FONTOS


 

Európai szabálymódosító javallatok: 30 másodperc támadásra, 15 emberelőnyre
Felhozzák a kapust

Meglehetősen vegyes összetételű "csomaggal" érkezik meg Európa a FINA jövő évi szabálymódosító közgyűlésére. A fukuokai világbajnokság alkalmával összeülő plénum olyan változtatásokat léptethet életbe, amelyek évtizedekre meghatározhatjáka világ pólóját - márpedig ebben a folyamatban az őshazának számító óvilágnak döntő szava van, azaz nem érdektelen, mire jutottak a Dubrovnikban összegyűlt delegációk.

Atanácskozás rezüméjéből kiderül, hogy akad néhány, a küllemet érintő, apró beavatkozási javallat, továbbá három igen lényeges ajánlás. Az első kategóriába tartozik a gólbírók "zászlótlanítása", az edzők kordában tartására szolgáló sárga lap használatának egységesítése, valamint a félidei szünet időtartamának növelése. Nem látványos, de fontos eszközt adnának a szakvezetők kezébe azzal, hogy a hosszabbításos meccsek ráadásában lehetőségük lenne plusz egy időkérésre.

Ajátékot azonban a "nagy triumvirátus" befolyásolhatja igazán: az öreg kontinens képviselői ugyanis egyetértettek a magyar javaslattal a 30 másodperces támadóidőről - igaz, ezzel párhuzamosan öt szekundummal lecsökkentenék az emberelőnyt is, 20-ról 15-re. Megszüntetnék a végleges, csere nélküli kiállítást, amellyel bármikor el lehet dönteni egy mérkőzést - az idén ebből kétszer is profitáltunk: a BL négyes döntőjének bronzmeccsén a BVSC-Brendon került örökös emberelőnybe a Splitska Bankával szemben, majd válogatottunk a kassai ENL-torna zárónapján a spanyolok ellen (amúgy mindkétszer jogosan). Az új verzió szerint a brutalitásért négyméterest kellene ítélni, a szabálytalankodó pedig ugyanúgy kiállna végleg, de két perc után bejöhetne helyette egy cserejátékos.

Végülpedig a kapusokat is bevennék a buliba, ha a játékidő utolsó percében - ez a hosszabbításra is vonatkozik - a hálóőr felzárkózhatna a támadáshoz. Eddig a piros sapkások nem úszhattak túl a képzeletbeli felezővonalon, ám meglehet, 2002-től a pólósok (eltérően a hokisoktól) nem le-, hanem felhozzák a kapust.

"SzécsiZoli nagy fórban lesz, mert igen gyorsan úszik - kommentálta az utolsó pontot dr. Kemény Dénes szövetségi kapitány. - Bár igaz, ami igaz, nincsenek túl jól lövő kapusaink, Molnár Bandi volt talán az utolsó, akinek igazán ment ez is. Meg Kristóf fiam keresztapjának, Carlo Romanónak, aki Comóban volt a cserekapusunk. Egyszer Bolognában a sok kipontozódás miatt őt is be kellett raknom, persze, hagyták, hadd próbálkozzon, én meg örültem, mert tudtam, hogy jobban lő, mint öt másik játékosunk. Be is verte kilencről."

Anosztalgikus roham elmúltával a mester ismét hajlandó volt értékelni: a brutalitással kapcsolatos ötlet kifejezetten tetszett neki, és annak is örült, hogy a 30 másodperces támadóidő átment az első szűrőn. "Elég drasztikusan befolyásolhatja a játékot, ha ez szabállyá válik. Nem mintha manapság ötig menne a támadások döntő többsége, de más ránézni az órára, amikor 14 áll rajta, és más, ha csak 9 másodperc. Hamarabb lesz gáz, bár megítélésem szerint jót fog tenni a játéknak, hogy a csapatok még tovább kísérleteznek majd, és még 10-nél is megpróbálkoznak betörésekkel, a center megjátszásával vagy elzárásokkal. Az emberelőnyben szerintem nem okoz nagy változást a mínusz öt másodperc, a helyzet már eddig is kialakult legkésőbb tizenötnél."

Akapitány csupán azt sajnálja, hogy a 4x9 perces játékidő nem tetszik a LEN-nek, holott Olaszországban, Horvátországban és Jugoszláviában is ennyi ideig tartanak a meccsek. "Abban bízom, hogy a FINA mégis elfogadja a hosszabb mérkőzésidőt - már csak azért is, mert a Világligát már ezzel tervezi -, az ugyanis nekünk kedvez. Hosszabb a kispadunk, mint bármelyik másik ellenfelünknek, azaz tovább bírjuk a sokkal pörgősebb ritmust. Magyarán 2004-ben még nagyobbak lennének az esélyeink."

Keményegyébként nem véletlenül tekint ennyire előre: épp hétfőn állapodott meg dr. Martin Györggyel, a szövetség elnökével - bár a szerződés ezután készül el, a kézfogás már megtörtént, ami garancia a folytatásra.

AKemény-kéz pedig a sikerekre is.

A színes Sport, 2000.12.12.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK