FONTOS


 

A Fradi még az edzőjét is meg tudta lepni
Három magyar együttes várja a dubrovniki sorsolást

Nagyot fordult a világ a ferencvárosi pólósok körül.

Nem is oly rég még igencsak lehangolt volt a társaság, megérdemelt pénzét várta napokon, hónapokon keresztül, végső elkeseredésében még levelet is írt. Aki ott volt a Népligetben a Fradi-Vasason, egy ideig nem felejti el azt a nyomasztó hangulatot, amely érezhető volt az uszodában.

Ám hol van már mindez... Tisztázódott a szakosztály körül kialakult helyzet -az együttes pedig sikerrel vette a Bajnokok Ligája selejtezőjét. A világ nyolc legjobb klubcsapata közé jutott az FTC, amely akkor is figyelemre méltó tett, ha tudjuk, a holland és a szlovák ellenfél nem tartozott a legyőzhetetlen gárdák közé.

"Ettől függetlenül, ezen a két meccsen is meg kellett szenvednünk. Hiába no, a Bajnokok Ligája nem véletlenül az ami, itt mindenki megpróbálja a lehetetlent, minden egyes csapatban vannak kiemelkedő játékosok, ami roppantul veszélyes. De továbbjutottunk, és ez a lényeg" - magyarázta a Fradi edzője, Vad Lajos, miközben hazafelé jövet Münchenben várta a csatlakozást a pólósaival. Hétfő este érkeztek haza Székelyék, akiket a Novaky ellen siker után egy nápolyi étteremben láttak vendégül a szponzorok. "Felköszöntöttük a harmincharmadik születésnapját ünneplő Kósz Zoltánt, aki épp ezen a tornán tért vissza a kapuba. És milyen remekül védett... De minden pólósom előtt le a kalappal, a Posillipo elleni produkció még engem is meglepett" - folytatta Vad, aki elmondta azt is, hogy a várható ellenfelek közül szinte mindegy, hogy kivel kerül egy csoportba a csapata, így is, úgy is nehéz lesz a folytatás.

Mint ahogy a KEK-selejtezőt megnyerő BVSC számára is. A Vasutas három mérkőzését imponáló teljesítménnyel nyerte meg, köszönhetően annak, hogy játékosai egytől-egyig hihetetlenül fegyelmezetten tartották be Gerendás György utasításait. "A három meccsen kapott tizenegy gól nem rossz arány. Ám az igazi teszt a nyolc között vár ránk. Érdekes, számomra meglepő eredmények születtek a többi csoportban, bevallom, nem számítottam például arra, hogy a Barcelonetta legyőzi a Florentiát" - ecsetelte a kiváló szakember, aki a három lehetséges ellenfél, a három második, az olasz Florentia, a jugoszláv Herceg Novi és a horvát Split közül Fodor Rajmund együttesét szeretné elkerülni. "Lehet, hogy jól jönne most egy jó Szevasztopol?" - viccelődött Gerendás, aki előzetesen pont egy ukrán utazástól tartott. (A Szevasztopol, nem tudni miért, nem vett részt a selejtezőn.) Változnak az idők.

Ahogy Somossy József fogalmazott: testes kis csoportból jutott tovább a Vasas a LEN-kupában. Az angyalföldiek legyőzték a görög Hania és a jugoszláv Kotor csapatát is, mindössze a hazai Recco tudta legyőzni Váriékat, mégpedig Csomakidze aranygóljával. No és a bírók hathatós segítségével. A három talákozón bíztató telejsítményt nyújtottak a piros-kékek. "Úgy látom, kezdünk összeállni. Van tartás a csapatban, egyre jobban játszik, és ez bíztatót a későbbiekre nézve. Persze, nem ülünk a babérainkon, igyekszünk a hibákat kijavítani"- mondta Somossy József, a LEN-kupában állva maradt egyetlen magyar együttes mestere. Sajnos egyetlen, hiszen a Honvéd -amelytől mindenki továbbjutást várt - két győzelemmel, hihetetlen balszerencsével kiesett. Ritka, hogy elbukjon valaki úgy, hogy legyőzi a hazai riválist is. A spanyol Mediterrani elleni 14-11-es vereség azonban keresztülhúzta a számításokat. Kovács István végtelenül el volt keseredve a rijekai torna után, mint mondta, nem számított arra, hogy az utolsó meccsen az addig jól védő Pelle Balázsnak nem megy a játék, ezért nem írta be a jegyzőkönybve a másik kapusát, s nem tudott cserélni a találkozón. "Ez az én felelősségem" - tette hozzá a mesteredző. Anélkül, hogy védelemre szorulna, nem árt megjegyezni, sokan cselekedtek volna így a helyében.

A Szentes volt a LEN-kupa harmadik magyar résztvevője. Volt. Az alföldiek nehéz csoportba kerültek, nem volt esélyük a Vouliagmeni, a Mladost és a Pescara ellen. Ám ahogy fogalamztak: tanulmányútnak feltétlenül jó volt az Athéni kirándulás.

(amler), Nemzeti Sport 2000.11.28.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK