FONTOS


 

A Vasas nyerte a magyar derbit

LEN-kupa, negyeddöntő, 1. mérkőzés:

UVMK-Bau System Eger-Vasas-Plaket 6-7 (2-2, 1-2, 2-1, 1-2)

Szőnyi út, 700 néző. V: Petrovics (jugoszláv), Stampalija (horvát)

EGER: JÁSZBERÉNYI - CSÁNYI 2, Kovács R., Seress, Szabó G. 1, Pszota 1, PULAY 2. Cs: Tóth P., Hajós, dr. Áncsán. Edző: Gyulavári Zoltán

VASAS: BÍRÓ - Lehmann, Rex-Kiss 1, VÁRI A. 2, Nitsovits, REGŐS ÁRON 2, Martinovics 1. Cs: Katonás, Gyöngyösi 1, Ágner, Tóth L. Edző: dr. Faragó Tamás

Gól - emberelőnyből: 10/5, ill. 9/5

"Izguljon Faragó."

Gyulavári Zoltánnak, az egriek vezetőedzőjének a szájából hangzott el az iménti mondat, közvetlenül a kezdés előtt. Tény, hogy a hevesi együttesnek nem sok veszítenivalója van a LEN-kupa negyeddöntőjében, már azzal is óriási sikert ért el, hogy az előselejtezőből, valamint a selejtezőből kiharcolta a továbbjutást. Az egriek megfelelő uszoda hiányában a Szőnyi úton fogadták a Vasast, és az első negyedben bizony alaposan ráijesztettek nagynevű ellenfelükre.

Regős Áron góljára ugyanis Szabó Gergő előnyből válaszolt, ám feltétlenül említést érdemel a kiállítást megelőző szituáció. A "hazaiak" tízese, Pulay kapta a labdát centerben, aki a másik tízessel, az Európa-bajnok, és Világkupa-győztes Várival vívott öldöklő harcot a kapu előtt. A válogatott erőssége sehogysem bírt az erőszakos támadóval, csak szabálytalanság árán tudta őt megakadályozni a gólszerzésben. Nem kis bravúr volt ez Pulaytól...

A következő egri támadásnál Pszota újra a centert hozta játékba, akit ezúttal semmilyen eszközökkel sem lehetett megállítani - fantasztikus csavarral szerzett vezetést csapatának. És hogy izgult-e dr. Faragó Tamás? Maradjunk annyiban, hogy nem a nyugalom szobrát lehetett volna megmintázni róla. Még akkor sem, ha előbb-utóbb "helyreállt a rend", és az esélyesebb angyalföldi gárda, Martinovics, illetve Vári jobb felső sarkos bombájával visszavette a vezetést.

Gyulavári Zoltán tanítványai nem hagyták megnyugodni az olimpiai bajnok trénert. Sőt, a harmadik játékrészben még inkább borzolták az idegeit, hiszen az addig szorosan őrzött Csányi révén újra náluk volt az előny. Az őszi bajnoki szezon gólkirálya biztosan lőtt be egymás után két emberelőnyt, nem véletlen, hogy néhány pillanattal később ismét csak rájátszották a figurát társai. Csányi ekkor azonban hibázott, vagy másképpen fogalmazva a sérült Kovács Zoltánt helyettesítő Bíró Ákos kiváló reflexekről tanúbizonyságot téve hárította a lövést. Hat négy helyett a kiállítások sokaságát kibrusztoló Regős Áron alakította 5-5-re az eredményt, az amúgy forró hangulatú Magyar Kupa-meccsen.

Az utolsó hét percben - csak úgy mint az azt megelőző 21-ben, brilliroztak a kapusok, mind Jászberényi, mind Bíró remekül állta a sarat, csak egy-két emberhátrányos szituációban kapituláltak. Gyöngyösi pimasz lövésére Pszota hasonlóval válaszolt, ám Vári Attila bődületes lövésére (a kiváló pólós csodás gólt "rajzolt "a hosszú felsőbe - már nem érkezett válasz. Az egri kezek a végén megremegtek, ám ettől függetlenül a két hét múlva esedékes visszavágón a látottak alapján bármi megtörténhet.

Még az is, hogy izgalmakban sem lesz hiány.

Gyulavári Zoltán: - Az esélytelenek nyugalmával játszottunk, és majdnem sikerült meglepetést okoznunk. Ha egy kicsit jobban koncentrálunk nyerhettünk volna.

Dr. Faragó Tamás: - Ilyen mérkőzést vártam, az egriek azt nyújtották amire számítani lehetett. Szerencse is kellett ahhoz, hogy nyerni tudjunk.

(amler)

A meccs...

...HIÁNYZÓJA. A válogatott mátraházi edzőtáborozása során foci (!) közben szenvedett sérülést - a kezét törte - a Vasas kiváló kapusa, Kovács Zoltán. Mindez érzékenyen érintette az angyalföldieket - igaz ezúttal nagyszerűen helyettesítette őt Bíró Ákos. "Mindkét kapus jól védett" - adott szakmai elemzést a begipszelt kezű Kovács a lefújás után, aki a "Mikor áll ismét a kapuba?" kérdésre az: "Amint egy kis esély van rá, azonnal sapkát húzok" felelettel válaszolt. Három hónapos kényszerpihenővel "nyugtatják" Kovácsot az orvosok, ám a pólós akaraterejét látván nem biztos, hogy ennyi időre lesz szüksége a visszatérésre.

...KÖZÖNSÉGE. Az egri nézők nem hagyták magukra csapatukat. Buszokkal, autókkal érkeztek, és remek hangulatot varázsoltak a Szőnyi úti uszodába. Udvariasan, még egy egy Vasas-gólt is megtapsoltak. "A visszavágón is ott leszünk!" mondták hazafelé menet, bízva abban, hogy meglepetést okoznak a kedvencek.

BL, Kék csoport, 1. forduló

Győztes bemutatkozás

Olympique Nice (francia)-BVSC-Brendon 4-5 (1-2, 1-0, 1-2, 1-1)

Nizza, 3500 néző. V: Moliner (spanyol), Petronilli (olasz)

NICE: MINETTI - Cousin, Andrielli, Berenguel 1, CRIVELLI 2, Denardi, Algier. Cs: Duccher 1, Ricardo, Cavalerra. Edző: Paolo Malar

BVSC: SZÉCSI - TÓTH F. 1, Madaras, Dabrovszki, Petik 1, Fülöp, Dala. Cs: Ibolya 1, Cukics, Märcz, Varjas 1, Dávid 1, NÉMETH ZS. Edző: Gerendás György

Gól - emberelőnyből: 12/4, ill. 6/3

Négyméteresből: -, ill. 1/1

A negyedik nekifutásra talán sikerül. Mármint a BVSC-Brendonnak a Bajnokok Ligája négyes döntőbe kerülés. A korábbi három szezon során a magyar bajnok nem kvalifikálta magát a final fourba, ám a szakértők szerint idén magyar résztvevője lehet a végső csatározásnak. Ehhez persze a kötelező feladatokat meg kell oldani, így például Nizzába is úgy utazott el a vasutasgárda, hogy csak a győzelem elfogadható eredmény.

Nos, az előre kalkulált diadal megszületett, más kérdés, hogy a vártnál nehezebben. A lényeg viszont, hogy a franciaországi vendégjátékot két ponttal zárta a vasutas, azaz egy lépést tett a továbbjutás érdekében.

De nézzük, hogyan alakult a szombat esti találkozó. Jól kezdődött, hamar kétgólos előnyt szerzett a Gerendás-csapat: Tóth Frank majd Petik talált a 3500 által biztatott francia gárda hálójába.

A második szakasz során egyenlítettek a hazaiak, ám a harmadik hét perc a magyar bajnoknak hozott sikert. Dávid góljával négy háromra vezetett a BVSC, hogy aztán a negyedik negyedben Ibolya találata kétgólos magyar előnyt jelentsen. Mivel a hátralévő időben csak egy találatra voltak képesek a franciák - hála Szécsi kapusnak és a védelemnek -, a vasutas nyerte meg a BL nyitótalálkozóját.

- Nehéz meccs volt, Nizzában a többi csoportrivális is szenvedni fog a győzelemért - összegzett Gém Zoltán, a BVSC-Brendon szakosztályvezetője.

Ő csak tudja...

KIVÁLTAK a vízilabdázók a Nagykanizsai Vízmű SE-ből, és a Kanizsai Vízilabda Sportegyesületben folytatják pályafutásukat. Elnöknek Benedek Miklóst, helyettesnek dr. Csetneki Gábort, titkárnak és technikai vezetőnek Szabó Györgyöt választották meg. A három korosztályos csapatot működtető egyesületnél a szentesi Komlósi János lett az edző, akivel 2001. június 30-ig kötöttek szerződést.

(sal), Nemzeti Sport 2000. január 30.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK