FONTOS


 

"Büntetésből" pólózik Zágrábban a sydneyi aranycsapat

Az olimpiai bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott gyakorlatilag egy olyan edzéssel vág neki az Európai Nemzetek Ligája hétvégi, zágrábi döntőjének, amelyen a komplett 14 tagú keret együtt gyakorol.

Első és utolsó komplett edzését péntek este 8-tól 9-ig végzi a magyar férfi vízilabda-válogatott, de ez a szokatlan szituáció dr. Kemény Dénes szövetségi kapitány szerint cseppet sem tér el az ellenfelek helyzetétől. Az Európai Nemzetek Ligája döntőjébe jutott további 3 csapat - az induló 8 válogatott két csoportban küzdött, a csoporton belül a csapatok négyszer játszottak egymással, mindig más helyszínen, s végül az első két helyezett lépett a fináléba -, Horvátország, Jugoszlávia és Olaszország kerettagjai is bajnoki fordulót vívtak szerdán, ami a mi keretünkből kilenc pólóst érintett.

- Ami a mi felkészülésünkben eltér a másik három válogatottétól, az az elmúlt két hónap - mondta dr. Kemény Dénes szövetségi kapitány. - Friss olimpiai bajnokként az öröm és az ünneplés heteit éltük, nem tudom 24 órás együttlét után mennyire tudnak majd harapni a fiúk. Két olyan tét nélküli meccsen, amelynek csak presztízsértéke van. A másik három csapat az elmúlt két hónapban lehetett szomorú vagy dühös, de az biztos, hogy nincs bennük megelégedettség

A magyar csapat szombaton 16.30 órakor Olaszország ellen száll vízbe először, s 18 órakor kerül sor a Horvátország-Jugoszlávia találkozóra. Vasárnap 10.30 órakor játszanak a vesztesek a 3. helyért, a győztesek pedig 11.45 órától az első helyért.

- Az olaszok elleni nyitómeccs további kérdéseket tartogat. Nem tudhatjuk, mit hoz ki riválisainkból az olimpián elvesztett negyeddöntő keserűsége, ott elszenvedett valós vagy vélt sérelmeik, illetve az új szövetségi kapitány személye - fejtegette a kapitány. - Információink szerint mind a négy válogatott az olimpiát megjárt keretével áll fel, nálunk a 13 sydneyi bajnok mellé azért került Varga II. Zsolt a keretbe, mert fennáll a kockázat, hogy bárki megsérül. Vári Attila csuklója még mindig fáj, úgy láttam zavarja a lövésben, s a gyógyulás fájdalmas stádiumában van Kósz Zoltán olimpia után megműtött térde is.

A kapitány pont ezért azt tervezi, hogy Kósz játékára csak akkor kerül sor, ha mindenképpen szükséges, magyarul: ha Szécsi Zoltán megsérül vagy nem véd kielégítő formában.

- A nápolyi Bajnokok Ligája-selejtező kényszerhelyzet volt, a Ferencváros vezetői és Vad Lajos vezetőedző úgy ítélték meg, hogy ebben a létfontosságú helyzetben segíteni tudok a csapaton - így Kósz Zoltán. - Ezért vállaltam el a két mérkőzésen a védést, de a továbbiakban még erősödnöm, gyógyulnom kell, bár jó a térdem, Zágrábban nem szívesen kockáztatnék.

Arra a kérdésre, hogy a szövetségi kapitány miért nem kockáztat, s dob be fiatalokat a sydneyi aranycsapat elgyötört tagjai helyett, Kemény Dénes így felelt:
- Ez a torna azért furcsa, mert az első, selejtező része az olimpiai felkészülést szolgálta, s gyakorlatilag ez a része is oda kívánkozik. Mégsem volt értelme Sydney előtt lezavarni, mert a szoros eredmények miatt nem lehetett átlátni az olimpiai felkészülés menetét. Tehát amellett, hogy ezt a döntőt az olimpia részének tekintem, úgy gondolom, hogy a következő négy év munkája csak január másodikán kezdődik. Azt szeretném, hogy ez a csapat szépen karácsonyozzon, nem akarok senkiben rossz érzéseket kelteni egy fiatal tehetség kipróbálásával. Ezzel együtt ez a döntő nem jutalom - inkább büntetés, hiszen az aranyérmeseknek újra bizonyítaniuk kell.

Dr. Molnár Tamás, a jugoszláv Becsej légiósa szerint bizonyítani is fognak.
A kiváló center az elmúlt hetekben közelről látta az egyik zágrábi rivális, a jugoszláv együttes felkészülését, tekintve, hogy 7 plávi válogatott pólós is a csapattársa.

- Nekik sem fog jólesni ez a torna. Úgy láttam, kifejezetten csalódottak voltak az olimpia után, most sincsenek különösebben formában, ráadásul első meccsüket a horvátokkal vívják - adott gyorsértékelést Molnár.

Arról, hogy mégis mit lehet várni az olimpiai bajnok csapattól, Kemény Dénes így nyilatkozott:
- Az elmúlt három év tapasztalata szerint mindig az arany volt az elvárás velünk szemben. Ha megtaláljuk azokat a kapaszkodókat, amitől motiváltan tudunk játszani, a tudásunk elég hozzá, hogy mindkét meccsünket megnyerjük.

Németh Andrea, Sporthírek 2000.11.30.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK