FONTOS


 

Bajnokok Ligája, selejtező, H-csoport
Székely: most mutass be!


FTC-Thomas Jeans 8

NHZC Novaky 6

(2-2, 2-2, 3-0, 1-2)

Nápoly, 300 néző. V: Tulga (török), Nechita (román)

FTC: Kósz - SzÉkely 4, Takács 1, Nyéki, Tiba, Hesz, Matajsz 1. Cs: Szebeni 2, Komlósi, Haufe, Boyd. Edző: Vad Lajos

A Novaky góldobói: Harin 2, Zovanovics 2, Grman, Zatovics

Gól - emberelőnyből: 4/2, ill. 5/2

Négyméteresből: 2/2, ill. 1/1

A másik mérkőzésen: Telimar Posillipo (olasz)-AZC Alphen (holland) 15-3. A csoport végeredménye: 1. Posillipo 6 pont, 2. FTC 4, 2. Novaky 2, 4. Alphen 0

Ha már egyszer saját kezűleg gondoskodott a bajnoki cím elhódításáról Székely Bulcsú - júniusban, a bajnoki döntő három, egyetlen góllal megnyert mérkőzésén mindig ő szerezte a mindent eldöntő találatot -, akkor vállalta a "következményeket" is. Az olimpiai bajnok szélső a legjobb nyolc közé jutásért vívott BL-mérkőzésen ugyanis ismét szenzációs teljesítményt nyújtott, és "s. k." fordította meg az összecsapást.

Merthogy a "tót atyafiak" nem adták olcsón a bőrüket. Az első két negyedben rendre ők vezettek: Takács káprázatos kapáslövése, és Matajsz lefordulás végén lőtt gólja az első negyedben csupán az egyenlítést jelentette.

Mígnem beindult a Székely-show.

Az elsőt emberelőnyből vágta be a "Csucsu" becenévre hallgató klasszis, míg a másodikat - 3-4-nél - a maga szokványos módján, végigspriccelve a pályán, egy az egyben mattolva a kapust. Ez volt az előjáték.

Eztán következett a harmadik hét perc, amelynek során eldőlt a találkozó. Előbb megint egy "tűz a vízben" szituáció, azaz Székely afféle egyszemélyes naszádként szelte át a medencét és zárta díszlövéssel az akciót, később előnyből is betalált, a Scandone uszoda pedig immáron negyedszer nézhette végig az "originál" Székely-féle gólörömöt, ami általában egy bemutatással indul (ezt hol a kapus "kapja", hol a saját kispad, ellenkező előjellel), majd egy artikulálatlan üvöltéssel záródik, amelynek hangereje a lelküket kilehelő afrikai elefántok utolsó harsanásával vetekszik.

Az "effektek" egyszersmind azt jelezték, hogy először vezetett kettővel a magyar bajnok. Ebben szerepet vállalt Kósz Zoltán is, aki az első félidőben még bizonytalankodott kissé, aztán azonban elkapta a ritmust - és a labdákat is. A sikert végül a Matajsz-Szebeni duó tette visszavonhatatlanná, jóllehet a munkamegosztás nem volt valami kiegyensúlyozott. A négymétereseket ugyanis a center harcolta ki - először letaglózták egy oldalról beadott labdáért "menet", majd remekül forgatta be a hátvédet -, hogy aztán a munka dandárjával végezve átengedje az ítéletvégrehajtást a Szentesről igazolt társnak, aki biztos kézzel "sújtott le" mindkét alkalommal. 8-4 után már sok izgalom nem maradt, a hajrában még beakadt két szlovák gól, ez azonban nem osztott, nem szorzott, a ferencvárosiak boldogan ünnepelhették a továbbjutást.

És még valamit: Kósz Zoltán vasárnap töltötte be 33. születésnapját. A krisztusi korba ért kapuvédőt - csak még terpessze a karjait jó ideig - egy pizzériában köszöntötték a társak, Wiesner Tamás szakosztályvezető négy üveg pezsgőt hozatott a partira, a hangulatot még inkább feldobandó. Igaz, zárójelben megjegyezte: "Lehet, hogy átvertek, és habzó bort sóztak rám."

Ahhoz képest, amin ez a csapat átment szeptember óta, most igazán azt kívánjuk, ennél soha ne legyen nagyobb bajuk!


Csak a négyre emlékezem

"Az biztos, ma nagyon belelkesedtem - közölte érezhetően feldobott hangon Székely Bulcsú. - Tudtuk, hogy kemény meccs lesz, de arra nem számítottunk, hogy ennyire. Azt nem állítom, hogy nekik állt a meccs, ám nagyon meg kellett izzadnunk." Négy góljával kapcsolatban túl sokat nem tudott mesélni. "Amikor a többiek visszaidézik a mérkőzés egyes szituációit, én mindig szégyenkezve hallgatok, mert őszintén mondom, hogy fogalmam sincs, mi történt konkrétan a vízben, annyira be vagyok pörögve. Azt tudom, hogy lőttem négyet, de hogy hogyan. Egy-két foszlány jön elő legfeljebb."

Székely emlékezetére tehát aligha alapozhat az utókor - ami ugyanakkor jól is jöhet bizonyos szituációkban, például a vasárnap estével kapcsolatban, amelynek során Kósz Zoltán ünneplése folyt kivilágos kivirradtig.

(csurka g.), A színes Sport 2000.11.27.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK