FONTOS


 

Egymilliós pólóbajnokság a strandon

Országos strandvízilabda-bajnokságot rendeznek június 30. és augusztus 19. között Balatonvilágoson, a Club Aliga kikötőjében.

A strandpóló a hagyományos vízilabdától leginkább abban különbözik, hogy nem mérnek időt, hiszen a mérkőzések addig tartanak, amíg valamelyik csapat két úgynevezett szettet megnyer. A férfiaknál hat, a nőknél négy lőtt góllal lehet játszmát nyerni. Ezenkívül kisebb a játéktér, a kapu, s egy időben egy csapatból három (a nőknél négy) mezőnyjátékos és egy kapus tartózkodhat a pályán.

A részt vevő csapatok a szombati, első selejtezőnap után július 7-én, 14-én és 21-én szállnak vízbe. A csoportok első két helyezettje továbbjut a július 28-i középdöntőbe, amelyet augusztus 11-én az elődöntő követ. A finálét augusztus 19-én rendezik.

A bajnokság pénzdíjas, a győztes egymillió, a második helyezett 500 ezer forintot kap, de még a selejtezőcsoportok második helyezettjeinek is 50 ezer forint üti a markát.

Kemenczky Zoltán, Magyar Nemzet 2001.06.28.

Strandvízilabda. Az első nemzetközi torna is a láthatáron
A második bajnokság indult

A 2. Strandvízilabda-bajnokság sajtótájékoztatóján Petőváry Zsolt, az egyesület alelnöke tájékoztatta az újságírókat. Természetesen ebben az évadban is cél a sportág népszerűsítése, és a nézők, strandolók kulturált szórakoztatása. A 2001. évben a fő helyszín ismét a Club Aliga üdülőparadicsoma lesz, ahol június 30-án tartják az ünnepélyes megnyitót, valamint az első csoportmérkőzéseket. Ezen kívül a strandolók számára is meghirdetik az amatőr bajnokságot, hétvégenkénti részvétellel. A meccseken kívül számos meglepetést tartogatnak látogatóiknak. A döntő mérkőzés tervezett időpontja augusztus közepe. A tavalyi nyitó mérkőzésen több száz néző szurkolt, idén remélik, hogy megduplázhatják a látogatók számát.

Tekintsünk most egy kicsit a határainkon túlra. 2000. október közepén az olaszországi Perugiában megalakult a Nemzetközi Strandvízilabda Szövetség. A sportág dinamikusan fejlődik, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy július 4-7. között kerül sor az első nemzetközi megmérettetésre. Hat ország csapatai közül olasz, francia, orosz, szlovén, magyar, görög csapatok küzdenek meg egymással. Tulajdonképpen Mini Európa-bajnokság kerül megrendezésre.

Nemzeti Sport 2001.06.29.

Aligai strandpóló

Június végén rajtol a második strandvízilabda-bajnokság. Az aligai kikötőben kezdődik, s augusztus közepén ugyanott fejeződik be a sorozat. Hat gólig tartó szetteket játszanak a csapatok, a mérkőzés két nyert szettig tart. A budapesti "hagyományos" Eb során, a döntő napján magyar-olasz bemutató meccs is lesz. A Nemzetközi Strandvízilabda Szövetség július elején rendezi hat ország részvételével első nemzetközi tornáját. Azon a mieink mellett olasz, francia, orosz, szlovén, görög csapat is vízbe száll.

(buda), A Színes sport 2001.05.27

Nem vízparti trikó a strandpóló

Már tavaly nyáron csatazaj verte fel a Club Aliga meghitt csendjét: Petőváry Zsolt, a 220-szoros válogatott vízilabdázó kitalálta a sportág legszórakoztatóbb változatát, a strandpólót. A kezdeményezés sikert aratott, így idén is megrendezik a strandvízilabda- bajnokságot, s a sorozat első állomása ismét a Club Aliga, az időpont pedig szombat délelőtt. Petőváry a 61-szeres válogatott Ambrus Tamással rendezi a II. Kalomterm strandpólóbajnokságot, amit többek között az ISM is támogat. Petőváry, az olasz élvonalban szereplő Bogliasco sztárja ezúttal nem száll vízbe, megteszi viszont ezt Sugár Sándor, a bajnok Honvéd erőssége vagy az Olaszországban (Canottieri Napoli) profiskodó Regős Áron és Binder Szabolcs.

A mérkőzések délelőtt 11-től zajlanak a hagyományosnál kisebb alapterületű (15x10 m) pályán, melynek végein a klasszikusnál fél méterrel keskenyebb és 10 cm-rel alacsonyabb kapukba kell bejuttatni a női méretű labdát. A parton tiszteletét teszi Európa-bajnok női válogatottunk.

Jövő héten szerdától vasárnapig a Róma és Nápoly közötti tengerpart egy öblében rendezik a strandpóló vb-t, melyen a magyar válogatott Tóth László, Tóth Imre, Bíró Attila, Sugár, Vincze Balázs és még néhány nagyágyú vezérletével vesz részt. Természetesen győzelmi esélyekkel.

Népszava, 2001.07.05

Pólóváltozat

Lehet, hogy világverő vízilabdázóink a strandon úgy járnának, mint az egyszeri cigány szerint Yehudi Menuhin, aki "gyönyörűen hegedül, de az asztalnál meghalna". Mert ez egy kicsit másféle póló. A sportág szabadvízi változata másféle szabályokra épül. A megszokott pálya felén játszanak, csupán négyen-négyen szállnak vízbe, két bíró helyett egy vezeti a meccset. A hét végén a Balaton partján, a Club Aligán rajtol a 2. Kaloterm strandpóló-bajnokság. Mintegy tizenhat csapat - amatőrök és profik - száll harcba a hat hétvégén át tartó sorozat küzdelmeiben. A nyitónapon az Eb-győztes női válogatott is rajtol. Nem mellékesen egymillió forint üti a győztes tagjainak markát, a második és harmadik se távozik üres kézzel. Élvezetes küzdelmek várhatók, a tavalyi sikeren felbuzdulva idén nők és gyerekek is strandpólóznak.

JK, A Színes sport 2001.07.06

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001