FONTOS


 

Amnesztia után két csoportban folytatódik a bajnokság
Rajt Vasas-Fradi rangadóval

A legjobb honi klubcsapatok - rövid téli szünet után - ismét színre lépnek. Az alapszakasz befejezését követően kettévált a mezőny. Az első hat az A-csoportban, míg a másik hat együttes a B-csoportban folytatja a küzdelmeket. Az alsóházi csaták csak márciusban kezdődnek el, ellentétben a felsőházzal, ahol már szombaton vízbe ugranak a pólósok. A tét mostantól még nagyobb, hiszen az oda-visszavágó után a rájátszásban az egymás elleni eredményeiket is beszámítják a feleknek a nyolc pont eléréséig tartó párharcba.

Roppant izgalmasnak ígérkeznek a Vasas és a Fradi mérkőzései. Könnyen megeshet, hogy a két együttes az elődöntőben újra szembenéz egymással, azaz, nem kicsi a tétje kettejük találkozójának, amely szombaton 19.30-kor kezdődik a Komjádi uszodában. Angyalföldön örömmel vették tudomásul a Magyar Vízilabda-szövetség tájékoztatását, hogy az új évben minden játékos és edző tiszta lappal indul, a még érvényben lévő büntetéseket eltörölték, ezért Vári Attila is ott lehet a bajnok elleni mérkőzésen. ("A bizottsági vezetők indítványát teljes egyetértésben fogadtuk el, mivel a bajnokságnak új szakasza kezdődik" - mondta Martin György elnök).

Az olimpiai bajnok Várit az alapszakasz utolsó fordulójában cserével végleg kiállította Székely Zoltán játékvezető, amiért automatikusan egymeccses eltiltás jár - ez is hatályát veszítette az amnesztia következtében. "A meccseken egyre többet látok viszont abból, amit elterveztem. Nagy sorozat kezdődik: bajnokság, Európa-kupa, Magyar Kupa, ezért figyelni kell a megfelelő erőbeosztásra is. Ám mindig győzelemre törünk, másként nem is lenne értelme" - magyarázta Somossy József, a Vasas-Plaket edzője, akinek Lehmann István kivételével mindenki a rendelkezésére áll. Az említett játékos súlyos sérülést szenvedett: véletlenül szakította fel a saját dobbhártyáját, és esett ki hosszú időre a játékból.

A piros-kékek az alapszakaszban 10-7-re legyőzték a Népligetben a ferencvárosiakat, ám Somossy szerint abból a meccsből nem szabad következtetéseket levonni. "Nálunk és náluk is más formában voltak a kulcsjátékosok, mi több, Kósz és Székely nem is játszott ellenünk. Ez egy másik meccs lesz. Remélem, hasonló eredménnyel."

"Kizárt! Két pontért megyünk, és meg is szerezzük"- reflektált Vad Lajos, az FTC-Thomas Jenas mestere. "Itt, a felsőházban minden meccs háromesélyes, minden meccs rangadó, minden meccsen van esélyünk a győzelemre. A bajnoki cím után nem erősödött, hanem gyengült a csapat, nem sikerült még csak a szinten tartás sem, nemhogy az erősítés. Ettől függetlenül el kell hogy jöjjön a mi időnk. Van tartás a csapatban, sohasem adja olcsón a bőrét" - magyarázta a zöldeket hosszú idő után aranyéremhez segítő szakember. Az FTC "jó" szokásához híven ismét hiányos: Szebeni bokaműtét, Komlósi láz, míg Kardos egy baleset miatt (láncfűrész sértette meg az ujját) nem állhat a szintén beteg és lázas Vad Lajos rendelkezésére.

A bajnoki listavezető Honvéd-Domino a Szegedet fogadja (a hazaiaknál a tüdőgyulladással küszködő Takács Attila nem szerepelhet, míg a vendégeknél a könyökével bajlódó Varga Péter játéka kérdéses), és papírforma ide, esélyes oda, Kovács István szerint "Butaság lenne félvállról venni a Szegedet, mert aki így tesz, könnyen pórul is járhat." A Honvéd mesterével Novák Ferenc szakosztály-igazgató is egyetért, bizonyítva, hogy teljes az egyetértés a Kőér utcában.

Mint ahogy a Szőnyi úton is rendben mennek a dolgok, a fiatalok egyre inkább meghatározó szerepet játszanak az átalakuló BVSC-ben. "Egyre jobban működik a gépezet, noha a fiatal társaságnál az sem meglepő, hogy a szuper produkciót rossz játék követi. A fő feladatom az, hogy a csapat teljesítménye pozitív irányba terelődjön. Ez pedig magával hozza a remélt eredményt is" - vélekedett Gerendás György, aki nem titkolta, feltétlen győzelmet vár a főszponzorát, és két rutinos játékosát is elvesztő UTE ellen.

(amler)

OB I, férfiak, A-csoport

Az 1. forduló műsora

Január 13., szombat
BVSC-Brendon-UTE-Taxi 2000 18.00
Honvéd-Domino-Tabán Trafik Szeged 19.00
Vasas-Plaket-FTC-Thomas Jeans 19.30

Az állás

1. Honvéd 11 10 - 1 126- 66 20
2. BVSC 11 9 1 1 119- 72 19
3. Vasas 11 9 - 2 137- 81 18
4. FTC 11 6 2 3 122- 92 14
5. UTE 11 4 4 3 82- 74 12
6. Szeged 11 5 2 4 84- 81 12

Nemzeti Sport, 2001.01.13.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001