FONTOS


 

Az új szövetségi kapitány több összetartást és meccset tervez
Dr. Faragó: Egyre kelendőbb lesz a női póló


- Bogarat ültettek a fülembe -mondta dr. Faragó Tamás, még a férfibajnoki rájátszás sajtótájékoztatóján, a női szövetségi kapitányságra vonatkozó kérdésre. Dr. Tóth Gyula utódjául már akkor sokan az ő nevét jelölték meg, mint legalkalmasabb személyt.

Aztán felgyorsultak az események. A női vonalon dolgozók tanácskozásán egyetértettek abban, hogy a montreali bajnokot kell megnyerni a tisztségre, és hivatalosan is támogatták a megválasztását. A Magyar Vízilabda-szövetség keddi elnökségi ülésén aztán a jelenlévők egyhangúan mondtak igent arra, hogy a női pólóválogatott szövetségi kapitánya dr. Faragó Tamás legyen, aki elvállalta a felkérést.

- Köszönöm a bizalmat - kezdte Faragó doktor. - A női vízilabda még sehol sem olyan népszerű, mint a férfi, ám biztos vagyok abban, hogy hamarosan szerte a világon egyre kelendőbb, érdekesebb lesz. Ezért is igyekeznünk kell, no meg azért, mert jövőre itthon lesz az Európa-bajnokság, és ha jó eredményt érünk el, nagy lökést adhat a sportág hazai, kedvező megítélésében.

A rövid távú cél tehát egy ütőképes, éremesélyes együttes kialakítása a kontinensviadalra. A távlati terv pedig mi más lehetne, mint a 2004-es olimpiai részvétel kiharcolása. Ahogy az új kapitány fogalmazott, nagy változások nem lesznek a keretben. Az Európa-bajnokságon a két sydneyi induló, az orosz és a holland válogatott, valamint Olaszország legjobbjai mellett jogosan pályázhatnak a mieink a dobogó bármely fokára.

- Ahhoz képest, hogy kevés női játékos van, az eredmények elismerésre méltóak. Ez pedig a klubokban dolgozó edzők munkáját dicséri, akiknek a támogatására, tanácsára mindig számítok, kiemelve az utánpótláskapitányt, a nagyon sikeresen tevékenykedő Györe Lajost. Más szemlélet kialakítását tervezem, sokkal több összetartást, edzést, válogatott meccset. A amerikai és a kanadai kapcsolataimat felhasználva, megpróbálok edzőtáborokat szervezni. Biztos vagyok abban, hogy örömmel látnák vendégül a magyar válogatottat. Persze nehezíti a helyzetet, hogy a csapat ötven-hatvan százaléka külföldön játszik, de erre is találunk majd megoldást - magyarázta a nagy tekintélyű szakember, aki szerint rengeteget fejlődött a női szakág, különösen a taktika terén. A Vasas volt edzője a férfivonalon egyelőre szünetelteti a munkát, vagy ahogy ő fogalmazott: - Átutazóban vagyok.

(amler)

Stieber: szeretettel várjuk

A női vízilabdázás egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb egyénisége Stieber Mercédesz, az Olaszországban légióskodó klasszis, a magyar női válogatott csapatkapitánya. Nem véletlen, hogy őt kérdeztük az új helyzetről.

- Meglepett a hír, hogy Faragó Tamás lett a szövetségi kapitány. Nem számítottam arra, hogy ilyen nagy szaktekintélyt sikerül megnyerni a pozícióra. Beszéltem a lányokkal, mindannyian nagy várakozással tekintünk a közös munka elé, amely remélhetőleg sikeres lesz. Személyesen nem ismerem dr. Faragó Tamást, azt tudom róla, hogy nagyszer? játékos volt, és jó edző. Szeretettel várjuk őt, és az első tréninget - vélekedett a Palermo játékosa, aki a Tóth Noémi vezérelte Catania mögött ezüstérmes lett csapatával a nemrég véget ért olasz bajnokságban.

Szívós Márton a Honvédban

Mindenki hívta, mindenki akarta.

Ferencváros, BVSC, Vasas, Honvéd, Újpest -a nagy fővárosi klubok egytől egyig versengtek érte. Nem véletlenül. És nem csak a vezetékneve miatt, noha ezzel a névvel pólózni szinte nem is lehet rosszul, édesapja és nagyapja egyaránt olimpiai bajnok. Szívós Márton 1981-es születés?, a junior-válogatott meghatározó tagja ("Óriási tehetség, a felnőttválogatott alapembere lehet" -mondta róla az utánpótlás-kapitány, Kemény Ferenc), a KSI növendéke. Volt.

Hosszú tárgyalások után, szerdán végre megegyezett a Honvéd-Dominóval, így Kovács István együttesében folytatja ígéretes pályafutását.

"Hú, ez nagy fogás! Annyian akarták, örülünk, hogy minket választott. Egyébként nemcsak őt, hanem a KSI másik tehetségét, Kovács Olivért is megszereztük. Mellettük még egy-két játékos érkezése várható" - tudatta Novák Ferenc szakosztály-igazgató. Az edző Máltáról érkezett haza, és nagyon örült a hírnek: "A KSI legjobbjai, remélem sikerül velük előbbre lépni. Tovább építkezünk, szükség volt rájuk. Szívós megszerése fantasztikus, hiszen mindenki őt akarta" - magyarázta Kovács István.

A junior Európa-bajnokságra készülő válogatott edzése után Szívós Mártont is sikerült elérnünk: "Megtiszető ajánlatokat kaptam más kluboktól is, de úgy érzem, a fejlődésem érdekében a Honvédot kell választanom. Az edző személye garancia a szakmai továbblépésre, és egy-két idősebb játékostól, például Tóth Imrétől is sokat tanulhatok, fortélyokat, trükköket leshetek el. Apu tanácsát is kikértem, de egyedül döntöttem".

(amler), Nemzeti Sport 2000. július 06.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK