FONTOS


 

Bajnokok Ligája, Piros csoport, 1. forduló, Athén: nagyot lépett az FTC-Thomas Jeans
Zöld a fülük, fülig ér a szájuk

Olympiakosz Pireusz : FTC-Thomas Jeans: 6 : 8 (0-1, 1-2, 3-3, 2-2)

Pireusz, 400 néző. V: Vuletics (horvát), Nonnekes (holland). OLYMPIAKOSZ: Voltirakisz - DJOGASZ 2, Pszühosz, Hadzisz 1, VLONTAKISZ 1, Thomakosz 1, Hadzsitheodoru 1. Cs: Platanitisz, Jagosz, Vafiadisz, Lagonikakisz, Marulisz. Edző: Dragan Matutinovics. FTC: K"SZ - SZÉKELY 3, Hesz, Takács, Matajsz, Tiba 1, NYÉKI 4. Cs: BOYD, Vogel, TAKÁCS, Komlósi, Szebeni, Paján, Haufe. Edző: Vad Lajos. Gól - emberelőnyből: 8/3 (2/0, 2/1, 2/2, 2/0), ill. 5/4 (1/1, 0/0, 3/2, 1/1). Négyméteresből: -, ill. 1/1. Piros lap: dr. Rusz Zoltán (az FTC orvosa, 17. p., reklamálásért). A csoport másik mérkőzésén: Nis-Naftagas Becsej (jugoszláv)-Olympique Nice (francia) 12-11


Fehér sapkában Nyéki Balázs küzd, aki mostanában négyesével lövi a gólokat

Vannak, akik négyesével lövik a gólokat. Mindegy, hogy hétközi bajnokiról van szó, avagy sátoros ünnepekre eső Bajnokok Ligájáról. Mint Nyéki Balázs. Aztán vannak, akik otthon a laposabb tétért folyó meccseken nehezen tudnak felpörögni, viszont amikor a létező legélesebb az összecsapás, és a neuronok vitustáncot járnak az agyakban, akkor nyújtanak világklasszis teljesítményt s döntik el a meccset Mint Székely Bulcsú. És van, akiÉ A mondat nem szorul folytatásra, Kósz Zoltán - foglalkozása kapusfenomén - képességeiről ezer és egyszer írattak már ódák. Márpedig ha egy csapatban akad három ilyen teljesítmény, amihez mindenki más hozzáteszi a magáét, az manapság Pireuszban is elég egy meglepő, ugyanakkor mérhetetlenül magabiztos győzelemhez. Az már az első negyed folyamán kiderült, hogy Kósz éppenséggel megint nem bal lábbal kelt fel. Lőttek neki szélről. Szemből. Elébb távolabbról. Utóbb két méterről. Előnyből is. És a labda rendre elakadt azokon a zseniális csápokon. Közben Vad Lajos a szőnyeget rugdalta, miután Matajsz Márk tisztára játszotta magát, de a kapufára centerezett (mondhatni, ott folytatta, ahol a pireusziak ellen idegenben abbahagyta három éve, a KEK-döntő utolsó percébenÉ). Kósz eközben bevetett egy kis extrát: emberhátrányban nem csupán a lövésre helyezkedett, de beleütött a kapuja előtt szálló bejátszásba is. A túloldalon aztán Székely az utolsó percben lenyűgöző higgadtsággal szerzett vezetést egy remekül megjátszott fór végén, amihez lábjegyzetként nem árt hozzáfűzni, hogy előtte két igen viharvert kísérlettel mutatkozott be - mégis maradt önbizalma a megtalálni a hosszú sarkot.

A remek kezdés pedig lassan kezdett tündérmesévé változni: Kósz a változatosság kedvéért a ziccerben kapujára törő Jagosznál a lövő kéz megütésére ment - a labda is ment, mellé -, szemközt Nyéki a jobb szélről, jobbal pattintott egy parádésat, sőt, kisvártatva überelte ezt a produkciót is, amikor is három másodperccel a támadóidő lejárta előtt zsenge tíz méterről, kisodródva megtekerte a labdát, Voltirakisz pedig kissé gúvatag szemekkel nézte, amint a sárga gömb mint valami természeti csoda, lélegzetelállító ívet leírva kiköt a jobb felsőben (0-3). Teltek s múltak a percek, a görögök lassan kapura sem mertek nézni előnyben, távolról végképp veszélytelenek voltak, majd amikor Kósz odaért Jagosz pattintására is - utóbbi egyedül úszhatott be négy és fél méterig -, komolyan aggódni kezdtünk, hogy mikor fognak a hazaiak gólt lőni.

Hatvanöt másodperccel a második negyed vége előtt aztán Hadzsitheodoru emberes bombájával a görögök is "megnyitották" számlájukat, s érezni lehetett, messze még a muzsika vége. Olyannyira, hogy a harmadik periódus elején mintha némi szellő támadt volna a part felől. Nem nagyon fújt(ak), csak egy picit. Amennyi dukál egy hazai gárdának. Hiába tartotta Takács remekül a centert, csak kiküldték egy idő után. Vlontakisz értékesítette ezt az előnyt - válasz gyanánt Székely is, ha már kiharcolta (2-4) -, ezt követően azonban beengedtünk egy "olcsó" gólt, bár igaz, ami igaz, az elzárásból bombázó Djogasz lövésén látszott, egy kicsit odébb, Horvátországban plántálták bele a sportág alapjait. Nem sokkal később ismét meggyőződhettünk erről, bár ekkor nem igazán a nemzetiséggel törődtünk, hanem azzal, hogy a hűvös víz partján hihetetlenül forróvá vált a talaj (4-4).

MígnemÉ

Hetven másodperc, két villanás - és megint oly fényesnek tűnt minden. A két villanás Székely Bulcsú nevéhez fűződik. Előbb egy veszni látszó fórt vágott be kíméletlenül, utána Kósz védését követően meglódult, és a kissé szellősen visszazáró hellén védelmi fal egyik résén betörve egy vitathatatlan négyméteres megadásáig száguldott (avagy ismét kiderült, nem véletlenül járt Sydneyben, s tért onnan vissza nyakában egy aranyéremmel). A büntetőt Nyéki úgy vágta be, mintha mi sem történt volna (holott három napja kihagyta az UTE ellen), a kétfás előny így egyre szebb befejezést sejtetett. Néhány perces úszóversennyel indult a negyedik negyed, kihagyott görög fórral folytatódott, Hadzisz azonban nem sokkal később egy pimasz átlövéssel szépített (5-6). Mielőtt ismét izgalmassá vált volna a csata, Tiba rálicitált a görögre: még arcátlanabb módon lőtte ki a hosszú felsőt, és ezen akciógól után érezhető volt, itt ma nem lehet baj. Pláne nem azután, hogy az eleddig csak nyüglődő Sean Boyd két mozdulattal rávágta a szemfedelet az Olympiakoszra: az ausztrál légiós előbb blokkolt emberhátrányban, az ellenakciónál pedig kiállítást harcolt ki, amelyből ki más, mint a csupán hiperlatívuszokkal illethető Nyéki csuklózta be a labdát (5-8). Ezek után az is belefért, hogy a hazaiak eladdig csak vergődő, legveszélyesebbnek tartott lövője, Thomakosz kihasználja az első igazi védelmi megingásunkat. Minthogy ez 16 másodperccel a zárás előtt történt, nagyvonalúan legyinthettünk egyet. Nemsokára megszólalt ugyanis a duda, és néhány igazán éles, ámde diadalittas "Igeeen!" hasított a levegőbe.

Megcsinálták, zöldfülűként. És a végén fülig ért a szájuk.

És ha azok a bizonyos szájak csupán a meccs végén nyílnak ki a továbbiakban is, nem válnak úgymond naggyá az elkövetkező hetekben, úgy erős a gyanúnk: itt és most az első fejezetét láttuk egy igazi tündérmesének.

Dragan Matutinovics: - Egyik csapat sem játszott igazán jól, ám a tapasztaltabb Ferencváros végül is megérdemelten győzött. Budapesten azért meg fogjuk mutatni, hogy ennél sokkal többet tudunk.

Vad Lajos: - Ahhoz képest, hogy öt újonccal, három európai kupameccsel a hátunk mögött jöttünk ide, azt hiszem, nyugodtan minősíthetem szenzációsnak a fiúk teljesítményét. A csapat a legteljesebb mértékben megvalósította elképzeléseimet, okosan, megfontoltan vízilabdázott, és azt a kevés ítéletet, amit kapott a meccs során, maradéktalanul kihasználta. Arról pedig aligha kell áradoznom, amit Kósz Zoli produkált a kapuban, ismeri mindenki, ilyenkor milyen mutatványokra képes.

(cs.g.), A színes Sport 2001.01.28.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001