FONTOS


 

Újabb pénzes megatorna a láthatáron, ezúttal európai "kiszerelésben"
Lehet egy ligával több?

Az Európai Nemzetek Ligájának kiszenvedését követően a FINA hamar mozgósította tartalékait, s pénzt, paripát, fegyvert nem sajnálva előállt a grandiózus Világliga tervével. Négyszázezer dollár egy évre, a kereskedelmi szempontok alapján sokra nem értékelt jugoszlávok kivételével a világ legjobb együttesei, kozmetikázott szabályok, grandiózus pénzdíjak. Már 2001-ben el akarja indítani a Világszövetség, az Eb és a világbajnokság után - kérdés, mennyire lesznek "egyben" a játékosok.


Dr. Molnár Tamás a görögök elleni olimpiai csoportmérkőzésen. Az Euroliga csoportmérkőzésein a négy torna során kétszer találkoznánk a hellénekkel

Az pedig még nagyobb kérdés, hogy 2002-ben a Világliga mellett hogy bírják majd az Euroliga küzdelemsorozatát? Határ ugyanis a csillagos ég, avagy az Európai Úszóliga (LEN) dubrovniki konferenciáján újabb sorozat terve látott napvilágot. Pontosabban a történet nem csupán a mögöttünk hagyott hétvégéig nyúlik vissza, merthogy a görögök örökmozgó diplomatája, Markellosz Szitareniosz az amerikai vízilabda-szövetség egykori elnökével, Robert Fosterrel már ez év elején elkezdte szervezni a Világligát, csakhogy elképzelésük a FINA ellenállásába ütközött. Olyannyira, hogy a nemzetközi szövetség ultimátumot intézett tagjaihoz: aki kokettálni merészelne a Szitareniosz-féle kompániával, az sok jóra ne számítson, legelébb is kizárják, felnégyelik, majd hamvait a világ úszómedencéibe szórják.

Aztán a FINA szépen lemásolta az ötletet, és megvalósította saját maga.

A hellén-amerikai páros azonban nem hagyta magát, és most az európai federációnál házal. Reformált elképzelésük szakmailag annyiban szimpatikusabb a Világliga-szabványnál, hogy itt nem csupán az elit vehet részt, hanem 28 ország, két osztályba sorolva. Ezen túlmenően a kapitányok által ostorozott szisztéma - négy torna, ugyanazokkal az ellenfelekkel - helyett rotációt ajánl, azaz a négy végigjátszandó viadalon cserélődnének a résztvevők.

Természetesen az Euroliga versenyre kíván kelni a FINA-féle világszériával, azaz a tervezet mögött álló ISO - amely Foster vállalkozása - hasonló volumenű pénzdíjakat helyezett kilátásba, mint amelyek a Világligát kívánják vonzóvá tenni - és ez még nem minden! "Az elsőnek felajánlott hetvenötezer dollár mellett hétszáz repülőjegyet is felkínáltak, azaz fedeznék a csapatok utazási költségeinek egy részét - tudatta az előadást végighallgató magyar sportdiplomata, dr. Salamon Ferenc. - Igaz, Markellosz ravasz ember, az Euroligáról készített, rendkívül látványos anyagban az anyagi természetű ígéretek nem szerepelnek, csupán vetítéssel kísért előadása során említette őket."

Tekintettel arra, hogy a sorozat beindítását 2002-re tennék az alapító atyák, végleges döntés nem született, ugyanakkor valószínűsíthető, hogy a világversenyektől "mentes" esztendőben a LEN is szeretne valami "nagy-nagy tüzet rakni". S minthogy a FINA Világligája tökéletes túlzsúfolt évad végén esedékes, még az is elképzelhető, hogy az ott megégett gárdák inkább erre szavaznak.

Két dolog mindenestre biztos: 1. ha valahol, valamikor szavazásra kerül sor, ott leginkább a pénz dönt; 2. a licit elindult.

(cs. g.), A színes Sport 2000.12.13.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK