FONTOS


 

LEN-kupa, negyeddöntő, visszavágó
Csak itt van a Kánaán

Vasas-Plaket : CN Barcelona: 6 - 5 (2-0, 2-2, 1-2, 1-1)

Komjádi uszoda, 2200 néző. V: Illiadisz (görög), Schwartz (izraeli). VASAS: KOVÁCS Z.
- REX-KISS B., Vindisch, VÁRI 2, STEINMETZ Á., VARGA T. 3, Czirok. Cs: Katonás, Kovács R. 1. Edző: Somossy József. BARCELONA: R. Garcia - D. Garcia 1, Goma, Miller, Pérez 1, THOMAS 1, J. GARCIA 2. Cs: Woods, Esforzado, Molinarios. Edző: Toni Estelle. Gól - emberelőnyből: 10/4 (1/0, 6/2, 0/0, 3/2), ill. 11/3 (3/0, 3/2, 2/1, 3/0). Kipontozódott: Vindisch (28. p.), D. Garcia (28. p.). Továbbjutott: a Vasas 13-12-es összesítéssel

További eredmények

Mladost Zagreb (horvát)-Mediterrani Barcelona (spanyol) 9-5. A Mladost kettős győzelemmel, 16-9-es összesítéssel jutott tovább. Vuliagmeni (görög)-Primorje Rijeka (horvát) 8-4. A Vuliagmeni 18-15-ös összesítéssel jutott tovább. A Recco-Brescia mérkőzésről lapzártáig nem érkezett jelentés.


Pérez lóbál, Vári figyeli. A végén nem csak figyelt, rárontott - és szerelésével véget vetett az izgalmaknak

Csapata rutintalanságától félt Somossy József edző, attól tartott, hogy a közhely, amely szerint "idegenben jó az iksz, mert akkor otthon jön a Kánaán" vezérli majd a játékosait. Különösen azok után, a Vasas az első mecscsen, Barcelonában végig vezetett, s csak a lefújás előtt egyenlített az ellenfél. Így aztán kezdhettek mindent elölről a csapatok.

A rajt után rögtön emberhátrányba került a Vasas, Kovács kapust állították ki, de Miller mellélőtte a labdát, így támadásban bekkelhette ki a hátrányt a csapat. Fegyelmezetten védekezett, koncentráltan játszott a magyar együttes, és az összpontosításnak volt köszönhető, hogy Varga Tamás valamivel több mint négypercnyi játék után vezetést szerzett. Varga mellett Vári szolgált ötletekkel, Steinmetz Ádám pedig azzal tűnt ki, hogy töretlen akarással verekedett a spanyol kapu előtt. A vendégek sem voltak nyugodtak, hol kapu fölé, hol mellé lőtték a labdát, aztán megint Varga Tamás jött, a negyed végén egy szabaddobást egyből küldött a kapuba, és ezzel zárult az első felvonás (2-0).

A folytatásban Vári azonnal összeszedte a második hibáját, Varga Tamás az elsőt, ez volt a veszélyesebb, hiszen a támadásból gólt lőttek a spanyolok. A góltól persze nem lett nyugodt a magyar csapat, ki-kiesett a játékosok kezéből a labda, aztán jött egy fór, egy időkérés, egy egyszerű figura, és jött, de ami fontosabb, lőtt Vári Attila, hogy maradjon a kétgólos előny. Más kérdés, hogy a spanyolok is hasznosították e forgatókönyvet, ők is időkérés után szépítettek. Ezt leszámítva a védekezéssel továbbra sem volt gond a Vasasnál, aztán az utolsó másodpercekben a támadással sem, hiszen Vári a dudaszóval egy időben értékesítette az újabb előnyt (4-2).

A harmadik fejezet prológja az volt, hogy Varga Tamás is összeszedte a második hibáját, tehát kulcsjátékosok kerültek végve- szélybe. A veszély érzete tette-e, vagy valami más, ez nem tudható, mindenesetre a spanyolok annak rendje és módja szerint kiegyenlítettek, hogy aztán a negyed végén megint Varga Tamás emelkedjen fölül a kapkodó hangulaton, belőve a harmadik gólját, immár vezetéshez juttatva csapatát. Hogy vezetéssel fordulhatott a Vasas, ahhoz persze az is kellett, hogy az egész meccsen parádézó Kovács kapus szabályosan lelopja a labdát Pérez kezéről (5-4).

A negyedik negyed úgy kezdődött, hogy rögtön egyenlített a Barcelona (viszonylag gyermeteg védelmi baklövés után esett góllal, ugyanis D. Garcia bántóan egyedül maradt a rossz váltás után), ami azt jelentette, hogy a csapatok kezdhettek újfent mindent elölről, mintha nem is háborúztak volna egymással korábban, összesen hét negyeden át. Kovács Zoltán rendre elorozta a labdát Pérez elől, ám sokáig nem ment sokra ezzel a Vasas, de még azzal sem, hogy Steinmetz Ádám végre egyszer rendesen kézbe foghatta a labdát, a center ugyanis a kapusba vágta. A túloldalon Kovács mutatott be szédületes bravúrt: miután nem sikerült lelopnia a labdát Miller kezéről, az ausztrál tisztán elengedett lövésébe hihetetlen reflexszel tudott belenyomni a vállával (ezzel igazolva, hogy előzőleg a kapufa nem érdemtelenül segítette ki). Ahogy az lenni szokott, a Vasas azonnal visszakapta a fórt, s élt is a lehetőséggel: Kovács Róbert hatalmas erővel lőtt a jobb szélről a jobb sarokba, jellemző, hogy a bírók már megadták a gólt, amikor ő még mindig nem hitte el, hogy - sikerült.

A játékvezetők az illem kedvéért azonnal emberelőnyhöz juttatták a Barcelonát, de Vári elcsente a labdát Péreztől, akkor, amikor már csak huszonnyolc másodperc volt hátra - s a huszonnyolc másodperc letelte után a továbbjutását ünnepelhette a Vasas. Somossy József: - Az történt, amit vártam. Ha nagy a tét, akkor a rutinon múlik a legtöbb, így lehetett, hogy elsősorban Varga Tamásra és Vári Attilára számíthattam ezen a meccsen. Gratulálni viszont az egész csapatnak gratulálok. Toni Estelle: - Nagyon köszönöm, hogy megkérdezett, de higgye el, nincs mit mondanom erről a mérkőzésről.

Malonyai Péter, A színes Sport 2001.02.11.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001