FONTOS


 

Kovács és Vindisch: csonttörés, csontrepedés
Három kupameccs négy magyar csapattal


Három fronton érdekeltek a magyar pólócsapatok a hétvégén. Szombaton a BVSC-Brendon a francia Olympic Nice vendégeként száll vízbe a Bajnokok Ligájában, ugyenezen a napon rendezik az UVMK-Bau System Eger-Vasas-Plaket LEN-kupa negyeddöntő első mérkőzését, vasárnap pedig a Komjádi uszodára érdemes figyelni, ahol a Honvéd-Domino a horvát Dubrovnikkal találkozik a KEK-negyeddöntő első találkozóján.


A BVSC-nek nyernie kell Franciaországban
A magyar bajnok BVSC-nek - nem kétséges - kötelező győzni az Olympic Nice ellen, gyanítható, hogy a csoportrivális horvát Splitska Banka és a görög Olympiakosz Pireusz is bekalkulálja magának a franciaországi sikert. Gerendás György, a BVSC-Brendon edzője szintén győzelmet vár: "A körülményektől függetlenül, mindenképpen nyernünk kell" - mondta.

Négy olasz, egy horvát és egy szlovák játékost tud a soraiban a francia bajnok, a vasutasokhoz hasonlóan a nizzaiak is több éve igyekeznek a kupa négyes fináléjába beverekedni magukat. Nem árt tehát az óvatosság, ám ettől függetlenül illik Märczéknek két ponttal gazdagabban hazatérniük.

A Vasas-Plaket idegenben kezd a LEN-kupában. Nem kell messzire utaznia, hiszen az UVMK-Bau System Eger elleni negyeddöntő első mérkőzését a Szőnyi úton rendezik meg szombaton - az egrieknek ugyanis nincs az előírásoknak megfelelő uszodájuk. Dr. Faragó Tamás, a piros-kékek edzője - nem meglepő - győzelmet vár a magyar rangadón: "Az egri csapat hajtós, becsületes pólót játszik, nem véletlen, hogy idáig jutott. Bizakodó vagyok, egyértelmű esélyességünket demonstrálnunk kell."

Az előjelek nem a Vasasnak kedveznek, a gárda válogatott kapusa, Kovács Zoltán ugyanis a kezét törte. A bal kezének sajkacsontja sérült meg, ezért három hónapig biztosan nem állhat a Vasas rendelkezésére. Szombaton várhatóan Bíró Ákos áll a kapuba, ám vésztartalékként Kökény Balázs is bevethető. Pedig ő már hónapok óta nem a Vasas játékosa.

"Kökényt aktivizáltuk, a korábban leadott nevezési listán szerepel a neve, ezért nincs akadálya annak, hogy vízbe menjen - folytatja dr. Faragó. - Jelenleg nincs csapata, ezért neki is jó lehetőség a kupaszereplés."

Nem Kovács Zoltán az egyetlen sérült. A fiatal Vindisch Ferencnek a hétközi, a horvát Mladost Zagreb elleni edzőmeccsen elrepedt az egyik ujja, ezért négy hetes kihagyásra kényszerül. A gondok ellenére dr. Faragó Tamás bizakodó, a kérdés csak az, mit szól hozzá az ellenfél?

Az egrieknek már az is óriási siker, hogy eljutottak a negyeddöntőig. A Ferencváros azzal járult hozzá a sikerükhöz, hogy lemondta az indulás jogát (sokkal inkább a BL-re aspiráltak a zöld-fehérek, ám a BVSC keresztülhúzta a számításaikat a bajnoki fináléban), így Gyulavári Zoltán tanítványai előtt nyílott váratlan lehetőség. A magyar bajnokság őszi gólkirályának, Csányi Györgynek vezetésével éltek is vele, az elsőselejtezőből, valamint a selejtezőből egyaránt továbbjutottak.

- Örülünk, hogy a Vasassal sorsoltak minket össze, hiszen így anyagilag jobban járunk, nem kell ismét messzire utaznunk. Így is cirka hatszázezer forintunkat emészti fel a negyeddöntő, amit nem volt könnyű előteremtenünk. Hála a város elöljáróinak, ők segítettek. Szeretnénk nekik is meghálalni, és meglepetést okozni, bár kétségtelen, nem mi vagyunk az esélyesek. Annyit ígérhetek, hogy nem feltartott kézzel várjuk az angyalföldi csapatot - vélekedett Demeter Béla, az egriek szakosztályvezetője.

Novemberben a két együttes bajnoki összecsapásán 9-9 volt a végeremény a Hajós Alfréd uszodában - ezt figyelembe véve, bármi megtörténhet.

Reményeink szerint vasárnap a Komjádi uszodában a Honvéd-Domino olyan játékkal rukkol elő, hogy a horvát Dubrovniknak nem lesz alkalma a "bármi megtörténhet" mondatot a visszavágóval kapcsolatosan használnia. Az esélyeket növeli, hogy hosszú idő után ismét vízbe száll a kupagyőztes csapatban a tavalyi bajnokság gólkirálya, a rutinos Tóth Imre.

A dalmát városból faxolt lista alapján a vezetőkkel összetűzésbe kerülő orosz Bjelofasztov is ott lesz a horvát csapatban, csakúgy, mint az Eb-ezüstérmes válogatott második számú kapusa, Dragan Rebics. A dubrovnikiak a hírek szerint súlyos anyagi gondokkal küzdenek, ami az együttes szereplésére is kihat. Edzőjük, Nikasa Andrics több alkalommal megemlítette a horvát újságokban, hogy a Honvéd csapatát tartja esélyesebbnek.

Férfi BL, Kék-csoport, 1. forduló
Olympic Nice (francia)-BVSC-Brendon

Nizza, Szombat, 20.00

Férfi LEN-kupa negyeddöntő, 1. mérkőzés
UVMK-Bau System Eger-Vasas-Plaket

Budapest, Szőnyi út Szombat, 17.00

Férfi KEK negyeddöntő, 1. mérkőzés
Honvéd-Domino-Dubrovnik (horvát)

Budapest, Komjádi uszoda Vasárnap, 15.15

(amler, sal), Nemzeti Sport 2000. január 29.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK