FONTOS


 

Nyolc hónap a végleges eltiltás
Benedek április végén visszatérhet


Véget ért Benedek Tibor kálváriája, kedden délután, a lausanne-i székhelyű Nemzetközi Sportdöntőbíróság nyolc hónapra mérsékelte a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) által doppingvétségért kikalkulált tizenöt hónapos eltiltást. Mindez annyit tesz - és ez a legfontosabb -, hogy az olasz Ina Assitalia Roma magyar légiósa ott lehet a sydneyi olimpián.

A balkezes játékos eltiltása tavaly augusztus 28-tól él, azaz: április 28. után ismét csatlakozhat a római klubjához és a magyar válogatotthoz.

Mint ismeretes, Benedek szervezetében tavaly nyáron az anabolikus szteroidnak számító Clostebolt (egyfajta metil-tesztoszteron) találtak, amiért előbb nyolc hónapra tiltotta el az Olasz Úszószövetség, majd később három hónapra mérsékelte a büntetést, hogy aztán a FINA is közbeszóljon, tizenöt hónapra emelve az eltiltás mértékét. Benedek - aki Lausanne-ban is hangsúlyozta ártatlanságát - a FINA döntését fellebbezte meg a sportdöntőbíróságnál. A keddi tárgyaláson (amelyen Benedek mellett az ügyvédje, valamint a római klub elnöke és orvos is megjelent) a FINA képviselője kijelentette: a Benedek szervezetében talált kis mennyiségű szer szerintük is alátámasztotta azt a verziót, amely szerint bőrbetegségre használt kenőcs tartalmazta a tiltott szert - ezért is szabtak ki rá az adható négy év helyett tizenöt hónapos büntetést -, ám a doppingszer jelenléte miatt nagyobb engedményt nem tehettek.

A sportdöntőbíróság másképp látta, nyolc hónapra mérsékelte a büntetést, jókora diplomáciai pofont adva ezzel a FINA-nak, hiszen a FINA alá rendelt és a FINA által megtámadott Olasz Úszószövetség első fokú határozatával megegyező a végleges büntetés. Benedek mellett Schmitt Pál, a MOB elnöke, a NOB protokollfőnöke is felsorakozott Lausanne-ban. A tágyalóterembe nem engedték be, ám így is minden érdekelttel (még a bíróval is...) szót váltott. Dr. Kemény Dénes, a férfiválogatott szövetségi kapitánya Benedektől értesült a végleges döntésről.

- Olyan, mintha tíz hónapot kapott volna, hiszen az eltiltás megszünése után nem sokkal másfél hónapos szünet következik az olasz bajnokságban - mondja dr. Kemény Dénes. - Én mindenesetre bízom Tibor klasszisában, abban, hogy az olasz rájátszás elég lesz számára ahhoz, hogy "kijátssza" magából az elmúlt hónapok gyötrelmeit. Már beszéltem vele, februárban csatlakozik a kerethez, meccsen nem szerepelhet, de velünk lesz. Számítok rá az olimpiai keretben. Immár négy különböző mértékű eltiltást kapott, ám mind a négy esetben jóval kevesebbet, mint ami elvileg adható lenne. Ez számomra bizonyság arra, hogy minden szinten elismerték, nem doppingolt, csak hibázott. Az elkövetett hibáért viszont - továbbra is tartom - sok a jelenlegi, nyolc hónapos eltiltás.

Sok, de a keddi döntéssel végre lezárult Benedek kálváriája.

És ez a legfontosabb.

Neki is.

Nekünk is.

Benedek: "Elkezdhetek rendesen készülni"

Néha egy üzenetrögzítőn hagyott kérés is sokat jelenthet - bár kissé meglepődtünk, hogy Benedek Tibor kedden délután felhívta szerkesztőségünket a lausanne-i pályaudvarról. Hangja mindenesetre sokkal vidámabbnak hatott, mint a két ünnep között, Budapesten.

- Nem tudom, örüljek-e, a tárgyalás folyamán ugyanis volt olyan periódus, amikor szentül hittem, hogy még nyolc hónapnál is kevesebbet kapok - mesélte. - Amikor a korábbi műtétemet végző, és most a helyszínen is megjelent orvosom kijelentette, hogy az én betegségemre kizárólag azt a kenőcsöt lehetett felírni, azaz akkor is azt adta volna, ha tudja, hogy doppingszert tartalmaz - nos, ekkor gondoltam, ennél aligha kell több. Egyébként teljesen úgy festett, mint egy valódi bírósági tárgyalás, azaz a bírón és a védőügyvédemen kívül volt egy ügyész is, aki a FINA-t képviselte. Ő a nemzetközi szabálykönyvre hivatkozott, elmondta, hogy alapvetően négy év járna nekem, azaz a tizenöt hónap szuper ítéletnek mondható. Végül maradt a nyolc, aminél azért lehetett volna jobb, de most már mindegy. Én megkönnyebbültem, bár a teremből kilépve a római klubelnökünk teljesen ki volt borulva, hogy mit képzelnek ezek, nevetségesnek tartja a mostani ítéletet is. Ugyan az elkövetkező négy hónap nem lesz könnyű anyagilag, de legalább elkezdhetek rendesen készülni, hiszen a rájátszásban már szerepelhetek, ez pedig jó hír. És ami a legfontosabb, játszhatok az olimpián. Pontosabban, megvan rá az esély. Igyekszem élni vele.

Balkezesünket ismerve, az az érzésünk, hogy élni is fog.

(sal, csurka g.), Nemzeti Sport 2000. január 12.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK