FONTOS


 

A csoportelsőség kapujában
Folytatódott a Szőnyi úti tavaszi fesztivál


Férfi Bajnokok Ligája, Kék-csoport, 5. forduló

BVSC-Brendon--Splitska Banka (horvát)

6--5 (2--1, 2--2, 2--2, 0--0)

Szőnyi út, 2000 néző, V: Borrell (spanyol), Rajevics (jugoszláv)

BVSC: SZÉCSI -- Dávid, PETIK 1, TÓTH F. 1, Ibolya, Märcz, DALA 1. CS: DABROWSKI 1, MADARAS 1, Fülöp, Varjas 1, Németh. Edző: Gerendás György

SPLITSKA BANKA: Skolnekovics -- Djogas, Sarics, Baracs, Polacik, LETICA 3, OREB 1. CS: Trumbics 1, Jaics, Burburan, Nagy S., VEGAR, Vrdoljak. Edző: Dragan Matutinovics

Gól -- emberelőnyből: 3/1, ill. 7/2


Iszonyatos csatában, 4-4 után a képünkön pacsizó Dabrowski Norbert és Tóth Frank góljaival legyűrték a horvát együttest, ami azt jelenti, hogy minden bizonnyal csoportelsőként jutnak a Bajnokok Ligájának négyes döntőjébe.
Óvatosan kezdődik a parti. Mintha sakkoznának. Két zseniális elme szervezi a bábok játékát, emitt Gerendás, amott Matutinovics. És akárcsak a fekete-fehér mezőkön, itt is leginkább a választott védekezésről lehetne elnevezni a játszmát. Speciális zónaformációkkal ölik a másik támadását, olykor pedig gyilkosan kemény emberfogásra váltanak. Ilyenkor fogott bábu nem lép, sőt, mozdulni is alig bír.

Aztán megesik, hogy a figurák önállósítják magukat. Emiatt olykor borulnak a kitalált figurák. Meg az edzők ábrázata is -- el.

Mindenesetre Petik szerez "gyalogelőnyt", a balkezes oldaláról pattint egy remekbe szabott gólt, s bár kibekkeljük a horvátok előnyét, nemsokára Letica távolról betalál. Szécsi bosszankodik, ő ütötte be az egyébként a léc magasságában süvítő labdát. Szerencsére Madarast sem kell félteni, lejáróban van ugyan a támadóidő, ám ő mértani pontossággal kilövi a hosszú felsőt. Ennél jobban nem lehetne helyezni: a labda a felső és az oldalsó kapufát is megcsókolja, mielőtt bevágódik (2--1).

Rosszul kezdődik a második negyed, ezúttal Oreb találja meg a rést Szécsi feje fölött. A játéknak mindazonáltal jót tesz, hirtelen felpörögnek a motorok, őrült úszóverseny zajlik, legalább ötször tempóznak le-föl a fiúk. Aki nem próbálta, nem tudja elképzelni, milyen iszonyatos megterhelés éri ilyenkor a keringési rendszert. Úgy fest, a horvátok szuflája fogy el hamarabb, nem tudják követni a hazaiak keringését, Varjas üresen marad, az ő kezével meg rutinmunkának számít a hosszú sarok kilövése. Közben, Szécsivel az élen, kibekkelünk két hátrányt -- megjegyzendő: nekünk egy se jut kétszer hét perc alatt --, a másodikból Dala elspriccel a labdát ellövő Djogasról, s bár ketten is üldözik, marad annyi ideje, hogy Skolnekovics füle mellé vágja a labdát (4--2). Mielőtt túlzottan szépnek kezdene tűnni a világ, Letica szépít -- Szécsi meg ismét szentségel: megint az ő kezéről csúszott be a labda...

A fordulás után a lelátó kezd el szentségelni. Egyre hangosabban. Végre fórokat kapunk, kétszer elillanunk három a kettő ellen -- és nem és nem és nem. Bezzeg amott egy veszni látszó előnyt Trumbics végül bevarr a hosszúba, 5--3 helyett 4--4, nagyon nem mindegy ezen a szinten.

Hál' Istennek Tóth Frank a negyed első, ésszel végrehajtott mozgássorát mutatja be: kiharcol egy kiállítást, majd a normálisan megjáratott labdát úgy teszi a léc alá, ahogy a nagykönyvben meg van írva. És a fesztivál folytatódik, mert bár Gerendás ordít, hogy "Norbi, pattintsd el neki!", Dabrowski kivételesen fütyül az edzőre, és magasan lő.

Neki van igaza (6--4).

Harminchárom másodperc van a negyed végéig, jó volna, ha így maradna. Nem marad. Mi tagadás, Letica zseniálisan engedi el a labdát, bár az egy védő kezén megpattan, hogy Szécsi újfent a mennyek felé fordítsa tekintetét (6--5).

A zárónegyed tömény izgalom. Még annál is töményebb. Százszázalékos. Az utolsó erőtartalékokat emésztik mindkét oldalon. De még mennek, elképesztő szívóssággal. A két sakknagymester már rég nem az ősi sportágat idézi. Lila fejjel kísérik az övéik támadását, majd mennek vissza, hevesen gesztikulálva, a védőkké vált támadókat irányítva. A Split kétszer játszik előnyben, a BVSC -- akárcsak az első két negyedben -- egyszer sem. Ez nem bírói kritika, csupán ténymegállapítás. Ennek ellenére Némethék a veszélyesebbek. Háromszor csattan a kapufa -- a túloldalon kapusunk brillírozik. Orebék most már hiába keresik a helyet a vörös sapka fölött. Amikor tizenöt másodperccel a vége előtt Szécsi másodszor is kifejeli (!) a kapujára zúdított labdát, egyszerre ugrik fel kispad és tribün -- megvan!

De meg ám! A Posillipo után újabb BL-győztes vérzik el a Szőnyi úton, avagy a vasutasgárda folytatja diadalmas tavaszi menetelését. 2000-ben még nem szenvedett vereséget a csapat, és ha az utolsó körben a BL leggyengébb társulatát, a Nizzát egyetlen góllal legyőzi, akkor csoportja élén végez.

Európa pedig kezdhet vigyázni.

Még a végén mattot kap.

Gerendás György: -- Kissé unalmas, hogy mindig a címvédőt kell megvernünk, de én még mindig élvezem!

Dragan Matutinovics: -- Kemény meccs volt, megérdemelten nyert a BVSC. Csapatommal nem vagyok elégedett, igaz, a jugoszláv bíróval sem.

***

A meccs...

...AJÁNLATA. HIvatalosan el nem ismert, ám barátilag megerősített hírek szerint a horvátok a kezdés előtt, úgymond, "kérték az ikszet". A döntetlen mindkét csapatnak jó lett volna, így a felvetés -- a sport mai szokásai szerint -- érthető. A BVSC elutasította az ajánlatot, az uszodai jól értesültek pedig csak mosolyogtak: "Majd meglátjuk..." A győzelem a lehető legfrappánsabb válasz volt, ám az uszoda nem lenne uszoda, ha a lefújás után nem így fogadták volna Gerendás edzőt: "Jól átvertétek őket...!"

...PÁRHARCA. Borrella és Rajevics bírók vívták -- időnként. Az első negyedben a horvát kapu előtt Märcz élethalálharcánál Rajevics nem fújt sem ide, sem oda, a splitiek pedig nekilendülhettek. Nem sokáig, mert a másik oldalon Borella szinte azonnal szabaddobást adott a BVSC-nek, véleményezvén vele a korábbi ítéletnélküliséget is. A negyedik negyedben fordult a kocka, Borrella Märtz lövése után szögletet ítélt, Rajevics pedig, alighogy belőtték a labdát, kontrafaultot. Csendes csata volt, példamutatóan kulturáltan vívta meg a bírókettős.

...HIBÁJA. Varjas Attiláé. Egyedül robogott a kapu felé, mellette Németh és Dala, velük szemben csak két védő. Ezernyi megoldás kínálkozott, hogy 4--3-ból 5--3 legyen, ám lőtt, majd miután a labda visszajött Skolnekovicsról, azonnal faultolt, a splitiek pedig belőtték a fórt. 5--3 helyett, 4--4 -- nem mindegy. Csak később lett az -- a társaknak köszönhetően.

...MEGLEPETÉSE. Dabrovszki gólja. A védő Tóth Frank első kiállítása után azonnal beállt, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy "kiváltsa" a válogatott pólóst, azaz késleltesse az esetleges kipontozódását. Feladatát pazarul ellátta, sőt... Akkora gólt lőtt, hogy az csak na...! Így lett 5--4-ből 6--4.

...KÜLÖNCE. Roman Polacik. A bemutatásnál egyszer csak kibújt a papucsából, és a papucsok mögé állva hallgatta a régi ismerősnek kijáró nagy tapsot. Többen kérdőn néztek rá, és a lábára mutogattak, mire ő a derekára mutatott, jelezvén, hogy fáj, jobban esik neki mezítláb. Aztán a meccsen a Vasas egykori centerén minden látszott, csak az nem, hogy sérült, hatalmasakat verekedett hol Németh Zsolttal, hol Märcz Tamással, egy pillanatig sem adta föl a harcot. Képzelhető, mi lett volna, ha nem fáj a dereka.

...MEGNYUGVÁSA. Egy perc húsz másodperccel a vége előtt a BVSC kapuja előtt Sarics birkózott Varjassal. Amíg ők fogást kerestek egymáson, Szécsi kapus magától értetődően ellopta a labdát. Indulhatott a BVSC, a parton pedig mindenki tudta, hogy a döntetlen már mindenképpen a magyar bajnoké.

***

Felszabadultság és különdíjak

Női felkészülési torna, Spanyolország

Magyarország-Görögország 14--2 (2--1, 3--0, 4--0, 5--1)

A magyar góldobók: Stieber 5, Valkay Á., Kisteleki 3-3, Tóth N. 2, Valkay E. 1

Önbizalomnövelő, kiütéses győzelmet aratott a magyar női válogatott a barcelonai torna zárónapján. A nagyoknak olykor igen meleg pillanatokat szerző görög együttest ezúttal hihetetlenül könnyedén söpörte le dr. Tóth Gyula csapata. A kapitány kijelentette, hogy a Spanyolországban történtekből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de azért lélekerősítőnek nem rossz egy ilyen parádés játékkal párosuló diadal.

Stieber Mercédesznek és Sós Ildikónak külön is emlékezetes maradhat ez a hétvége, elvégre a világ egyik legjobb pólósa három meccsen tizenhárom gólt szórva, utcahosszal nyerte el a gólkirályi címet, míg Sóst a torna legjobb kapusának választották.

A viadalt az olimpia legfőbb esélyesének számító, dr. Görgényi István irányította ausztrál gárda nyerte meg, bár a zárónapon némiképp szenvedett a házigazdák ellen (10--9).

A torna végeredménye: 1. Ausztrália 6 pont, 2. Magyarország 4, 3. Görögország 2, 4. Spanyolország 0

Nemzeti Sport, 2000. március 27.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK