FONTOS


 

KEK, negyeddöntő, 1. mérkőzés
Fel4elés a Komjádiban


Honvéd-Domino-Dubrovnik (horvát) 8-4 (1-1, 2-1, 2-1, 3-1)

Komjádi uszoda, 800 néző. V: Bras (holland), Melis (olasz)

HONVÉD: Pelle - Jäger, Bereczki 1, Bárány 1, Ofner 1, Péter 1, SUGÁR 2. Cs: Gombos, VARGA ZS. 1, TÓTH I. 1, Bíró, Takács A. Edző: Kovács István

DUBROVNIK: Rebics - Vukcsevics, Bjelofasztov, Herceg 1, JOVICA 1, Osadcsuk 1, Bobics. Cs: Bijacs, Frankovics, Jakovac, Dragcsevics 1, Brkics. Edző: Niksa Andrics

Gól - emberelőnyből: 7/4, ill. 6/1

Négyméteresből: 2/2, ill. -

A negyeddöntők további eredményei: CN Barcelona (spanyol)-Dinamo Moszkva (orosz) 5-7 (0-1, 1-3, 1-1, 3-2), Steaua Bucuresti (román)-Partizan Beograd (jugoszláv) 3-4 (0-1, 2-2, 0-0, 1-1), Vuliagmeni (görög)-Florentia (olasz) 9-7 (2-1, 3-2, 1-2, 3-2) - a firenzei Fodor Rajmund egy gólt lőtt.

- Nehéz lesz. Kellene az előny... - meditált a meccs előtt a medencében melegítő Honvéd-játékosokat szemlélve Kovács István. Bocsánat, "a" Kovács István. Ez a név márka a sportágban. Egykor az Újpestet vezette BEK-győzelemre, most a Honvédot gardírozza. És nem szereti a nagy szavakat. Arra a kérdésre, hogy "Négygólos győzelemmel elégedett lenne?", csupán ennyit felelt: "Ha már ott tartanánk..."

Jelentjük, ott tartanak.

Vasárnap délután a Komjádi uszodában, a KEK-negyeddöntő első mérkőzésén 8-4-re nyert a Honvéd-Domino. Ezek a tények, ám kissé sablonos csavarral élve, nézzük, ami mögötte van. Sokak szerint sportdiplomáciai olvasata is volt a vasárnapi találkozónak. Mint ismeretes, a kétezeregyes Európa-bajnokság rendezésére két jelentkező akadt.

Budapest és Dubrovnik.

A zöld asztalnál márciusban lesz ítélethozatal, ám nem árt, ha a döntnökökben tudatosul: a vízben Budapest a jobb (párhuzam: foci-Eb, portugál-magyar 3-0).

Sokáig úgy tetszett, a "ki az úr a tengeren" elnevezésű vetélkedő során elmarad a könnyed győzelem. Az első negyedet éppen csak döntetlenre mentette a Honvéd, sőt, másfél perccel a második szakasz zárása előtt is ikszre állt a viaskodás.

Előny? Sehol...

Aztán az idő közben beálló Tóth Imre (hosszú időt hagyott ki sérülés miatt), végre pólót varázsolt a Komjádiba. Zseniális mozdulattal csapta be a védőjét, aki csak visszahúzni tudta, a szélen megiramodó magyart. Mivel a horvát hátvéd szabálytalansága a játékvezetőnél is négyméterest ért, (ráadásul a büntetőt Varga Zsolt bevágta) három-kettőre vezettek a hazaiak. Akik azt gondolták, ettől kezdve magyar gólesőt látnak, azok csalatkoztak, a horvát kuparésztvevő csak nem akart leszakadni. A döntés az utolsó negyedre maradt, az azt megelőző háromban ugyanis a magyar akciók jobbára pontatlan lövéssel zárultak. Amikor a záró negyed elején Jovica öt négyre hozta fel a vendégeket, kevesen hitték, hogy meglesz a várva várt négygólos különbség.

Még akkor sem, amikor Bereczki kettőre növelete az előnyt. Aztán valamelyest feljavult a Magyar Kupa-győztes játéka, olyannyira, hogy Sugár találata után (vélemény a lelátóról: "Van keze a fiúnak.") kisimultak a ráncok, kevéssé izzadtak a tenyerek. A teljes megnyugvást viszont Tóth Imre hozta el, aki kegyetlen pontossággal értékesítette a találkozó utolsó fél percében megítélt magyar emberelőnyt (a játékvezetést amúgy nem érhette panasz, legfeljebb horvát oldalról...).

Nyolc-négyre vezetett ekkor a Kovács-műhely, s mivel a horvát emberfór során a labda a kapufán landolt, emelkedhettek a magasba a kezek, négygólos előnnyel utazhat Dubrovnikba a Honvéd-Domino.

Igaza van Tóth Imrének, ha ezek után kiesnek, megérdemlik...

Kovács István: - A csapat teljesítménye még hullámzó, de a négygólos győzelemmel tökéletesen elégedett vagyok.

Niksa Andrics: - Nem reális a gólkülönbség.

A meccs...

...MONDÁSA. A háromszoros olimpiai bajnok Gyarmati Dezső a jobb lábán gipsszel érkezett meccsnézőbe. A Komjádi aulájában természetesen Vad Lajosnak, az FTC edzőjének is feltűnt, a bicegő legenda. - Dezső bá, mi történt? - szólt a kérdés. Mire Gyarmati: - Mi történt volna? Spórolok. Ezentúl csak egy cipőt kell vennem...

...JÓSA. Turi György, az úszóválogatott edzője - Kiss László jobbkeze - is ott volt a Komjádi lelátóján. A hazaiak kettesét, Gombos Gábort különösen figyelte, főleg, hogy egykoron a Kiss, Turi féle Spartacus-úszóiskolából került a pólósokhoz. Turi jósolni is mert, öt-háromnál faarccal közölte, nyolc-négy lesz a vége. Hiába, "vizes" ember...

...VISSZATÉRŐJE. A második negyedben állt be, tegyük hozzá, hosszú kihagyás után. Lőtt egy pompás gólt tíz másodperccel a zárás előtt, adott egy-két gólpasszt és "csinált" két négyméterest. És még csak most ismerkedik a vízzel... "Tudtuk, hogy nem lesz gyenge a Dubrovnik, a Horvát Kupa győztese csak erős lehet. A négygólos előny ideális, ha ezek után sem jutunk tovább, akkor megérdemeljük" - összegzett Tóth Imre, a Honvéd vasárnap visszatérő nyerő

(sal), Nemzeti Sport 2000. január 31.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK