FONTOS


 

Férfibajnokság a Dreher-kupáért, A-csoport: Fantasztikusan kezdett az FTC-Thomas Jeans
Kósz fel sem húzta a redőnyt

Vasas-Plaket: FTC-Thomas Jeans: 4 : 9 (0-3, 1-2, 2-1, 1-3)

Komjádi uszoda, 400 néző. V: Juhász, Szentgyörgyi, VASAS: Kovács Z. - Vindisch, Katonás, Vári 2, Steinmetz Á., Varga T., Kovács R. Cs: Czirok 1, Rex-Kiss B. 1, Fábián. Edző: Somossy József, FTC: K"SZ - SZÉKELY 2, NYÉKI 2, Takács, MATAJSZ 2, HESZ 2. Tiba. Cs: Paján 1, Haufe, Vogel, Boyd. Edző: Vad Lajos, Gól - emberelőnyből: 8/1 (3/0, 2/1, 1/0, 2/0), ill. 9/3 (1/0, 3/1, 2/0, 3/2), Kipontozódott: Katonás (25. p.)


Hesz (balra) és Vári kéz a kézben egy célért - a labdáért

Nem sikerült túlzottan fényesre a Vasas "meccsbemenete": rögvest fórba került a hazai csapat, amit Kovács R. Matajsz kezére ragasztott - ő a Fradinál van alkalmazásban -, közben Székely lefordult, és berakta a labdát a rövid felsőbe. Aztán még egyszer. Kósz ezalatt nekiállt produkálni magát a kapu előtt. Mondhatnánk, lehúzta a redőnyt, bár a helyes megfogalmazás tán az lenne: ki sem nyitott. Amikor Katonás emberelőnyben leadott, amúgy elég emberes, ráadásul rafináltan helyezett bombájára odakapta a kezét, tudni lehetett: ez most "az a nap". Ilyenkor az ellenfél egy idő után úgy érzi, hogy egy gumifallal játszik. Az utóbbi időben Kósztól ez inkább meglepő, mintsem elvárható. Mert, ugye, a térdeÉ Június óta, ha háromszor nyújtott ehhez hasonlatos teljesítményt: kétszer az olimpián, az olaszok és az oroszok ellen, továbbá két hete a Szuperkupa-döntőn, meg most. Az első negyed ötödik percében a Vasas játékosairól már üvöltött, hogy teljesen e mágia hatása alá kerültek. További két fórt hagytak parlagon, miközben a Fradi Matajsz csodás csavarásával már a harmadik akciógólnál tartott. Mi több, ha Hesz egy kicsit önzőbb, és nem a rosszabb helyzetben úszó Tibával akar gólt lövetni, az első negyed 0-4-gyel zárulhatott volna. Ám ami késett, nem múlt, minthogy már az angyalföldieknél a védelem is kezdett elbizonytalanodni: visszaúszóban volt a kiállított, amikor a nem éppen hórihorgasságáról elhíresült Nyéki három védő gyűrűjéből húzott gólt. E nem kifejezetten kifizetődő "hagyd, én is hagyom" elv a hazaiak akcióin is úrrá lett, látszott, kifejezetten szabadulnak annak ódiumától, hogy egyáltalán Kósz irányába nézzenek. Egyedül Vári vette a bátorságot - noha azt megelőzően elsősorban Matajsz tette izgalmassá a meccset azzal, hogy egy kibrusztolt ziccert fölévágott centerből. Így lettt 0-5 helyett 1-4, mégnem a túloldalon Paján újfent egy "visszajövős" előnyt váltott gólra, megoldásának értékét növeli, hogy a visszaúszó már a nyakát szorongatta.

A harmadik negyedben aztán megint a zöldek tettek arról, hogy kissé felforrósodjon a hangulat. Egy ötnél Kósz magától értetődő módon fogta Vindisch ziccerét, indította Matajszot, aki túlságosan is biztosra ment, lóbálás közben ugyanis a másik kezével odébbtolta Kovács kapust, amit Szentgyörgyi játékvezető nem tolerált, a másik kapunál pedig Czirok nagy sokára meglelte a hosszú sarkot. S hogy még ennél is érdekfeszítőbb legyen a találkozó, a kisvártatva előnybe kerülő Fradi mestere, Vad Lajos a sípszó után szinte azonnal időt kért, így Hesz gólja is elszállt a semmibe, ráadásul a fórból sem lett semmi, Rex-Kiss B. viszont remekül becsuklózta az újabb Vasas-gólt (3-5).

Csakhogy ezen az estén a bajnoknál ez is belefért, minthogy még mázlija is volt: Vogel amúgy pompás csavarása épp Matajsz elé pattant a kapufáról, aki szintén rácsavarta a labdát, az pedig beakadt a léc alá - épp a duda pillanatában.

Ez végképp lelombozta az angyalföldieket, akik még azt is kénytelenek voltak végignézni, amint előbb Hesz lövése Vári, Nyékié meg Kovács Z. kezéről vánszorog épphogy a gólvonalon túlra, hovatovább meghökkentővé növelve a különbséget. Az ekkor már minden mindegy alapon tüzelő Vasas pólósok próbálkozásai közül Vári felsősarkosa azért felkerült az eredményjelzőre, ezt leszámítva Kósz zárórát tartott, amott pedig Hesz tette tökéletesen egyértelművé együttese győzelmét. Avagy a zöldek tartják formájukat: ámbátor tizenhárom egészséges játékosuk sincs (a 9-es sapkát ki sem tudta osztani edzőjük), akkor igazán veszélyesek, ha elesettnek tűnnek. Pláne, ha ott van velük Kósz, aki felsegíti őket. A sydneyi hős mellesleg csak mosolygott a meccs után: "Ki kellett pihennem magam, ennyi. Nincs ebben semmi varázslat."

Pedig az uszodában többen esküdtek rá, hogy valami ahhoz hasonlót láttak.

Somossy József: - Öt játékos érdemtelen meghívása a válogatott keretbe lerombolta a csapatnál eddig elvégzett munkát.

Vad Lajos: - Taktikailag maximálisan megvalósította a csapat mindazt, amit kértem. A fiúk profi módon játszottak ráadásul több kiemelkedő teljesítmény is akadt Kósz Zolié, Matajsz Márké, Székely Bulcsué, aki a góljai mellett a védekezést is szervezte és ki kell emelnem Hesz Mátét is, aki tökéletesen semlegesítette Varga Tamást, szintén nagy mértékben járulva hozzá remek győzelmünkhöz.

(cs.g.), A színes Sport 2001.01.14.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001