FONTOS


 

Továbbra is Martin György vezeti a pólószövetséget
Tízek tanácsa

Vasárnap délelőtt szép csendben gyülekezett a pólótársadalom, hogy eleget tegyen a sporttörvény előírásának, s megválassza az új elnökséget. Tizenegy óra helyett tizenegy óra húsz perckor kezdődött a közgy?lés a szigeti Danubius Grand Hotelben - fájdalom, nem sokkal arébb, a Komjádiban éppen ekkor fújt a sípjába a két játékvezető... Az UTE-BVSC derbin a labdáé, a gy?lésen a szavaké és a szavazatoké volt a főszerep.

Aztán mint kiderült, a bajnoki rangadó több izgalmat hozott. Többet, mert ezúttal igencsak békés, nagy viharoktól mentes közgy?lésen van túl a pólótársadalom (Kemény Dénes és Gyarmati Dezső például emlékplakettett is kapott). Minden úgy történt, ahogy előzetesen eltervezték: az eddigi tizenhét fős elnökséggel szemben tíz főben harározták meg a vezető testület létszámát, s később a titkos szavazáson a liga által javasolt kilenc fő mindegyike megkapta a szükséges szavazatot. Így Boros Tamás, Faragó Tamás, Gyarmati Dezső, Lutter István, Kapolyi László, Kemény Ferenc, Martin György, Tolvaly Ferenc és Szívós István is élvezte a megjelentek bizalmát. A kérdés ezek után csak az volt, hogy ki lesz az elnökség tizedik tagja. Az újabb szavazást követően aztán erre is választ kaptunk: Gém Zoltán a különversenyben 79:71 arányban - csak hogy sportnyelven fogalmazzunk - "jobbnak bizonyult" Konrád Jánosnál.

Így teljesült sokak óhaja, és az eddigiektől eltérően nem az edzők kerültek be a legfelsőbb testületbe. Remélik, végre háttérbe szorulnak a klubérdekek, és csak az egyetemes magyar vízilabda érdekeit szem előtt tartva határoznak majd a vitatott kérdésekben.

A KSI edzőjének, az utánpótlás-válogatott egyik felelősének, Merész Andrásnak a javaslatára Lemhényi Dezsőt tiszteletbeli elnöknek választották, amit nagy taps kísért. Az elnökválasztást is megejtették, és a papírformának megfelelően az 1998 óta jól elnöklő egyetlen jelölt, Martin György megerősítést nyert vezető pozíciójában. A két alaelnöke a főleg marketingmunkával megbízott tv2 vezérigazgató, Tolvaly Ferenc, valamint a liga elnöke, Lutter István lett. Az elnökségbe beválasztott exminiszter, Kapolyi László a gazdasági ügyekért felel majd, a három bizottság fölé megalakított csúcsbizottság vezetését pedig Kemény Ferencre bízták.

Természetesen ahogy kell, módosították az alapszabályt, sőt az előkészítő munkájáért elismerést érdemlő Lutter István mindenkit megnyugtatott: nem kell beolvadni az úszószövetségbe, elvégre bejegyzett, legitim szervezetként, önálló szakszövetségként ismerik el a vízilabda-szövetséget, amit csak polgári peres úton lehetne annullálni. Ezt pedig ki is akarná a legeredményesebb csapatsportunkkal...

(amler), Nemzeti Sport 2001.03.26.

Függetlenségi harc
Konrád János: felrúgták a játékszabályokat

Még mindig füstölög magában dr. Konrád János. Pedig a vízilabda-szövetség hétvégi közgyűlése óta eltelt egy kis idő. Olimpiai bajnok pólósunk azonban még mindig nem emésztette meg a történteket, azt, hogy a választás további viták forrása, ráadásul, nem került be az elnökségbe.


Jani nem szenved rangkórságban

Nem mintha rangkórságban szenvedne, elvégre éppen elég társadalmi megbízatása van.
- Arról volt szó, hogy funkcionális és független testület jön létre a választások után - kezdte Konrád doktor.
- Aztán egyesek felrúgták a mindenki által elfogadott játékszabályokat. Mi lesz később, ha már az indulásnál minden rossz?

Azt még elfogadhatónak tartja, hogy a liga és más fórumok javaslatára a sportág néhány meghatározó személyiségét - vagy éppen pénzembert - az elnökségbe választottak. Az azonban már csípi a szemét, hogy a BVSC túlságosan nagy erőkkel képviselteti magát.
- Nem kötődöm igazán egyik klubhoz sem, bár a Vasas jelölt az elnökségbe. Ráadásul, több más egyesület is mögém állt. A BVSC-s vezetőkkel is tárgyaltam, akik támogatásukról biztosítottak. Gerendás György vezetőedzővel beszéltem, aki elmondta, rám voksolnak. Ehhez képest a hétvégi tanácskozáson megjelent az addig külföldön tartózkodó Gém Zoltán, a vasutasok szakosztályelnöke. S ahelyett, hogy azt mondta volna, vegyem fel a kesztyűt, mert ő is ringbe száll, kitérő válaszokat adott a választással kapcsolatban. S az ott lévő küldöttek szolgai módon be is választották Gémet.

Gerendás, megerősítette a fentieket, ám hozzátette, más klubok képviselői is szavaztak Gémre, aki korábban is elnökségi tag volt.
- Kérdem én, miféle függetlenségről beszéltek?! - mérgelődik Konrád.
- Hogyan hozhatnak részrehajlástól mentes döntéseket, ha egy szakosztályelnök is ott ül. Ráadásul, Lutter István révén, még egy, a vasutasokhoz elkötelezett tagja van az elnökségnek. Az lenne a tisztességes, ha Gém Zoltán levonná a következtetéseket és lemondana elnökségi tagságáról.

(jk), A színes Sport 2001.03.30.

Elnökségi kérdőjelek
Ki, miért és hova tartozik a pólóvilágban?

Békétlen a pólósvilág. Legalábbis egy része, hiszen a hétvégi közgyűlés nyomán nem tudták elfogadni, hogy Gém Zoltánt, a BVSC szakosztályvezetőjét is beválasztották az elnökségbe. Mondván, csorbul a testület függetlensége.


- Nem illik bele a megújuló elnökségről kialakított koncepcióba, hogy a klubvezetőt is megválasztották - mondta dr. Martin György, a szövetség elnöke.
- S itt nem személyekről van szó.

A ferencvárosiak klubvezetője, Papp Albert már azzal is jelezte, hogy a függetlenségpártiakkal ért egyet, hogy visszalépett, amikor elnökségi tagnak jelölték.
- Meglepődtem, amikor a BVSC szakosztályelnökét beválasztották a testületbe - kezdte.
- Amúgy is kicsit túlsúlyban voltak és vannak képviseltetve a vasutasok. Én inkább dr. Salamon Ferencet delegáltam volna az elnökségbe.
- Mindenki tartozik valahova, ilyen vagy olyan módon kötődik egy klubhoz - jelentette ki Godova Gábor, az újpestiek mestere.
- Majd meglátom, milyen munkát végeznek az új elnökségben, s akkor mondok véleményt.

A szolnokiak főnöke, Hollóy Tamás szerint sem túl szerencsés a választás, mégis - demokratikusan - megszavazták a képviselők, fölösleges utólag bűnbakot keresni. Az ügyben leginkább érintett Gém Zoltán nagyon sajnálja, hogy egy választás eredményét utólag kérdőjelezik meg.
- Az előző elnökségnek is tagja voltam - mondta.
- S kijelenthetem, az ott folyó munka alig egy ezrelékét teszik ki a klubügyek. Tavaly csak a Hesz kontra Ibolya eset volt ilyen, s akkor is tartózkodtam. Sokkal inkább a válogatott csapatok szereplése, a sportág működtetése, pénzügyi hátterének megteremtése a feladat. No meg az, hogy emelkedjen a mérkőzések színvonala, s tele legyenek a lelátók. Ezért dolgoztam, s talán ezért bíztak meg bennem most is.

(jk), A színes Sport 2001.03.31.

Túl jól sikerült

Elégedett volt a vízilabda-szövetség közelmúltban tartott közgyűlésével Babati Lajos. A MOB munkatársa szerint rendkívül jól volt előkészítve mind tartalmilag, mind formailag. A közgyűlés célja az alapszabály módosítása és az új tisztségviselők választása volt.
- Véleményem szerint minden nagyon jól elő volt készítve - kezdte a szakember -, talán túlságosan is jól. Ez alatt azt értem, hogy a liga és szakbizottság már mindent lezongorázott előre. Így fordulhatott elő az, hogy a tíz vezetői posztból kilencet az ő jelöltjeik kaptak. Jogilag viszont minden rendben volt, csak etikailag kérdőjeleznék meg valamit. Papp Albert, az FTC gazdasági vezetőjét jelölték az elnökségbe, de ő úgy gondolta, hogy ez nem összeegyeztethető a munkájával, ezért visszalépett. Gém Zoltán, a BVSC szakosztályelnöke ugyanakkor elfogadta a jelölést, és be is került a vezetőségbe. Végül is nem jogellenes a dolog, csak egy kicsit furcsa. Ugyanakkor a Vizilabda Szövetség, mint önálló szövetség szeretne a továbbiakban is működni, ez viszont a sporttörvénnyel ellenkezik. Ugyanis a törvény kimondja, hogy csakis alszövetségként folytathatja a tevékenységét. Korábban ugyan kaptak lehetőséget, hogy megtartsák az eddigi működési formájukat, de ez szerintem mára már hatályát vesztette.

(jármi), A színes Sport 2001.04.01.

Pólósok, főtitkár nélkül

Az alapszabály-módosító és tisztújító közgyűlésen a liga javaslatára tizenhétről tíz főre csökkent a Magyar Vízilabda Szövetség elnöksége. A sporttörvény maximálja az elnökségi tagok számát, ezért volt szükség a változtatásra. Két új alelnököt választottak. Kapolyi László ismert vállalkozó a gazdasági ügyeket veszi kézbe, míg Tolvaly Ferenc, a tv2 vezérigazgatója a marketingterület munkáit irányítja a jövőben. Dr. Martin György elnöknek egy elnöki tanácsadó csoport is segít. A triumvirátust dr. Kárpáti György, dr. Konrád János és Gyarmati Dezső alkotja. (A három neves korábbi pólós összesen hét olimpiai aranyéremmel büszkélkedhet.) Főtitkár viszont nincs, Pázmányi Gábor korábban leköszönt.

(buda), A színes Sport 2001.04.03.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001