FONTOS


 

Hungerit-Carnex Kupa nemzetközi női torna, Szentes
Három a magyar igazság


Magyarország--Görögország

7--2 (2--1, 2--0, 2--1, 1--0)

Szentes, 300 néző. V: Bohat (szlovák), Bajenaru (román)

MAGYARORSZÁG: SÓS -- STIEBER 2, Rédei, DRÁVUCZ 2, Szremkó, Valkay Á., TÓTH N. 2. Cs: Tóth G. 1, Sipos, Valkay E. Szövetségi kapitány: dr. Tóth Gyula

GÖRÖGORSZÁG: Elinaki -- Aszilia, Kamenu, KOZOMPOLI, VASU 1, Karagiani, Mikiki. Cs: Melidoni, Kanelopulu, Masztori 1. Szövetségi kapitány: Andreu Mihalosz

Gól emberelőnyből: 6/2, ill. 8/1

Négyméteresből: --, ill. 1/0

Magyarország--Németország

17--9 (5--3, 5-2, 4--2, 3--2)

Szentes, 300 néző, V: Vekerdy (román), Balfanbajiv (kazah)

MAGYARORSZÁG: Tóth I A. -- Tóth G., STIEBER 6, Szremkó 2, TÓTH N. 3, Drávucz 1, Kisteleki 1. Cs: Rédei, Sipos I, Valkay E., VALKAY Á. 3. Szövetségi kapitány: dr. Tóth Gyula

NÉMETORSZÁG: Budde -- Voss, SCHINDELBAUER 4, Bonenberger, Szerdahelyi, Kottig, Schilling 1. Cs: Lohmann 2, Lünterbusch 2, Rump, Ewert. Szövetségi kapitány: dr. Rainer Fiesel

Gól -- emberelőnyből: 8/4, ill. 5/1

Négyméteresből: 1/1, ill. 0

További eredmények: Olaszország--Kazahsztán 11--9 (1--2, 3--2, 3--2, 4--3), Ausztrália--Németország 12--4 (4--1, 1--1, 2--1, 5--1).

A torna állása: 1. Magyarország 6 pont (37-17), 2. Ausztrália 6 (28--14), 3. Olaszország 4 (24--19), 4. Kazahsztán 2 (25--30), 5. Görögország 0 (17--31), 6. Németország 0 (16--36).

Három és fél percig csak az időt mérte a torna második napjára megjavított szentesi eredményjelző, s bizony azután sem a magyar szemnek kedves állást írtak ki rá, Vasu góljával ugyanis megszerezték a vezetést a görögök. Drávucz válaszul adott első lövése még sikertelennek bizonyult, ám a következőből már kiegyenlített (1--1). A szigorú magyar védőknél már csak a játékvezetők bizonyultak erélyesebbnek, akik sorra adták az emberelőnyöket a vendégeknek. Mindhiába, a görögök nem jártak túl a remek napot, s minden kapura tartó lövést kifogó Sóson. Tóth Noémi viszont az első pihenő előtt még talált egy csöppnyi rést a görög portás hóna alatt, majd ugyanő nyitotta a második negyedet. Később megállapíthattuk, Zeusz sem lehetett haragosabb az istenek között, mint a görög szövetségi kapitány, amikor a félidő előtt Valkay Á. pazar indításából Stieber mattolt (4--1).

A fordulás után a tősgyökeres szentesi Sipos szöktette a volt klubtársát, az idén Palermóban légióskodó Stiebert, aki tovább növelte a különbséget. A görögök ugyan találtak rá egy gólt előnyből, végül aztán Drávucz találatával és Tóth Gyulának a szlovák játékvezetőhöz intézett, nem igazán felmagasztaló szavaival lecsengett a harmadik hét perc. A 6--2-es magyar vezetéssel indult végjáték során Rédei után Sipos is kipontozódott, mi több, az ő szabálytalansága négyméterest "ért", a büntetőt azonban Sós remek érzékkel hárította. Ez sem lett volna rossz csattanó, de az ifjabbik Tóth-lány, Gabi gólja kétségkívül látványosabb volt (7--2).

Délután gólfesztivállal folytatták a mieink -- de különösen a nagy formában játszó Stieber, aki a nap második meccsének első negyedében rögtön néggyel keserítette a német portás életét. Ugyanakkor a magyar cserekapus Tóth I Andreát Schindelbauer tesztelte a maga szemszögéből eredményesen. Az első hét percben még a másik olasz légiósunk, Szremkó is betalált a germánok kapujába (5--3). "Lődd meg!" -- szólt a kapitányi biztatás a második hét perc elején, és a szófogadó Stieber ötödik gólját is tapssal jutalmazták a nézők. Aztán percekig csak magyar gólok estek, Sipos és Tóth Noémi 9--3-ra módosította az eredményt, de félidőben is simán vezettünk (10--5).

Magától értetődő módon Stieber indította a második félidei gólözönt is. Aztán Kisteleki fiatalos lendülettel úszta végig a medencét, s máris a tucatnál tartottunk, míg a másik oldalon Schilling "forintos" ejtésével is csak a felét könyvelhették el. Majd következtek a Valkay testvérek: Ágnes két góllal, Erzsébet pedig egy gólpasszal. Az utolsó negyedben már csak a különbség maradt kérdéses, harsogott is a szentesi B-közép: "Kupagyőztes! Kupagyőztes!"

Reméljük, nem kiabálták el.

(révész)

Benedek olasz állampolgár (is) lett

Sikerélményre várva

Amint az már korábban beharangoztatott, Benedek Tibor felvette az olasz állampolgárságot. Az esküt csütörtökön tette le az Ina Assitalia Romában légióskodó magyar pólós, ám ennek az aktuson túl túl nagy jelentősége nincs. Legalábbis a magyar válogatottat illetően.

Az eredeti állampolgárságát természetesen megtartó Benedek kérdésünkre újfent megerősítette, hogy esze ágában sincs az olasz válogatottban szerepelni, ugyanakkor számos kinti ügy intézése könnyebbé válik azzal, hogy immáron itáliai útlevele is van. (A megszerzéséhez kellett olasz felesége is, rokonság híján ugyanis minimum öt évet kellene várnia a kinti törvények szerint.). Benedek ezzel klubjának is segít, hiszen a Roma így eggyel több külföldit igazolhat a következő idényre.

Balkezesünk egyébiránt nyolchónapos eltiltásának utolsó heteit tölti, április 26-ától újfent vízbe szállhat hivatalos mérkőzésen. "Nem könnyű kibírni, de most már csak elleszek addig valahogy -- ecsetelte lelki állapotát Benedek. -- Iszonyú úgy edzeni, úszni, hajtani, gürcölni napról napra, hogy az embernek nincs igazi sikerélménye. El sem tudom mondani, mennyire hiányzik a játék."

Sajnos, a talján versenynaptár nem igazán harmonizál a Nemzetközi Sportbíróság által kiszabott büntetés időtartamával: Benedek épp akkor térhetne vissza, amikor majd' egyhónapos szünet kezdődik az olasz bajnokságban. A rájátszás áprilisi negyeddöntőin még nem vehet részt, az elődöntőkre viszont csak május végén kerül sor. Ugyanakkor némiképp felajzódott, amikor megtudta, hogy esetleg válogatott összetartások lesznek április végén és május elején. "Jó volna, ha valamelyikre hazamehetnék! Hihetetlenül élveztem a legutóbbit is!" -- lelkendezett Benedek.

Hangjából ítélve csütörtökön tényleg csak egy államigazgatási eljárás zajlott az egyik római prefektúrán.

, Nemzeti Sport 2000. április 1.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK