FONTOS


 

Az első BEK-győztes ellen készül a BVSC

Amikor - természetesen futballmintára - 1969-ben először rendezték meg a vízilabda Bajnokcsapatok Európa Kupáját, akkor az a Mladost Zagreb hódította el a trófeát, amelyik ellen pénteken este játszik a BVSC-Brendon a Bajnokok Ligája idei négyes döntőjében a vajdasági Óbecsén. A másik elődöntőben a címvédő Splitska Banka a házigazdákkal találkozik.

A eddigi 30 BEK-, illetve BL-csatározás során is a Mladost volt a legeredményesebb: ötször bizonyult a legjobbnak a kontinensen. Egyébként roppant kiegyensúlyozott képet mutat Európa pólós klubjainak statisztikája: 8 ország 17 bajnokcsapatának neve került fel a trófeára.

A magyarok közül eleinte az OSC, később a Vasas játszott főszerepet (mindketten 2-2 alkalommal végzett az első helyen, előbbi 1972-ben és 1978-ban, utóbbi 1979-ben és 1984-ben győzött), utoljára viszont az UTE-Primavera lett kupagyőztes, 1994-ben.

Az Újvidéktől 45 km-re lévő Tisza-parti kisvárosban, Óbecsén vízbe szállók közül a "rekorder" Mladost, s a tavalyi győztes Splitska Banka mellett a NIS Naftagas Becej szinte újoncnak számít: 1983-ban jutott fel a jugoszláv I. osztályú bajnokság A-csoportjába, s tavaly úgy volt második a bajnokok között, hogy a délszláv háború miatt nem rendezhette meg a döntőt, s kénytelen volt esélyesként Nápolyban játszani.

A legutóbbi 4 magyar bajnokságot megnyerő "jelenkori" BVSC - szemben a nyolcvanas évek 2 második és 1 harmadik helyével - eddig nem járt sikerrel, mert még egyszer sem tudta biztosítani a helyét a Final Four-ban, azaz a kupa közvetlen közelében. Az 1999-2000-es tornára azonban - a jelek szerint - beérett Gerendás György legénysége, s ennek köszönhető a péntek-szombati (fő)szereplés lehetősége.

- Az ellenfeleinkkel úgy ismerjük egymást, mint a tenyerünket - mondta a csütörtök délelőtti elutazás előtt az 1976-os olimpiai bajnokból lett edző. - A Mladosttal legalább hússzor, az óbecseiekkel minimum tízszer játszottunk a közelmúltban edzőmeccseket. Ki kellett tehát találnom valamit, ha meg akarjuk lepni őket. Azt hiszem sikerült! Még a játékosaimat is váratlanul érték az új elképzeléseim! Legalább egy hétig videóztam, aztán a kedd esti edzésen elkezdtük gyakorolni a "csodafegyvert".

Gerendás szerint négyesélyes a BL-döntő, bármelyik csapat nyerhet. A nyolcvanas évek végének magyar szövetségi kapitánya, Kásás Zoltán által dirigált házigazdák - állítja a BVSC szakvezetője - a döntőben, amikor az egész európai vízilabdasport a fináléra figyel, már nem élvezik a hazai pálya előnyét. Azaz: "csak" a döntőbe jutást kell kiharcolni. A Becejben két magyar, Vincze Balázs és Tóth László, a Mladostban pedig Varga Zsolt játszik.

A Final Four programja: péntek, 20.15 óra: BVSC-Brendon - Mladost Zagreb (hovát), 21.45 óra: NIS Naftagas Becej (jugoszláv) - Splitska Banka (horvát), szombat, 20.15 óra: a 3. helyért, 21.45 óra: döntő

A magyar bajnok kerete: Szécsi, Király (kapusok), Németh, Mészáros, Dabrovszki, Dala, Madaras, Petik, Varjas, Tóth F., Dávid, Fülöp, Ibolya, Ma:rcz

[origo], 2000. május 25.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK