FONTOS


 

Magyar Kupa, elődöntő, első mérkőzések
Szinte megérett a BVSC-Vasas finálé


BVSC-Brendon-FTC-Thomas Jeans : 9-6 (1-1, 3-2, 3-2, 2-1)

Szőnyi út, 1000 néző, V: Németh, Szentgyörgyi

BVSC: SZÉCSI - Tóth F. 1, Petik, Märcz 1, Ibolya, DÁVID 3, Dala. CS: MADARAS 2, NÉMETH 1, Dabrowski, Fülöp 1, Varjas. Edző: Gerendás György.

FTC: Kósz - Székely, Hesz, Balogh 1, STEINMETZ Á. 1, Tiba 1, Kiss Cs. 1. CS: NYÉKI 2, Konrád, Matajsz, Vogel. Edző: Vad Lajos.

Gól - emberelőnyből: 13/6, ill. 10/4
Négyméteresből: -, ill. 2/1

Huszonöt másodperc elteltével Dávid távoli lövésével vezetést szerzett a BVSC, aztán Dala kapufája és Balogh kihagyott ziccere volt az esemény. Nyéki fórból kiegyenlített, ám utána szinte alig történt valami (1-1). A második negyedben továbbra is, ahogy mondani szokták, "úriemberek" pólóztak. Rosszul lőttek a pólósok mind a két oldalon - akadtak ugyan kecsegtető helyzetek, ám gól ezúttal is csak kettő. Märcz előnyből szerzett újra vezetést a hazaiaknak, majd Balogh előbb magasan a kapu fölé lőtte a labdát, utána viszont a vízre, ezzel egyenlített. Kiss Csaba belőtte a négyest, máris a Fradi vezetett. Következett viszont két gyors BVSC-gól, így mire lefújták a negyedet, újra a hazaiaknál volt az előny (4-3).

A harmadik negyedben gyorsan elhúzott a BVSC, Németh Zsolt, Petik és Tóth Frank jóvoltából 7-3 lett az állás. A BVSC remekül védekezett ekkor, tulajdonképpen csak a szabályt erősítő kivétel volt Steinmetz szépítése, majd az ominózus "óravita" után Tiba tovább csökkentette az előnyt - szintén előnyből. Az utolsó felvonásban Németh újabb remek passza után lőhetett Dávid újabb gólt, majd Steinmetz bizonyított újfent, három emberrel küzdött meg többé-kevésbé sikerrel, kiérdemelvén a négyméterest. Más kérdés, hogy Tiba nem lőtte be, avagy Szécsi védte ki - nézőpont kérdése az egész.

Ekkor már nem úriemberek labdáztak a vízben, csata volt, ütközet, némi feszültség, indulat is került a légkörbe. Játékról nem nagyon volt szó.

Madaras góljával ismét négy gól lett a bajnok előnye. Fölénye reálisnak tűnt, a Fradi ugyanis jellegtelen volt. Nyéki ugyan szépített (9-6-os), eztán csupán az volt feltűnő, hogy Balogh egy perccel a vége előtt háromgólos hátrányban csavarral próbálkozott (annyi esélye volt, hogy... nehéz rá hasonlatot találni). E hamvába holt elképzelés után azt még kiküzdötték a zöldek, hogy maradt a közte három - kibekkelték az utolsó BVSC-fórt -, ám megjegyzendő, produkciójukat látva ez a három csak a számszerűséget fejezi ki.

A hátrány sokkal nagyobb.

Gerendás György: - Az elején nem azt csináltuk, amit kellett volna, ettől a játékunkat szervezők elborultak, amitől én is kész lettem. Az első négyest követő reklamálás döbbentett rá, hogy észhez kell térnem - így sikerült a csapatot is lehiggasztanom. Azt hiszem, ezek után a döntőben érezhetjük magunkat, a fiúkban ugyanis van annyi tartás, hogy vasárnap ne adják le ezt az előnyt a Népligetben.

Vad Lajos: - Tudom, hogy be kell lőni a ziccereket, a négyméterest, mégis... A második negyedtől kezdve folyamatosan azt éreztem, mintha hátrányban játszanánk - és itt nem elsősorban az eredményre gondolok. A játékosok is kérdezték, miért van ez, de nem tudtam nekik mit mondani. Azért megpróbáljuk kiharcolni a továbbjutást.

A meccs...

...MONDÁSA. A csapatok kezdéshez készülődnek, félkörben állnak a kapujuk előtt, Kósz mellől harsányan, egybehangzóan hallék: "Hajrá, Fradi!" A hatás nem marad el, Wiesner Tamás, a csapat szakosztályvezetője azonnal megjegyezi: "Azt hiszem, ebben a legjobbak vagyunk, ezt egy csapat sem mondja úgy, mint mi..."

...FORDULATA. A második negyedben 3-2-re vezet (először és utoljára) az FTC, amikor Kósz válik főszereplővé. Balszerencsés főszereplővé. Előbb Madaras lövését kiüti, Fülöp viszont belövi a labdát, aztán újra Madaras jön, a kapus ismét beleér, de becsorog róla a labda a vonalon túlra. 3-2-ből 3-7 - Kósz emberileg érthetően vesztette el a fonalat egy időre, ám közben tetemes előnyt szerzett az ellenfél.

...GESZTUSA. A harmadik negyedben adódtak úgymond "időmérési" gondok, a szokásos "áll az óra, megy az óra" vita közben Gerendás edző felajánlotta, hogy kezdjen újra támadni a Fradi, az esetet megelőző időkéréstől. Sportszerű gesztus volt, kár, hogy a bírók eleinte nem akceptálták, ők inkább így-úgy megmagyarázták, hogy miért volt úgy jó, ahogy ők elképzelték. Végül győzött a fair play - bár a Fradin ez sem segített.

(malonyai), Nemzeti Sport 2000. március 5.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK