FONTOS


 

Olaszok a Honvéd és a Vasas ellen
A BVSC a címvédővel küzd


Férfi kupacsapataink az előző két hétvége relatíve könnyed mérkőzései után ezúttal hihetetlenül nehéz csatákra számíthatnak az európai porondon. A Bajnokok Ligájában a négyes döntőre áhítozó BVSC a címvédő Splitska Banka otthonába látogat, ahol vissza szeretné szerezni azt a pontot, amelyet itthon a görög bajnok ellen elvesztegetett. A KEK-ben és a LEN-kupában elődöntőt vívó együtteseink pedig a két állva maradt olasz gárdával mérkőznek, azaz: ha lehet, a Honvéd-Florentia és a Vasas-Pescara párharc még kegyetlenebb ütközetnek ígérkezik.

- ... de nekem szükségem van arra a kazettára!

- Értse meg, kizárólag az a hölgy segíthet, senki más, ő viszont csak holnap reggel lesz itt.

- És mi történik, ha, ne adj Isten, a hölgy közúti balesetben elhalálozik?

- Nem fog meghalni, fiatal még.

E meglehetősen épületes párbeszéd csütörtökön zajlott Gerendás György és egy "kegyeleti" okokból meg nem nevezendő gyorspostaszolgálat illetéktelenje között. A Splitska Banka elleni BL-csoportmeccsre készülő BVSC-Brendon mestere egy videoszalag után nyomozott, amelyen a horvátok nizzai mérkőzése látható. A kazettát a franciák adták fel cserébe azért a küldeményért, amelyen az ő leendő ellenfelük, az Olympiakosz Pireusz Szőnyi úti pontrablásának nem túl mámorító képei láthatóak.

Végül pénteken némi "verbális közelharc" árán sikerült megszerezni a felvételt a postásoktól, ezért Gerendás még átfogóbb képet kaphatott a Bajnokok Ligája címvédőjéről. "Eddig a Dubrovnik elleni kupadöntőjüket láttam, az alapján elmondhatom: kiszámíthatatlan csapatról van szó. Anélkül, hogy sérteni akarnék bárkit is, úgy is fogalmazhatok, egy kicsit bolondok. Azon a meccsen vezettek hat-kettőre, ám amikor a Jug feljött egy kicsit, hihetetlen ámokfutásba kezdtek. Nekiálltak verekedni, Djogas például úgy megütötte Molnár Tamást, hogy Papeszből egy liter vér kiömlött, igaz, a bírók még ezt látva sem állították ki végleg a tettest. Szóval, fel kell készülnünk arra, hogy esetleg bevetik ezt a harcmodort, és a játékvezetők nem torolják meg kellőképpen. Nem szeretném, ha a kilencvennyolcas csoportselejtezőhöz hasonlóan elhúznának az elején, mi meg nem tudnánk őket utolérni. Fontos, hogy ott lihegjünk a nyakukon, akkor ugyanis mentálisan sokkal sebezhetőbbek."

Az ám, alig több mint egy éve a splitiek 11-7-re nyertek a vasutasok ellen egy tükörsima mérkőzésen - hogy utána, talán magukat is meglepve, végig meneteljenek a kupagyőzelemig. Hogy a gárda mégsem megverhetetlen, arra jó példa a három héttel ezelőtti, dubrovniki vereségük: Molnárék akkor 14-5-re mosták le Dragan Matutinovics együttesét. Válogatottunk centere pedig kijelentette: a BVSC-nek van esélye akár az idegenbeli sikerre is.

Igaz, ehhez úgy kellene játszaniuk Märczéknek, mint novemberben, a Mladost elleni csoportselejtezőn. Csöppnyi gond, hogy azóta egyszer sem sikerült azt a teljesítmény reprodukálniuk...

A KEK-elődöntőben vasárnap a Kőér utcai uszodában a Honvéd-Domino együttese az olasz Florentia csapatával szemben próbál minél nagyobb előnyt szerezni a két hét múlva esedékes visszavágóra. Kazettát ugyan nem láttak a Magyar Kupa címvédője házatáján a Fodor Rajmunddal felálló riválisról, ám azt badarság lenne kijelenteni, hogy számukra ismeretlen gárda látogatna Budapestre.

"Fodor magyar, a Vasasban is játszó Gorskov orosz, továbbá három olasz válogatott szerepel az ellenfelünknél. És az olimpai bajnok jugoszláv Popovicsról még nem is beszéltünk. A kapujukban pedig a junior világbajnok tehetség, Tempesti véd. Nagyon jó csapat látogat hozzánk" - vélekedett Kovács István, a Honvéd mestere.

Természetesen az övéiről is ejtett néhány szót az uszodák "Kokója", aki a hétközi Magyar Kupa-negyeddöntő után nagyon elkeseredett volt. A tanítványok a Népligetben a Ferencvárostól szenvedtek egygólos vereséget, és estek ki a kupából, elveszítve a címvédés esélyét.

"Mindannyian sajnáljuk a kiesést, szomorúak vagyunk miatta, de vasárnapra ezt el kell felejteni. A KEK-elődöntőre rendesen fel leszünk tüzelve, és természetesen előnyt akarunk szerezni a visszavágóra. Hazai pályán mi más lehetne a célunk. Mindenki egészséges, bizakodunk" - tette hozzá Kovács István.

"Ez aztán gyenge főpróba volt. Remélem az előadás jól sikerül" - mondta az elutazás előtt dr. Faragó Tamás, a Vasas-Plaket mestere. Az olimipai bajnok, a napokban megalakult Női Vízilabdázók Érdekvédelmi Szervezetének vezetőjének is megválasztott Faragó, a főpróbával a MAFC elleni szerdai kupatalálkozóra célzott (a másodosztályú egyetemistákat csupán 7-6-ra győzték le az angyalföldiek...), az előadásnak pedig a csapat szombati olaszországi fellépést gondolja. A Vasas a LEN-kupa elődöntő első mérkőzésén a Conad Pescara otthonában igyekszik figyelemre méltó eredményt kiharcolni.

"Óriási a jelentősége az első összecsapásnak, sok minden eldőlhet. Olasz és jugoszláv, igen remek pólósok alkotják a rivális csapatot, de a mieink sem kutyák. Egyébként is, valamit az idén meg kell nyernünk, úgyhogy nem lazsálhatunk. Ígérem, igyekezni fogunk" - vázolta a találkozóval kapcsolatos véleményét a piros-kékek trénere.

Faragó utolsó mondata mind a három együttesünkre igaz - aki látta az utóbbi napok BVSC, Honvéd és a Vasas edzését nem kételkedhet ebben.

Aki nem látta, az remélhetőleg az ereményekből következtett majd ennek az igazságára.

Férfi BL, Kék-csoport, 3. forduló
Splitska Banka (horvát)-BVSC-Brendon

Split, Vasárnap, 16.30

A Kék-csoport állása:
1. Splitska Banka 4 pont
2. BVSC 3
3. Olympiakosz 1
4. Nice 0

Férfi KEK, elődöntő, 1. mérkőzés
Honvéd-Domino-Florentia (olasz)

Budapest, Kőér utca, Vasárnap, 19.00

Férfi LEN-kupa, elődöntő, 1. mérkőzés
Conad Pescara (olasz)-Vasas-Plaket

Pescara, Szombat, 20.00

(amler, csurka g.), Nemzeti Sport 2000. február 26.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK