FONTOS


 

Szőnyi út: cél a négy pont - Dubrovnik, Komjádi: cél a négy közé jutás
A BVSC-nek csak az óra az ellenfele?


Végre ismét vérbeli pezsgés várható az uszodákban, avagy újra európai kupameccseket vívnak a magyar csapatok. A szombati nagyüzem során a BVSC-Brendon együttese a Bajnokok Ligája 2. fordulójában a görögök legjobbja ellen igyekszik egy lépéssel közelebb kerülni a négyes döntőhöz, míg a KEK negyeddöntőjében a Honvéd-Domino Dubrovnikban, a második számú helyi csapattal szemben próbálja megtartani az itthon szerzett négygólos előnyét. A LEN-kupában biztosan ott leszünk a véghajrában, a Vasas és az Eger ugyanis egymás között dönti el a továbbjutás kérdését. A fővárosiak minimális előnnyel fordulnak, így nagy csatára lehet számítani a Komjádi uszodában.

Férfi BL, Kék-csoport, 2. forduló
BVSC-Brendon-Olympiakosz Pireusz (görög)

Budapest, Szőnyi út, Szombat, 17.15 (MTV1)

Ha második kanyar, akkor hőstett. Így festett a vasutasok BL-programja az elmúlt két évben. Istenem, micsoda meccsek voltak! Vérben forgó szemek, gátlástalan keménykedés, hajtás a végtelenségig az őrületig bepörgetett agyakkal... Az akkor fénykorát élő Mladost, majd a Kásással érkező címvédő Posillipo játékosai csak pislogtak: létezik ilyen? Létezett.

Most ehhez képest hovatovább kötelező gyakorlatnak tűnik a soros ellenfél legyűrése. Gerendás György azonban amondó, nem szabad lebecsülni a jugoszláv válogatott exkapitánya által irányított Olympiakoszt: "Sztamenics a halálfegyelmezett jugó pólót játszatja a görögökkel. Iszonyú zárt védekezés, végtelen türelemmel végigvitt támadás. Természetesen készülünk ez ellen, majd kiderül, beválik-e az általunk kitalált játékmód."

A bajnok mestere azt is elárulta, akad egy aggasztóbb dolog is: lassan kimúlik a Szőnyi úti uszoda eredményjelző-táblája. Különféle rendszertelenséggel villóznak rajta a fények, bármikor el lehetne vinni egy sci-fi film díszletének - az új viszont csak két hét múlva lesz kész. "Remélem, erre az egy meccsre kibírja, elvégre óra nélkül aligha játszhatnánk" - vélekedett Gerendás, aki ennél már csak abban reménykedik jobban, hogy négy év után először négy ponttal állnak majd fiai két kört követően.

Férfi KEK-negyeddöntő, 2. mérkőzés
WPC Dubrovnik (horvát)-Honvéd-Domino

Dubrovnik, Szombat, 19.00

Négy gól az négy gól. Az annaleseket lapozgatva azt találjuk, hogy amióta oda-visszavágó alapon vívják az európai kupameccseket, magyar csapat még soha nem bukott el ily tekintélyes előny birtokában. Remélhetőleg Kovács István kupagyőztes alakulata, a Honvéd sem fog.

"Sőt, szeretnénk győzni Dubrovnikban is - vezette fel a találkozót a tréner. - Mi a magunk unalmas taktikáját játsszuk majd, a center kiiktatására irányuló zónavédekezést, ha pedig ez működik, nem esik sok gól a mérkőzésen. Kétségtelen, hogy a célt a látvány elé helyezzük ez esetben, de nekünk, ez talán érthető, most az eredmény a legfontosabb." Kovács nem tart attól, hogy a "közte négy" elkényelmesíti négybe tartó gárdáját. "Elég kevesen játszottak a mieink közül nemzetközi kupameccset, azaz aligha fognak nagyképűsködni. Inkább összeszorult gyomorral kezdenek majd a sátortetős uszodában, viszont van három olyan rutinos emberem, mint Tóth Imre, Péter Imre és Sugár Sanyi, akik az éles helyzetekben is tudják, mi a teendő."

Kovács még csendben megjegyezte, hogy klubedzőként csupán a KEK-trófea hiányzik páratlan gyűjteményéből - majd csomagolni indult. Persze, a döntő még odébb van, de talán nem kiabáljuk el, ha azt jósoljuk: a mesternek nem Dubrovnikban kell lemondania az álmok továbbszövéséről.

Férfi LEN-kupa, negyeddöntő, 2. mérkőzés
Vasas-Plaket-UVMK-Bau System Eger

Budapest, Komjádi uszoda, Szombat, 19.00

És ha már az álmoknál tartunk: a LEN-kupában érdekelt két csapatunk közül az egyik biztosan jól alszik majd a vasárnapra virradó éjszakán. Fortuna istenasszony ugyanis úgy rendelkezett, hogy magyar gárda nélkül nem LEN-elődöntő az elődöntő (már csak azért sem, mert ebben a kupában az utóbbi időkben dominál a "Hungary", elég csak a tavalyi újpesti diadalra visszaemlékezni). Na de, hogy a Vasas, avagy az Eger együttese lesz-e a "kedvezményezett", azt a szombati visszavágó hivatott eldönteni.

"Nehézséget okozó tényező számunkra, hogy csak mi veszíthetünk. Az egriek jól játszottak ellenünk az első találkozón, semmiféle felelősség nem volt, és nincs is rajtuk, hiszen az is dicséretes tett részükről, hogy eddig eljutottak. Azaz, lesz ami lesz alapon pólózhatnak. Más az, amikor valószínűleg nyersz, de veszíthetsz is, mint az, amikor valószínűleg kikapsz, de valami csoda folytán győzhetsz is. Úgyhogy istenigazából a saját csapatomtól tartok a mérkőzés előtt" - osztotta meg gondolatait lapunkkal dr. Faragó Tamás, az angyalföldiek trénere.

A Szőnyi úton két hete a piros-kék armada odapörkölt a hevesieknek (7-6), most utóbbiak próbálkoznak meg valami hasonlóval. Amint edzőjük, Gyulavári Zoltán fogalmazott: "A LEN-kupás lendületünk akár tovább is repíthet bennünket. A bajnokságban döntetlent játszottunk velük, a múltkor is a kezünkből engedtük ki a győzelmet, ezúttal talán sikerül a bravúr. Továbbra is a Vasas az esélyes, de ki tudja... Úgy érezzük, van sanszunk. Mindent megpróbálunk."

*

Elkészült a női és férfi junior Eb csoportbeosztása. A lányok a csehországi Plzenben szállnak vízbe (augusztus 6-13.), ellenfelük a B-csoportban Spanyolország és Svájc lesz. A fiúk a németországi Wernében, augusztus 4. és 12. között rendezendő eseményen a C-csoportba soroltattak Spanyolország és Szlovénia, valamint egy selejtezőből érkező együttes társaságában.

(amler, csurka g.), Nemzeti Sport 2000. február 12.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK