vette észre megúszó társát, akit annak rendje és módja szerint szeretett volna indítani. Ám nem járt sikerrel. A labda megakadt egy kötélben, így nem jutott el a címzetthez. Tán mondani sem kell, az újpestiek nem szomorkodtak miatta.

...TIZENHETEDIK PERCÉIG 0 állt az UTE felirat mellett. Hazánk legeredményesebb pólócsapata bizony nem sokszor kerül ilyen helyzetbe. Persze, hol van már a "régi" BEK-győztes Újpest vagy akár a két évvel ezelőtti LEN-kupagyőztes együttes.

...VENDÉGEI az újpestieket nemrégiben támogató Humet Rt. vezetői voltak. Nagy Barnabás és Civin János is eljött a Népligetbe, megnézni a fiatal együttest. Ezúttal ugyan örömre nem volt okuk, ám mégsem keseregtek, lévén, hosszú távra terveznek a csapattal.

Nemzeti Sport, 2001.01.25.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001