FONTOS


 

Az üzlet, az üzlet: indul a Világliga
Ebben legalább pénz van

Lankadatlan "ligázhatnék" uralja a sportágat, az európai szövetség torzszülötte, az Európai Nemzetek Ligája után - egy nyarat élt, plusz egy decemberi hétvégét - máris itt az új kezdeményezés: a Világliga.

Ezt a sorozatot már a FINA jegyzi, és a nemzetközi szövetség - a LEN-nel ellentétben - nem "kispályázik". Évi 400 ezer dollárral, azaz 1.2 milliárd forinttal támogatja a tornasorozatot, amelyet a november 27-én, Lausanne-ban megalakított World League Council vezényel.


Chris Humbert és Kásás Tamás duettje Sydneyben - vajon lesz-e még kedvük a vb után?

Ennek a tanácsnak tagja a magyar szövetség elnöke, dr. Martin György is (szerinte ez valamelyest kompenzálja azt a veszteséget, amelyet dr. Salamon Ferenc FINA-bizottságból történt kiesése okozott), ő pedig az első összejövetelről elmondta, hogy azon a FINA-vezérkar nyomására talonba került az eredeti elképzelés, amely szerint 2001-ben a megannyi gyengébb csapat versengene, a nagyhatalmak pedig csak a második körben, 2002-ben kapcsolódnának be. "Az új álláspont szerint jövőre meghívásos alapon rendezik meg a Világligát, hét, megfelelő tradícióval bíró ország, és egy nagy lehetőségek előtt álló náció, Brazília részvételével."

A Világliga élén álló tanács nemsokára szerződést köt az érintett szövetségekkel, egyebek mellett azon célból, hogy az egyes állomások ne csupán mezei tornácskák, hanem igenis rangos események legyenek. Szervezőbizottságokat kell alakítani, marketingcégeket kell bevonni, mint ahogy a FINA tette az ISL-lel. Emez az utóbbi évek legsikeresebb futballüzletének, a Bajnokok Ligájának a motorja, és valami hasonló alapon működő eseménysorozatra számít a pólósoknál is. "Egyforma külsőségeket szeretnének minden helyszínen, világszponzorokkal, ugyanakkor az egyes szövetségek is értékesíthetnének reklámfelületeket - közölte Martin doktor. - Nekünk annyiban könnyebb a helyzetünk, hogy az Európa-bajnokság miatt minden megvan, ráadásul a LEN előírásai a szervezés, a marketing és a tévéközvetítés terén sokkal szigorúbbak, azaz nem jelenthet gondot a FINA igényeinek a kielégítése."

A sorozattal csupán egyetlen gond van: egy amúgy is zsúfolt idényt követően akarják lebonyolítani. "A júliusi, fukuokai világbajnokság után kellene lejátszani a tornákat és a négyes döntőt. Költségkímélés szempontjából nekünk, például, megfelelne, ha Japánból Los Angelesbe mennénk, és ott rögvest letudnánk az amerikai viadalt. Utána itthon, még augusztusban rendeznénk meg a budapesti tornát, aztán következne a többi, s mire az egyes országok bajnoki idénye beindulna, vége is lenne az egésznek."

Noha azt Martin sem tagadja, hogy a sportolókra mint emberi lényekre kevéssé van tekintettel a FINA, amikor végighajszolja őket az Eb-vb-Vl sorozaton, ám a nemzetközi szövetség cserébe jelentős ellentételezést ígér a legjobbaknak: a Ligát megnyerő együttes körülbelül 100 ezer dollárt, azaz mintegy 30 millió forintot vehet majd át (a szövetségek tornarendezéseit pedig 20 ezer dollárral támogatja). A két héten belül aláírandó szerződés pedig minden résztvevőt a táboron belül tart, azaz ha valakinek elmenne a kedve az egésztől - mint a többségnek az ENL-től -, a folytatásban nem szállhatna ki, merthogy a megállapodást négy esztendős terminusra kötik. Az elnök szerint azonban nem ez az első számú szempont: "Olimpiai bajnokcsapatunk szerepeltetésével az egész vízilabdázás ügyét segítjük. A Világliga ugyanis alkalmas rá, hogy valóban népszerűsítse a sportágat, sokkal szélesebb körűvé tegye, mint manapság, amikor jó néhányan belterjesnek tartják."

A résztvevők

A-csoport: Olaszország, Spanyolország, Görögország, Brazília.

B-csoport: Magyarország, Horvátország, Oroszország, Egyesült Államok

A kvartetteket nem sorsolták, ezen első alkalommal inkább a kereskedelmi szempontokat vették figyelembe. A brazilok például kérték, hogy az olaszokkal és a görögökkel kerüljenek egy négyesbe, mert e két ország fontos kereskedelmi partnerük. Ugyanakkor az egyik nagyágyút, Jugoszláviát egyáltalán nem vették be a buliba, Szerbia ugyanis - legalábbis jelenleg - nem igazán vonzó a marketingpolitika szempontjából.

Új szabályok

Kozmetikázott szabályok szerint játsszák a Világliga mérkőzéseit. A legfontosabb, hogy a találkozók a kilencvenes évek elejéről ismert módon 4x9 percig tartanak majd, a jelenlegi 4x7 helyett, a szünetek hárompercesek lesznek, míg a félidőben 10-15 perces pihenőt tartanak. A találkozók győztesei 3 pontot kapnak, a vesztesek 1-et, döntetlen esetén nincs hosszabbítás, hanem öt-öt büntetőt lőnek a csapatok, de nem négy, hanem hat méterről. A bemutatásnál a játékosok fizimiskáját a lehető legjobb előtérbe kívánják helyezni, azaz sapka nélkül, egy szál nadrában kell felvonulniuk, utóbbin fel kell tüntetni a nemzeti színeket, továbbá a pólós nevét.

Kemény nem boldog

"Más kárán tanul az okos, de aki még a sajátján sem. Úgy látom, a vízilabda irányítói nem vesznek tudomást arról, hogy az Európai Nemzetek Ligájával a sportág mennyire megégette a kezét - szögezte le dr. Kemény Dénes szövetségi kapitány. - Az ENL az olimpiára készülő válogatottakat kényszerítette bele egy idétlen tornasorozatba, most viszont más okból rossz az időzítés. Egy kegyetlen versenyidőszakot toldanak meg hat-nyolc héttel, ami nem csupán a sportolókat, de a nézőket is kizsigereli, márpedig a marketing szempontjából az utóbbiak számítanának elsősorban. Mert az rendben van, hogy mi beledöglünk, ám amikor a szurkoló egy Európa-bajnokság és egy világbajnokság után harmadszor látja azt, hogy RUS-CRO 7-6, azt sem fogja tudni, hogy ez az, amiről egyszer már olvasott, vagy egy másik meccs. Ha az ember bal lábbal kel föl, akkor az egész napja rossz, egy ilyen szuper kezdeményezést - mert ez az -, egy tökéletes sorozattal kellene elindítani. Az pedig csak 2002-ben volna lehetséges, de akkor sem úgy, ahogy az ENL-t csinálták meg, elvégre az kiderült, hogy rossz négy tornát végigjátszani ugyanazokkal a szereplőkkel. Szarkasztikusan ugyanakkor azt is mondhatnám, hogy a pénzdíj miatt - ismerve az itthoni premizálási lehetőségeket - az Eb-vel és a vébével szemben inkább a Világligára hajtunk majd rá."

(cs. g.), A színes Sport 2000.12.06.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK