FONTOS


 

LEN-kupa, negyeddöntő, visszavágó mérkőzés
Hét perc bőven elég volt


Vasas-Plaket-UVMK-Bau System Eger

8-4 (3-0, 1-1, 1-1, 3-2)

Komjádi uszoda, 1000 néző. V: Vasziliu (görög), Tomics (horvát)

VASAS: BÍRÓ - KATONÁS 2, Gyöngyösi, Rex-Kiss, VÁRI 2, Nitsovits 1, REGŐS 2. Cs: Martinovics 1, Lehmann, Bleszity. Edző: dr. Faragó Tamás

EGER: Jászberényi - dr. Áncsán, Csányi, Kovács R. 1, Seres, Pszota, Pulay. Cs: Hajós 1, Tóth P., Szabó Gergő 2. Edző: Gyulavári Zoltán

Gól - emberelőnyből: 6/3, ill. 6/1

Tj: Vasas, kettős győzelemmel (15-10)

A hevesi együttes azonban nem felejt. Gyulavári Zoltán tanítványaiban ugyanis élénken él a novemberi bajnoki ütközet emléke is, amikor is háromgólos előnyt adtak döntetlenre. Ettől függetlenül áll a megállapítás: fekszik nekik a Faragó-fiúk játéka. Mondhatni, természetes, hogy a "most más sikerülnie kell!" elvtől vezérelve ugranak vízbe Csányiék, amitől nagyon, de nagyon tart a Vasas mestere. "Csak nekünk van veszítenivalónk, ami igen nehézzé teheti az összecsapást" - hangoztatja dr. Faragó Tamás. Az olimpiai bajnok tréner meglehetősen idegesnek látszik. Már ha látszik egyáltalán. A csapatok bemutatásakor a hangosbemondó által közölt "a Vasas edzője, dr. Faragó Tamás" mondatra az uszoda egyik legeldugottabb helyéről, a sarokból int a nézők felé.

És a kéksapkás vendégeknek köszönhetően még idegeskedhet is egy ideig.

De csak egy ideig! Történik ugyanis, hogy az első támadásuknál rögvest emberelőnyt harcol ki a centerben küzdő Regős Áron, ám nem csak a fór, hanem a 35 másodperces támadóidő is úgy telik el, hogy kapura sem lő a fővárosi együttes. Kell-e mondani, Faragó őrjöng - ám négy perc múlva akár haza is mehetne.

Nyugodtan.

Vári mintegy nyolc méterről engedi útjára bődületes erejű bombáját, amivel kezdetét veszi a Vasas-show (a labda úgy akad be a jobb felsőbe, hogy azt még a roppant lelkes egri szurkolók is tapssal jutalmazzák). Regős hamarosan megduplázza az előnyt, majd a '99-es év legjobb utánpótlás játékosának választott Katonás értékesíti biztosan az emberelőnyt. A még mindig sérült Kovács Zoltán helyett védő Bíró Ákos mindent megfog, így az első hét perc alatt eldől a továbbjutás kérdése.

Már a vendégeken sem lehet felfedezni a kezdeti elszántságot. Mennek, próbálkoznak ugyan, de a jól játszó Vasas ellen ezen a napon nincs esélyük. Regőst egész egyszerűen képtelenek tartani a kapu előtt, csupán szabálytalanságok árán képesek a víz alá gyötörni. A megítélt kiállításokból pedig Katonás és Martinovics is túljár Jászberényi eszén.

Faragó sem izgul már a padon. A végén pedig mosolyog. Elvégre tudta azt a sorsolásnál, hogy jobb csapat az övé, mégis, épp a sajátjaitól tartott leginkább. Mint kiderült, feleslegesen. Nagyszerű teljesítménnyel léptek tovább a LEN-kupa elődöntőjébe, ahol a Pescara-Rijeka párharc győztese ellen valószínűleg újabb izgalmak várnak a mesterre.

És remélhetőleg hasonlóan szép sikerek.

Dr. Faragó Tamás: - A fiúk presztízse volt a tét. Ennek függvényében nagyszerű produkcióval rukkoltak elő, tényleg nagyon jól játszottak.

Gyulavári Zoltán: - A mai fegyelmezetten, kitűnő erőben játszó Vasas ellen még akkor sem lett volna esélyünk, ha mi is jól pólózunk. Sok sikert kívánok az angyalföldieknek a kupában.

A meccs...

...HANGJAI. Az egész összecsapásra jellemző jelenet: egri próbálkozás messziről, amit magabiztosan hárít az angyalföldi kapuban tempózó Bíró Ákos. A védést hangos, őrjöngő kiáltás kíséri. Nem egyszer, nem kétszer, megszámolhatatlan gyakorisággal. Látszik, a kapus "nagyon ott van" a medencében.

...NEHÉZSÉGEI. Az egri pólósok nem tudnak mit kezdeni a jól záró Vasas-retesszel. Szenvednek. Csányi ejtése a kapufán landol, a labda pont a kapuközelben álló Hajós elé pattan. Óriási ziccer, ám még ebben a szituációban is nehezen születik meg a vendégek gólja. Az ötös sapkában játszó játékos csupán harmadik nekifutásra értékesíti a helyzetet. El lehet képzelni, hogy mi történt a meccs további részében.

...BAKIJA. Dudaszó, vége a második negyednek. A csapatok kispadot cserélnek, miközben Tomics, az egyik játékvezető a zsüriasztalhoz igyekszik egy kis kortyolnivalóért. Az ott ülő magyarok jó házigazdához méltóan ásványvízzel kínálják, ám arra ők sem számítanak, hogy a horvát sípmester egész egyszerűen rájuk önti a nedűt. Noha hibák a medencében is előfordultak (főleg az egri oldalon), talán ez volt a legnagyobb baki a majd' egy óra során. De ezen legalább nevetni is lehetett...

(amler), Nemzeti Sport 2000. február 13.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK