FONTOS


 

Férfi Magyar Kupa, nyolcaddöntő, visszavágó
Fedett pályás magyar csúcs

FTC-Thomas Jeans : UTE-Humet: 8 - 3 (1-1, 0-0, 3-1, 4-1)

Népliget, 100 néző. V: Kosztolánczy, Juhász. FTC: K"SZ - Székely, Hesz 1, Komlósi, MATAJSZ 1, Nyéki 1, TIBA 3. Cs: Takács, HAUFE 2, Szebeni, Paján, Vogel, Boyd. Edző: Vad Lajos. UTE: NEMES - Varga D., Kollár, MÁTYÁS 1, Ambrus, Molnár P., Létay 1. Cs: Varga Z., Benczur, Suti 1, Povázai, Berezvai, Keszthelyi. Edző: Godova Gábor. Gól - emberelőnyből: 6/2 (3/1, 2/0, 1/1, 0/0), ill. 5/2 (1/1, 1/0, 0/0, 3/1). Négyméteresből: 2/2, ill. 0. Kiállítva - végleg, cserével: Molnár P. (1. perc - a játékvezető megsértéséért). Továbbjutott: az FTC, kettős győzelemmel

Fedett pályás magyar csúccsal indult a mérkőzés! Habár megbízható statisztika nem lapul a fiókban, erős a gyanúnk, hogy idehaza rendezett vízilabda-mérkőzésen játékosnak 32 másodperc elteltével még nem kellett végleg elhagynia a medencét. Most ez is megtörtént: Molnár Péter egy jogtalannak vélt kontrafault után szólt ki Kosztolánczy Györgynek az első UTE-akció zárultával, s minthogy mondandója nélkülözte egy Tóth Árpád-vers összes lágyságát, a játékvezető - aki pillanatnyilag No. 1-nek számít itthon - végleg, cserével kiküldte. A nem mindennapi alaphangot meglehetősen esetleges játék követte: a hazaiak egymás után háromszor próbálkoztak lapos lövéssel - két ízben emberelőnyben -, Nemes mindannyiszor odaért (mint kutyának a velőscsont - neki ez a kedvenc csemegéje). Szemközt Létay rögvest beverte az első fórt, egyszersmind megfelezve a Fradi szombatról hozott kétgólos előnyét. Sőt, Kollár akár el is tüntethette volna, ám egy az egyben képtelen volt túljárni Kósz Zoltán eszén, a válogatott kapus simán védte a ziccert. Ettől valamelyest megnyugodott a kissé kergén pólózó bajnokcsapat, a harmadik előnyt végül sikerült értékesítenie, miután a fórt négyméteresre váltotta (Matajszot tépték le): Nyéki mintha kivárt volna a végrehajtásnál, mindazonáltal belül maradt a tűréshatáron (1-1).


Nagy levegő, nagy lövés - Paján próbálkozása azonban nem ért gólt

A második hét perc viszont a szakmai tűréshatár környékén mozgott. Ha finom megfogalmazást óhajtanánk használni, akkor a két kapus számlájára írhatjuk a gólnélküliséget, jóllehet a két sokat látott hálóőrnek igazán nagy bravúrokra nem volt szüksége a harmatos támadások közepette. Térfélcsere után mozdult valami, pontosabban valaki: Haufe Tamás végre valami vízilabdára emlékeztetőt produkált, amikor szétlóbálta a védelmet, majd kilőtte a hosszú felsőt emberelőnyben. S minthogy egy úszóverseny során Berezvai labdája az egyik kapufáról a másikra vágódott, a túlsó végen a kontra viszont négyest, a négyes pedig - Haufe jóvoltából - gólt ért, az izgalom is kezdett kikopni az összecsapásból. Kisvártatva Matajsz briliáns centerezése aratott osztatlan elismerést, majd a vendégek legagilisabbja, Mátyás szerzett remekbe szabott akciógólt. Mi több, a negyedik negyed elején Suti lefordulása még akár felfordulással is kecsegtethetett volna (4-3), ha nem jön Tiba. Ô viszont jött, lőtt - csapata pedig győzött: a sörtehajú villámember két perc alatt ért el mesterhármast. Először egy rossz védelmi váltást használt ki, majd Székely bejátszását paskolta be, végül maga úszott meg, s vágta a labdát a hosszú felsőbe jobbal, a balkezesek oldaláról (7-3). Közben Kósz hárított újabb ziccereket - igaz, a lilák fegyelmezetlensége is a kezére játszott -, így a végén még Hesz is beverhetett egyet.

Összegzés gyanánt annyit: ha azt vesszük, hogy egy hónapja a Fradi egy hasonlóan szeles szerdai napon 6-2-re verte meg az UTE-t, majd győzött Pireuszban, akkor a szombaton esedékes nizzai BL-találkozó előtt akár ennek az amúgy sima sikernek is tulajdoníthatunk némi jelentőséget. Vad Lajos: - Jelzem, idén eddig mi vagyunk az egyetlenek, akik le tudtuk győzni az Újpestet. Godova Gábor: - Szurkoltam, hogy megint lőjünk legalább négyet, mint szombaton, de ez nem jött össze. Úgyhogy ettől kezdve a Fradinak szurkolok a nemzetközi kupamérkőzésén.

(cs.g.), A színes Sport 2001.02.22.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001