FONTOS


 

Káosz Lausanne-ban
Újabb iga

Nagyon úgy fest, liga helyett ismét igává silányul egy grandiózus elképzelés - legalábbis ez derült ki pénteken Lausanne-ban, ahol a Világliga résztvevői gyűltek egybe az augusztus 10-én induló sorozat részleteit áttekintendő. Jóllehet egy Európa-bajnokság és egy világbajnokság után ez a széria senkinek sem hiányzik, a FINA 400 ezer dolláros évi apanázsa kellő ellentételezésnek tűnt a fizikai és szellemi kilúgozásért. Csakhogy az egybesereglők általános elképedésére a Nemzetközi Úszószövetség illetékesei gyökeresen új elképzelésekkel álltak elő. Eddig ugyebár arról volt szó, hogy a két négyes csoportba sorolt nációk mindegyike rendez egy tornát - amint az a balul elsült Európai Nemzetek Ligája esetében is volt -, majd az összesített eredmények alapján kialakul a négyes finálé mezőnye. Ehhez képest az új ötlet szerint mindegyik együttes két-két találkozót vív a másik otthonában, a tornák töröltettek, csupán a négyes döntő a régi - pontosabban az sem, miután nem a klasszikus elődöntő-döntő forgatókönyv szerint zajlik majd, hanem a gárdák csinálnak egy teljes kört, aztán a harmadik-negyedik helyezett meccsel a bronzért, az első kettő pedig az aranyért. A helyszín és az időpont mindenesetre megvan: Athénben, szeptember 18. és 23. között találkoznak a végjátékba jutottak, amihez egy bájos lábjegyzetet is csatoltak, nevezetesen a görögök végezhetnek akárhanyadik helyen a csoportmeccsek során, ők mindenképpen ott lesznek a döntőben. Ennek nyilván örvendenek az olaszok és a spanyolok, akik a brazilokkal egyetemben csupán egy továbbjutó helyért csatázhatnak.


Fodor, Steinmetz és Kósz védekezik Sydneyben. Egyelőre a Világligával kapcsolatban is csak széttárt karokba ütközni...

Bennünket mindazonáltal más zavar, amint az dr. Martin György beszámolójából is kitűnik. "Sajnos, nagyon kevés konkrétum van - közölte a magyar szövetség elnöke, akit Lausanne-ban értünk utol.
- Az új lebonyolítási rend forgatási táblázatáról például azonnal kiderült, hogy használhatatlan. A FINA ugyanis hat hétvégét jelölt ki a páros mérkőzésekre, csakhogy a horvátok, az olaszok, a spanyolok és a görögök csupán négy alkalommal érnek rá, minthogy szeptember nyolcadikától rendezik a Mediterrán Játékokat. Ami számukra rendkívül fontos, mivel a görögöket leszámítva az ottani eredmény döntően befolyásolja az állami támogatás mértékét. Azaz a program borult, s bár nekünk az amerikaiakkal és a horvátokkal egyetemben van egy elképzelésünk, csakhogy az oroszok időközben távoztak, nem tudtuk kivel megvitatni az új menetrendet. Én ahhoz próbáltam ragaszkodni, hogy a háromszor két találkozót, azaz az amerikaiak, oroszok és horvátok elleni összecsapásokat egymást követő hétvégéken rendezzük odahaza péntek-vasárnap leosztásban, így ugyanis rengeteg pénzt tudnánk megspórolni. Nem mintha nem főne a fejünk amiatt, hogy mi - ellentétben a többséggel - már eléggé előrehaladtunk a régi szisztéma szerinti budapesti torna szervezésében, szponzorokkal tárgyaltunk, a TV2-vel elvi egyezséget kötöttünk, magyarán épp az okoz gondot, hogy tudtuk, mit akarunk csinálni."

Martin doktor amondó, hogy december óta változott a leányzó fekvése, hiszen a pénzdíjra elég kevés marad: az indulásért felszámolt alaptarifa (20 ezer dollár) mellett az elnök szerint csak akkor lehet szolid nyereséggel zárni a szériát, ha elcsípjük az első vagy a második helyet (75, illetve 100 ezer dollárért). Minden más esetben kész ráfizetés a részvétel a jelenlegi feltételek között. Nem csoda, hogy Martin az ülésen felvetette: 2002-re kellene összpontosítani az erőket. Mustapha Larphaui FINA-elnök és Cornel Marculescu főtitkár azonban ragaszkodott a 2001-es induláshoz, vagyis úgy fest, eszi, nem eszi, nem kap mást alapon kénytelenek vagyunk lenyelni a békát.

"Hogy azért annyira ne érezzük rosszul magunkat, igazán szívet melengető, hogy folyvást minket állítanak követendő példaként a többiek elé, mondván, Magyarországon évi huszonöt mérkőzést közvetítenek, ráadásul magasabb színvonalon, mint bárhol másutt. Azaz szívesen segítünk a többieknek, hogyan tárgyaljanak a szponzorokkal, a tévékkel - és közben reménykedünk, hogy a következő, márciusi összejövetelen nem állnak elő megint valami gyökeresen új elképzeléssel" - summázta a történteket Martin, aki azt is elújságolta, hogy kiderült: az 1999-ben egyszer már elparentált Világkupát 2002-ben mégis megrendezik. Igaz, azt még hozzátette: "Legalábbis ez volt a legutóbbi információ így hat előtt tíz perccel..."

(csurka g.), A színes Sport 2001.02.17.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001